“Farklı bir anlayışa geçmemiz gerekiyor”

İzmir iş dünyasının örgütlü olduğu sivil toplum kuruluşları 2018 yılı son çeyreğindeki yüzde 3 küçülme ve yıl geneli yüzde 2.6’lık büyüme rakamını değerlendirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 12.03.2019 11:18
  • Güncelleme Tarihi : 12.03.2019 11:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Farklı bir anlayışa geçmemiz gerekiyor” haberinin görseli

İzmir iş dünyasının örgütlü olduğu sivil toplum kuruluşları 2018 yılı son çeyreğindeki yüzde 3 küçülme ve yıl geneli yüzde 2.6’lık büyüme rakamını değerlendirdi. İnşaata dayalı büyümenin artık mümkün olmadığını belirten başkanlar, tarım ve sanayide topyekun bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu vurguladılar. Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, “Rakamlar gösteriyor ki inşaat ve tüketim odaklı büyüme sürdürülebilir değil. Ayrıca kişi başına milli gelir 2009 yılından bu yana ilk kez 10 bin doların altına geriledi. ‘Sonuçta büyüyoruz o zaman nasıl büyüdüğümüzün bir önemi yok’ yaklaşımı bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılı sürecin sebebi gibi görünüyor. Yüksek seyreden döviz, bunun akabinde yüksek enflasyon ve yüksek faiz sarmalı ekonomimizi fazlasıyla sarstı, sarsmayı da sürdürüyor. Seçimlere giderken sanayiciler ve iş insanları olarak tek temennimiz seçim sonrası inşaat odaklı değil sanayi ve tarım odaklı, sürdürülebilir büyüme hedefine uygun katma değerli üretimi teşvik eden, ihracatı ön planda tutan bir ekonomi yönetimine geçmemizdir. Artık bu temenniden ziyade zorunluluk halini aldı diyebiliriz” dedi.
BAŞKA ÇARE!
Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş ise “Hizmet sektöründeki gibi yüzde 5 civarı büyümeye denk bir sanayi ve tarım büyümesi yaratmamız gerekiyor. Uzun vadede hedefimiz bu olmalı. Bunun yolu da katma değerli sanayi ve tarım ürünleri, inovasyon, robotik üretim, Endüstri 4.0 ve kesinlikle ihracat hedefli bir anlayışı ülkemizin ekonomi dünyasında hakim kılınmasından geçiyor. İnşaat odaklı anlayışı terk edip sanayi ve tarımda büyümeye odaklanmaktan başka çaremiz bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
İHRACATA YÖNLENDİRME
Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç de “2018 yılı son çeyreğinde alınan tüm önlemlere rağmen yüzde 3 oranında küçülme, bize gösteriyor ki artık üretimimizde köklü bir değişiklik yapma vakti gelmiştir. Bu atılımları yapmadığımız takdirde 2019 yılının daha küçük bir büyüme rakamı ile kapanması işten bile değil. O sebeple özellikle yerel seçimler sonrası, geçtiğimiz günlerde açıklanan istihdam teşvik paketi gibi sanayi ve tarıma dayalı programlar yaratılıp sanayici ve çiftçilerimizi daha fazla üretmeye, yatırım yapmaya ve olmazsa olmazımız ihracata yönlendirilmeye ihtiyaç var” dedi.
‘DENİZ BİTTİ’
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam da “Yılın geneli yüzde 2.6 gibi son derece düşük bir büyüme rakamı ile kapanmış oldu. Bu rakamlar ve geçen senenin ortasından beri ekonomide verilen mücadeleler gösteriyor ki artık Türkiye olarak bir eşikte duruyoruz, ‘deniz bitti’ denebilecek bir noktadayız. Önümüzdeki yol ayrımı bize şunu gösteriyor, ya günlük hamleler ile betona, inşaata yatırılan kaynaklarla büyümeye çalışacağız, ancak görünen artık bu mümkün değil, ya da başta tarım ve sanayi olmak üzere yapısal reformlar ve köklü dönüşümlere geçeceğiz. Diliyor ve umuyorum ki yerel seçimlerden sonra bu yola girmiş bir Türkiye ekonomi yönetimi görürüz” diye konuştu. HABER MERKEZİ