Faytonlar kalkıyor!

İzmir'de uzun süren mücadele sonucunda atlı faytonlar nihayet kaldırılıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız HAYTAP İzmir İl Temsilcisi Esin Önder, "Mücadelemiz sonuç verdi" dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.06.2019 08:23
  • Güncelleme Tarihi : 14.06.2019 08:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Faytonlar kalkıyor! haberinin görseli

İzmir’de faytonlar kaldırılıyor. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile imzalanan protokol gereği, yeni seçilen başkanlar protokolün maddelerini bir bir yerine getirmeye başladı. Önceki gün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ziyaret eden HAYTAP, hayvan hakları ile alakalı olarak görüştü. Yapılan görüşmede HAYTAP İzmir İl Temsilcisi Esin Önder, HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan ve Meral Örüç hazır bulundu. Bu görüşmenin sonucu olarak HAYTAP, İzmir’de faytonların nihayet kaldırılacağını dile getiren bir açıklama yaptı. HAYTAP sosyal medyada yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile hayvan hakları ile ilgili daha iyiye daha güzele nasıl ulaşabilirizi konuştuk. Fayton atları nihayet Başkan sayesinde kurtarılıyor. Atlar Sasalı’da yaşamaya devam edecek. Federasyon olarak sorunun değil, çözümün bir parçası olmaya devam ediyoruz.”
SOYER SÖZÜNÜ TUTTU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, HAYTAP ile 18 Şubat 2019 tarihinde imzaladığı “Söz Veriyorum” protokolünü imzalamıştı. Soyer, “Bugün HAYTAP temsilcileri ve can dostlarımızdan Minik ziyaretime geldi. Onun ve tüm arkadaşlarının yaşam haklarının korunması, mevcut durumlarının geliştirilmesi için söz verdim. Hiçbir canlının acı çekmeyeceği bir İzmir için el ele” ifadelerini kullanmıştı. Söz Veriyorum protokolünün 7. Maddesinde, “Fayton atlarının çalışmasına, deve güreşlerine, hayvanlı sirklerin kentimde olmasına izin vermeyeceğime, hayvan dostu bir kent için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” ifadeleri kullanılıyordu. Soyer, bu şekilde verdiği sözü tutmuş oldu.
Ayrıca HAYTAP’ın Soyer ile yaptığı görüşme sonucunda, atların doğal yaşam parkına gideceği, faytonculara da akülü araç verileceği öğrenildi. Bununla beraber toplantıda Şopengazi Bakımevi’nin sorunları konuşuldu, ay sonunda çözüm için barınağa beraber gitme sözü verildi.  
HAYVANLARA ÖZGÜRLÜK
Başkan Tunç Soyer’in bu önemli adımından sonra, umuyorum ki İzmir’de hayvanlar için tüm imkanlar yerine getirilir. Hayvanlara özgür ve adaletli yaşam alanları sağlamak aslında düşündüğümüz kadar zor değil. Yeter ki bunu isteyelim ve bunun için imkan yaratalım. Buradan herkes adına Başkan Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum, uzun zamandır mücadele ettiğimiz şeyi gelir gelmez yerine getirdi. Umuyorum ki bu süreç tüm Türkiye’ye örnek olur.
Faytona neden hayır?
“Nostaljik eziyet” olarak adlandırabileceğimiz fayton, yıllardır birçok atın acı çekerek ölmesine neden oluyor. Resmi verilere göre, yılda 400 at fayton kazalarında ve/veya bakımsızlıktan ölüyor. Faytona Binme Atlar Ölüyor inisiyatifinden Elif Narin, Adalar’da yaşanan faciaları şu sözlerle anlatıyor: “Verilen sayılar sadece belediyenin gömme işlemini yaptığı at sayısı. Ama biliyoruz ki sakatlanan atlar ormanda kaderine terkediliyor, denizin dibinde at cesetleri görüntüleniyor.” Elif Narin ayrıca, “Atlarda ‘çatlama’ diye bir durum var. Eğer yemek yiyip, su içip üzerine koşarlarsa çatlama yaşayabilirler. Bu nedenle aç ve susuz koşturuluyorlar. Çok acı bir şey bu. İnsanlar da sıraya giriyor, sonra üstlerine binip geziyorlar. Hamile atlar, yeni doğum yapmış atları koşturuyorlar.”
Neler yaşanıyor?

  • Tedavi görmeyen atlar, ‘verimsizleşince’ ormana bırakılarak kendi kaderine terk ediliyor.
  • Atlar gün boyu, sıcakta, soğukta, sırtında kilolarca yükle yokuş çıkıyor ve yokuş iniyor.
  • Sırtlarına kırbaçla vurulan atlar, maruz bırakıldığı koşullar sebebiyle hastalanıyor, ciğerleri kanama oluyor, kasları yırtılıyor.
Günün Vegan Tarifi
Elma Sorbe
Malzemeler
  • 6 adet elma
  • Taze zencefil
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • ¼ su bardağı hurma suyu
Öncelikle elmaları soyup küçük küçük doğrayıp rondo içerisine koyalım. Daha sonra geri kalan malzemeyi damak zevkinize uygun bir miktarda (zencefil, limon suyu, hurma suyu) ekleyelim. Karışımı iyice püre haline getirene kadar rondodan geçirelim. Daha sonra plastik bir kaba aktaralım ve donana ve sertleşene kadar buzlukta bekletelim. Daha sonra buz haline gelen sorbeyi kalıptan çıkaralım ve küp küp keserek tekrar rondoya atalım. Yumuşak bir kıvam alan sorbeyi üzerini kuruyemişle süsleyerek servis edebilirsiniz. (www.vegantarifler.com)