- Gündem
- 17.05.2025 23:58
Yazar ve araştırmacı Murat Demir, TYB İzmir Şubesi’nin bu haftaki konuğu oldu. ‘Kıbrıs Türk Halkının Sosyolojisi ve Antropolojisi’ konulu sunumunu yapan Demir, “Ecdat yadigarı Ada Türklerinin sosyolojisi hep göz ardı edildi” dedi
SULTAN GÜMÜŞ
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesinin her cumartesi düzenlediği ‘Kültür Sohbetleri’ne bu hafta yazar ve araştırmacı Murat Demir konuk oldu. ‘Kıbrıs Türk Halkının Sosyolojisi ve Antropolojisi’ adlı sunumunu katılımcılara sunan Demir, fetih ile işgal arasındaki farklara değindi, sosyoloji ve antropolojinin öneminden söz açtı.
Murat Demir sunumuna başlamadan önce şube başkanı Abbas Levent Ertekin, konuğu tanıttı ve şunlara yer verdi: “Dostlar bu hafta Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesinde bir sosyolog ve antropolog konuşmacımız var. O sahasında uzman. Ama mütevazi kişiliği ile hep geri planda durmayı tercih ediyor. Bu haftaki konu da çok özel. ‘Kıbrıs Türklerinin sosyolojisi ve Antropolojisi’.
Ecdat yadigarı Ada Türklerinin sosyolojisi hep göz ardı edildi. Onları konuşacağız. Bizden olan ama değişimle bizden uzaktakileri sosyolog ve antropolog gözüyle dinlemeyi düşünürseniz Murat Demir’in araştırmalarını, eserlerini okuyun.”
YÖRÜK KÜLTÜRÜNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR
Murat Demir’in biyografisini de katılımcılarla paylaşan Ertekin, şöyle ekledi: “1967 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih bölümü mezunu olup kısa dönem Ankara’da arşiv memurluğu ve icra memurluğu yaptıktan sonra 1991 yılının Şubat ayında Tunceli İli Nazımiye İlçesi YİBO’ da tarih öğretmeni olarak göreve başladı. 2002 yılının Temmuz ayında Milli Eğitim Şube Müdürü olarak Burdur İli Gölhisar İlçesine atandı. Sırasıyla Tunceli, Diyarbakır, Anamur, Mersin, Burdur illerinde çalıştı. Halen İzmir ili Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapmakta. Makale ve yazıları tarih, deneme, sosyoloji ve sosyal antropolojiye yöneliktir. TRT’ye Yörük kültürünü anlatan Yaren ve Seyran programlarında görev aldı. Son on yılda özellikle Yörük kültürü ve tarihi ile ilgili yayınlarını YÖRTÜRK Vakfı dergisinde okurlarıyla paylaştı. Halen vakfın İzmir İl Temsilciliğini yürütmekte olup. Evli ve iki çocuk babasıdır.”
“AŞK ATEŞİYLE HARLANMALI”
Tanıtımın ardından sosyolog ve antropolog Murat Demir konuya ilişkin bilgilerini sundu. Konuşmasından kısa kesitler verilecek olursa aktarılanlar şöyle: “Fetih ile işgal arasında ince bir çizgi vardır. Fetih sosyoloji ve antropoloji bilimini kullanır. İşgal ise kanı, kini, barbarlığı kullanır. Tarihimiz fetihlerle doluysa bunda o bölgelerin fethinden önce bölgenin sosyolojik ve antropolojik haritaları üzerinde çalışan mana erlerinin sayesinde olmuştur. Bu gün sosyolog, antropolog dediklerimiz dünün alperenleri, Horasanileri, kolonizatörleriydi.” Demir, “Kıbrıs Türklerinin dünü ve bugününü sosyoloji ve antropoloji açısından değerlendirerek zihin haritamıza yeni kodlar eklemeliyiz. Öfke ve düşmanlık ateşiyle değil, aşk ateşiyle harlanmalıdır gönüller. Ve gönüller birbirine hak için bitiştiğinde, işgal ve sömürüler yerini fetihlere bırakacak. İçimizde de dışımızda da” dedi.