- Gündem
- 10.05.2025 10:27
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İnogar’ın Kurucu Ortağı Oyuncu Mert Fırat ve Sosyal Girişimci Itır Erhat ile Meslek Fabrikası bünyesinde hayata geçirilecek olan sosyal girişimcilik ve gıda girişimciliği programlarının lansmanı gerçekleştirildi
BURCU YANAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İnogar’ın Kurucu Ortağı Oyuncu Mert Fırat ve Sosyal Girişimci ve Akademisyen Itır Erhat ile Meslek Fabrikası bünyesinde hayata geçirilecek olan sosyal girişimcilik ve gıda girişimciliği programlarının basın toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. İzmir Girişimcilik Ekosistemi’ni geliştirmek amacıyla hayata geçirildiği söylenen projede, ‘FikrimİZ’ ve ‘FabrikaLab İzmir (FabLab)’den bahsedildi.
“İNSANLARI GELECEĞE TAŞIYACAK”
Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirin çıtasını genişletecek bir yapıyı kurmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, “Arkada büyük başarı hikayelerini taşımış gelmiş insanlar var. Çok büyük projeler ve devasa başarılarla yol almak heyecan ve umut verici. Bu yol arkadaşlığına imkan verdikleri için teşekkürler. Bu fikirler çok yeni girişimler. Sosyal ve gıda girişimcilik adımları çok yeni. İnsanları geleceğe taşıyacak başlangıçlar anlamı taşıyor. Bu kadar güçlü paydaşlarla yol almayı çok değerli buluyorum. Burayı girişimcilik ve inovasyon için merkez haline getirdik. Gerek eğitimler ve üretilecek yeni fikirlerle yol alacağız fikrimiz sözünü seviyorum hem İzmir’i hem de ortak kanaati buluşturan sözcük. O yüzden de ayrı bir onur duyuyorum” dedi.
“BUNLAR ANCAK KİTAPLARDA OLURDU”
Oyuncu Mert Fırat ise bu projenin hayata geçmesi ile birlikte başta genç girişimcilere ve dezavantajlı gruplara da inanılmaz bir kapı açıldığını dile getirerek, “Aslında ister istemez pratikte hayal ederken en azından önümüzde bir umut ışığı, bir imkan, ilerideki hayallerimizi gerçekleştirebilmek için potansiyel bir güç görüyoruz karşımızda. Hedefimizi ulaşmak için mentor ve mentorler birliği olarak göreceğiz aslında. Kolektif düşünme kültürünü geliştiren bir yapı aslında sosyal girişim örneği. Finansal okuryazarlığında; finansal okuryazarlığına kadar uzanan ve ithal bir fikir ile gelmeyen mahallenin neye ihtiyacı olduğundan, bizlerin neye ihtiyacı olduğunu buluşturan ve yatay bir oluşumdan bahşediyorum ama bu bizi heyecanlandırıyor. Çünkü bunlar ancak kitaplarda oluyor biliyorsunuz. Herkese ilham vermesi bizi çok sevindiriyor. Bu fırsatı herkese açmaktan ve desteklemekten ötürü çok mutluyum” diye konuştu.
“KEŞFETMEK VE DESTEKLEMEK ÖNEMLİ”
Sosyal girişimciliğin geleceğin dünyası olduğunu kaydeden Sosyal Girişimci Itır Erhat ise şu ifadelere yer vedi: “Gezegenin çok büyük sorunları var. Birleşmiş Milletlerin (BM) sürdürülebilirlik kalkınma amaçları olarak belirlediği 17 amacı yakalamak için sosyal girişimcilere büyük bir ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü sosyal girişimciler bu amaçlar arasından birini kendine mesele edinen insanlardır. Bu meseleleri çözmek için balık vermek değil, sürdürülebilir bir gelir modeli olan işletmeler kuran insanlardır. Ve sistemde etki etme potansiyeline sahip olan insanlardır. Onları bulup, keşfedip, desteklemek de çok önemli bir şey. Bu sebeple bu program çok değerli.”