Sayfa Yükleniyor...
Finlandiya’dan yenilikçi tekstil çözümlerinin konuşulduğu toplantıda Finlandiyalı şirketlerin tedarik zincirinden gelen bilginin şeffaf ve dijital olmasını istediği çünkü müşterilerin bu bilgileri şirketlerden talep ettikleri belirtildi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB)’nin SUSTAINEBILITY TALKS isimli söyleşilerinin 5.’sinde Finlandiya Moda Endüstrisi’nin sürdürülebilirlik çalışmaları anlatıldı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Team Finland ve Finnish Textile and Fashion iş birliğiyle Fin ve Türk firmaları arasında bilgi paylaşımı sağlamak, Finli firmalardan iyi uygulama örneklerini ve Yeşil Mutabakat perspektifinde üreticilerden beklentilerini dinlemek amacıyla düzenlenen, “Yeşil Mutabakat Perspektifinde Finlandiya’dan Yenilikçi Tekstil Çözümleri” isimli toplantı çevrimiçi yapıldı.
Toplantıda, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Business Finland Biyo ve Döngüsel Ekonomi Programı Başkanı Marika Ollaranta, Finlandiya Tekstil ve Moda Derneği Danışmanı Satumaija Mäki, Nordshield İletişim Bölümü Başkanı Emmi Kavander, Makia Giyim CEO’su Mika Martikainen ve Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Ari Mäki konuşmacı olarak katıldı.
TÜRKİYE BÜYÜK ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş toplantının açılışında yaptığı konuşmada gerçekleştirilen etkinlikle Türk ve Finli firmalar arasında iletişim sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Sertbaş ayrıca sürdürülebilir üretim modelinin bir seçenek değil artık zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Ari Mäki de Finlandiya’nın sürdürülebilir hedeflerin yerine getirilmesinde birinci ülke olduğunu belirterek şunları kaydetti: “AB’nin dönüşüm programı döngüsel ekonomiyi içermektedir. Tekstilin üretiminde çok fazla su kullanılıyor ve sera gazı ortaya çıkıyor. Her yıl 92 milyon ton tekstil atığı çıkmaktadır. Çevreyi korumak için sürdürülebilir çözümler bulmalıyız. Üretim sürecinde çok daha az su kullanılmalıdır. Türk tekstilinin ihracatının yarısı AB’ye gitmektedir. Türkiye çok büyük bir üretim kapasitesine sahiptir. Bu önemli konumunu kaybetmemek için Türkiye, AB yeşil mutabakatını yerine getirmelidir.”
GERİ DÖNÜŞÜM VE İNOVASYON MERKEZİYİZ
Sertbaş’tan sonra söz alan Business Finland Biyo ve Döngüsel Ekonomi Programı Başkanı Marika Ollaranta, Finlandiya’da inovasyonu ve ihracatı teşvik ettiklerini Finlandiyalı şirketlerin de Türkiye’ye girmek istediklerini belirtti. Ollaranta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel iklim zorluklarını çözmeye için AB ve yatırımcılar ile çalışıyoruz. Elyaf ve tekstil için olan talep gittikçe artmaktadır. Dünyada 92 milyon ton tekstil atığı her yıl ortaya çıkmaktadır. Dünyada olduğu gibi Finlandiya’da da tekstil atıkları yakılmaktadır. Ayrıca tekstil üretimi için çok fazla su kullanılıyor ve bu tüm dünya için çok zordur. Sürdürülebilir tekstil konusunda öncü bir ülkeyiz. İnovasyon konusunda çok fazla yatırım yaptık. Tekstil geri dönüşüm, bilgi ve inovasyon merkeziyiz. AB’den de daha önce tekstil geri dönüşüm mevzuatını yarattık. 10 yıldır bu konuda finansman sağlıyoruz. Tekstil geri dönüşümü eko sistemini 5 yıldır uyguluyoruz ve sonuçlarını şimdiden görmeye başladık. Geri dönüşümlü ve biyomedikal çözümler kimyasalların yerini alacak çözümlerdir. Sıfır atık süreçlerine doğru hareket ediyoruz. Karbondioksit minimize edilmektedir ve tüketici konuları ile de ilgileniyoruz. Eğitim ve araştırma da gerçekleştirildi. Tekstil atıklarının elleçlenmesi konusunda belediyelerin çok büyük bir rolü var.”
ÜRETİM GERİ DÖNÜŞÜME UYGUN OLMALI
Finlandiya Tekstil ve Moda Derneği Danışmanı Satumaija Mäki teksil üretiminin çok fazla miktarda çevresel ve iklimsel etkilere neden olduğuna değinerek şunları söyledi: “Tekstiller dördüncü en büyük kitlesel sera gazı emisyonu yaratan sektörlerden biridir. Çevreye olan etkileri konusunda değer zincirleri son derece karmaşıktır. AB Aralık 2019’da yeşil mutabakatı yayınladı. AB’nin ekonomisini sürdürülebilir yapmak için bu yeşil mutabakatta çok fazla politika vardı. Yeşil mutabakatın en önemli yanı döngüsel ekonomi eylem planıdır. Yeni olanında daha çok kaynak yoğun sanayi üzerinde durmaktadır. Tekstil sektörü de odak noktalarından biridir. Tekstil ürünlerinin geri dönüşüme uygun olması gerekiyor. Finlandiya’da 2023’te AB ülkelerinden iki yıl önce tekstil atığının ayrıştırılması başlayacak. Finlandiyalı şirketler kesinlikle tedarik zincirinden gelen bilginin şeffaf ve dijital olmasını istiyor. Çevresel etki ile ilgili daha çok bilgiye ihtiyaç duyuluyor. Çünkü müşteriler bu bilgileri şirketlerden istiyorlar. Bu ihtiyaçları yerine getirebilirseniz o zaman çok fazla iş fırsatı olacaktır.”
Haber Merkezi