Fiyatlar el yakıyor

Et ithalatıyla birlikte büyükbaş hayvan kesimleri azalınca sakatat fiyatları tavan yaptı. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, gazetemize özel açıklamalarıyla İzmir'de et fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 24.02.2016 09:54
  • Güncelleme Tarihi : 24.02.2016 09:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fiyatlar el yakıyor haberinin görseli

EMİRCAN IŞILDAK

Son dönemde sık sık gündeme gelen kırmızı et konusu, sakatat ürünlerindeki fiyatların yükselmesiyle birlikte yeni bir boyut daha kazandı. Özellikle ithal etlerin ülkeye girişiyle beraber sakatat olarak adlandırılan gıda ürünlerinde de büyük bir düşüş söz konusu.

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş de sakatat sıkıntısı ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Yücelmiş bu konuda en büyük sıkıntıyı İzmir’in çektiğini ifade ederek, “Karkas olarak getirilen etlerde sakatat olmuyor. Yurt içi kesim de olmayınca sakatat bulmakta zorlanılıyor” değerlendirmesini yaptı.

“EN BÜYÜK SIKINTI İZMİR’DE”

Yücelmiş, kırmızı et ve sakatatta en düşün aylarda olunduğunu dile getirdi. Arz eksikliğinin tüketiciye yansıdığını belirten Yücelmiş, “Türkiye koşullarında var olan kırmızı et ve sakatat tüketiciye yetmiyor. Sakatat işi yapan esnafımız bile ürün bulamıyor. Zaten kesimlerin de en düşük olduğu aylardayız” dedi. Yücelmiş, İzmir’in bu konuda çektiği sıkıntıları dile getirerek, “Hayvan kesimi konusunda en büyük sıkıntıyı çeken illerin başında İzmir geliyor. İzmir’de hayvancılık çok zor şartlarda yürütülüyor. Çünkü kentimizde entegre et tesisimiz yok, mezbahamız yok. Çoğu hayvan kesimi çevre illerden geliyor. Oradan gelenler de zaten sakatatsız bir şekilde geliyor. Dolayısıyla bu olumsuzluk da tüketiciye yansıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“SAKATAT ÇOK FAYDALI”

Et fiyatlarının vatandaşların ulaşabileceği aralıkta olması gerektiğini söyleyen Yücelmiş, sakatat ürünler ile ilgili de açıklamalarda bulundu. “Ülkemizde sakatat ürünlerinin tüketimi konusunda ciddi bir artış trendi var. Özellikle Prof.Dr. Canan Karatay’ın bu yöndeki açıklamaları ve kelle, paça, ayak gibi sakatat ürünlerinin tüketilmesi konusunda teşvikleri ile birlikte satışlar ve tüketim yükseldi. Zaten sakatat ürünleri yıllardır sofralarımızın vazgeçilmez ürünleridir. Sağlık yönünden de oldukça etkili olduklarını biliyoruz. Düzenli olarak sakatat tüketilmediği zaman sağlık sorunları da baş gösterebiliyor. Bunun yanı sıra ekonomik olması bakımından da dar gelirli vatandaşlarımıza kırmızı et konusunda ciddi bir alternatif yaratıyor” diyen Yücelmiş, sakatat fiyatlarının düşmesi için hayvan kesimlerin artması gerektiğinin altını çizdi.

“İKİ KAT PAHALIYA ET YİYORUZ”

Kırmızı ette uygulanan tavan fiyat uygulaması ile ilgili de konuşan Yücelmiş, “Kırmızı etin bir kilosunun kasaplara maliyeti 32 ila 32 buçuk lira arasında değişir. Kasaplar da ağırlıklı olarak 36 liradan satıyorlar. Ancak bu fiyatlar içerisinde diğer giderler yok. Örneğin esnafın dükkan kirası, elektrik, su, sigorta, vergi gibi diğer veriler hesaplanmıyor. Dolayısıyla esnafları da düşünmek gerekli. Onlar bu konuda özverili çalışıyorlar. Eğer etin kalitesi artarsa maliyet de artmış oluyor. Kısacası 32 liradan satış yapmak hayal olur” dedi. “Kırmızı etten KDV’nin kalkması gerekiyor, bu konuda bakanlığın projeleri var” diyen Yücelmiş, Türkiye’nin komşu ülkelerine kıyasla iki kat daha pahalı et yediğini de vurguladı.