Fuar açılıyor ama Kültürpark’ın hali ‘hangar’!

İzmir Enternasyonal Fuarı ile Kültürpark içerisindeki birçok sorunun göz ardı edildiğini vurgulayan Kültürpark Platformu, “Orada şu an sadece ve sadece olmaması gereken hangarlar var” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 26.08.2020 08:12
  • Güncelleme Tarihi : 26.08.2020 08:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fuar açılıyor ama Kültürpark’ın hali ‘hangar’! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
4-8 Eylül 2020 tarihinde 89’uncu kez kapılarını açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) en önemli eğlence merkezlerinden biri olan lunapark, başta çocuklar olmak üzere her gün binlerce vatandaşı ağırlıyordu. Yaklaşık yarım asırdır hizmet veren lunaparkta; çarpışan oto, tsunami, radar, dönme dolap, perili şato, kamikaze, elma kurdu gibi oyuncaklar yetişkinler de dahil birçok kişinin eğlencesine ortak olurken, bu sene aynı coşkuyu yaşatamayacak. Sadece pandemi sürecinden dolayı değil, karantina öncesinde farklı nedenlerden dolayı kapısına kilit vurulan lunapark, İzmir’in simgesi olmaktan çıktı artık. Akşamları yanan rengarenk ışıklar söndü, kahkahalar dindi, Kültürpark adeta sessizliğe büründü…



Fuar içerisindeki kültür-sanat etkinliklerinde aktif rol oynayan İZFAŞ yetkilileri, önlemler dahilinde geleneğin bu sene de devam edeceğini belirtti ancak harabe halde bulunan gazinolar, içeriye girilemeyen lunapark, Kültürpark’ın dokusuna zarar verdiği söylenen Üretici Pazarı’nın varlığı ve yüzlerce canlı türünün doğal yaşamını etkileyen araç gürültüsü arka plandaki birçok sorunu gözler önüne seriyor… Önümüzdeki ay açılacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı’na ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini, ne gibi etkinlikler ile karşılaşacaklarını bilmediklerini söyleyen İzmir Kültürpark Platformu üyeleri, “Lunaparka gelene kadar sırada o kadar çok sorun var ki. Orada havuz da yok, çay bahçesi de yok. Orada şu an sadece ve sadece olmaması gereken hangarlar var, yerinin orası olup olmadığı tartışmalı olan üretici pazarı var” çıkışında bulundu.



‘MEGA’ PROJELERİN YERİ DEĞİL!
Fuarın hangi gün gerçekleşeceği şu an için belli iken göz ardı edilen sorunlar pandemi sürecinde de açığa çıkarılmaya devam ediyor. Kültürpark’a yönelik yaklaşımların ‘mega projeleri gerçekleştirme yeri’ etrafında dönmesini eleştiren Kültürpark Platformu’ndan Kubilay Mutlu, koruma amaçlı imar planı çıkarılmadan Kültürpark’taki uygulamaların doğru olmadığını söyledi. Mutlu, “Kültürpark için ‘atıl alan’ muamelesi yapılıyor. Yani orası boş bir alan gibi davranılıyor. Atıl alanda da herkes ‘mega’, ‘süper’, ‘ultra’ projelerini gerçekleştirebileceğini zannediyor. Oysaki şöyle bir durum var, Kültürpark öncelikle tarihi ve doğal sit alanı. Bu iki özelliği birleştirmesi onu diğer parklardan ayırıyor. Biz şunu anlayamıyoruz: Bir ‘kent parkı’ olarak kalması neden bu kadar zor? Yani mutlaka bir işlev atanması, ekstra bir işlev yüklenmesini anlamış değiliz. Çünkü insanların durup düşünmeye, bazen boş boş gökyüzünü seyretmeye ihtiyaçları vardır, ağaçlara ihtiyaçları vardır, kentsel parklara ihtiyaçları vardır. Orada illa ‘süper’, ‘mega’ bir projeyi gerçekleştirmeye ihtiyacımız yok” şeklinde konuştu.
YOL HARİTASI ÇIKARILMALI
Öncelikli hedeflerinin koruma amaçlı imar planının bir an önce çıkarılması olduğunun altını çizen Mutlu, “Bu konuda odalarla da görüşüyoruz, belediyenin de bir çabası var. Koruma amaçlı imar planı çıkmadan bu tarz tasarrufların hiçbirisine girişilmemesini, var olan yanlış başlamış girişimlere de bir an önce son verilmesini istiyoruz. Sonuçta bu bizim bir anlamda ‘anayasamız’ olacak. Yani kent parkı, Kültürpark’ı nasıl kullanıp nasıl kullanamayacağımız konusunda bir yol haritası çıkarmak için koruma amaçlı imar planı en önemli başlangıç noktası. Ama tek ve yeterli değil. Arkasından tabii ki bir yönetim planına ihtiyacı var”  cümlelerini kullandı.



O KADAR ÇOK SORUN VAR Kİ…
Kütürpark Platformu’nun tarihsel ve doğal dokuyu korumak için yıllardır mücadele verdiğini hatırlatan Yasemin Sağlam da “Orada havuz da yok, çay bahçesi de yok. Orada şu an sadece ve sadece olmaması gereken hangarlar var, yerinin orası olup olmadığı tartışmalı olan üretici pazarı var. Lunaparka gelene kadar sırada o kadar çok sorun var ki. Şu noktada lunaparka gelinmesin zaten. Pandemi sürecinden dolayı daha rasyonel bir sayı var ortada. Lunapark herkesin çok fazla iç içe olduğu bir alan. Fuar açıldığı takdirde ne gibi etkinlikler olacak hiçbir bilgimiz yok, bizimle de paylaşılmıyor. Ne ile karşılaşacağımızı Kültürpark içinde bulunan bir platform olarak bizler de bilmiyoruz” dedi.
ÖNLEMLER DAHİLİNDE DEVAM EDECEK
İZFAŞ yetkililerinden aldığımız bilgi ise şöyle: “Fuar, 4-8 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek. Fakat her an, her şey değişebilir. Pandemi dolayısıyla tarihleri çok fazla değişti. 9-13 Eylül olarak düşünülüyordu, ancak İzmir’in Kurtuluşu. Kalabalık olacağı düşünülerek tarih tekrar geri çekildi…
Lozan Kapısı’ndan girdiğiniz an stantlarla karşılaşacaksınız. Tema ‘Akdeniz’ olduğu için Akdeniz lezzetlerini barındıran yiyecek, içecek stantları olacak bunlar. Etkinliklerin tümü pandemi önlemleri dahilinde gerçekleşecek. Her yerde uyarılar göreceksiniz zaten. Kapıda her gelen ziyaretçinin ateşi ölçülecek, maske dağıtılacak ve kontrolü yapılacak. Güvenlik görevlileri fuar bitene dek tembihli davranacak. Metre kare hesabına göre ziyaretçi alınacak zaten. Müzik dinletileri olacak. Geniş çaplı bir konser yapılmayacak. Yapılacaksa eğer açık hava tiyatrosunda yapılacak. Çim alanda herhangi bir konser vs. olmayacak. 5 gün boyunca önlemler dahilinde küçük çaplı konserlerin olacağı söz konusu ama kimin geleceği belli değil. Tiyatrolar oynanacak. Lunapark açılmayacak, gazinolar zaten yıkıldı. Kültür-sanat etkinliklerimizde aksama olmayacak.  Gelenek sürdürülecek ama vatandaşın sağlığını koruyacak şekilde.”