- Gündem
- 14.05.2025 00:12
FullCharger CEO’su Osman Ataman, Türkiye’de elektrikli araç kullanımı ve şarj istasyonları hakkında bilgiler vererek, “Türkiye’de 10 yılda yaklaşık 72 bin elektrikli şarj istasyonu kurma hedefimiz var. Bu sayının yüzde 8’i yani 6 bin kadarı İzmir’de olacak” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Türkiye’de elektrikli şarj istasyonu alanında sektörün kurucusu ve ilk şirketi olan FullCharger’ın şarj ağı işletmeci lisansını almak üzere yaptığı başvuru, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylandı. Enerji Bakanlığının yayınladığı Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında, dünyada ve Türkiye’de ilk şarj ağı işletmecisi lisansını alan FullCharger, elektrikli şarj istasyonu kurma ve alt yapı sağlamanın yanı sıra 49 yıl süreyle Türkiye genelinde şarj ağı işletmeciliğinde faaliyet gösterecek. FullCharger’ın 2010 yılında Türkiye’nin ilk elektrikli araç şarj ağı işletmecisi olarak faaliyete başladığını aktaran FullCharger CEO’su Osman Ataman, düzenlediği basın toplantısıyla, Türkiye’de elektrikli araç kullanımı ve şarj istasyonları hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de 10 yılda yaklaşık 72 bin elektrikli şarj istasyonu kurma hedefleri olduğunu söyleyen Ataman, “Bu sayının yüzde 8’i yani 6 bin kadarı İzmir’de olacak” dedi.
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ VAR
İzmir’in yeniliklere açık yapısından dolayı başlangıç olarak İzmir’i seçtiklerini söyleyen Ataman, elektrikli ve fosil yakıtlı araçlarla ilgili bilgiler vererek dünyadaki ilk aracın elektrikli olduğunu vurguladı. Ataman, “Artık elektrikli araç olup olmayacağı tartışma konusu değil. Türkiye’de 2023’ün yılından itibaren devlet girişimiyle başlayan TOGG arabaları sokaklarda gezmeye başlayacak. 2023 yılında 18 bin 700 adet TOGG’un elektrikli araçları trafikte olacak. Türkiye böylece kendi markasıyla elektrikli otomobil sektöründe bir pozisyon sahibi olacak. Elektrikli araç dediğimizde otomobil anlasak da gelişmeler sadece bununla sınırlı değil. Önümüzdeki dönemde, binalar şarj alt yapısına da sahip olacağı için yüksek enerji tüketecekler. Bu enerjiyi nereden sağlayacağımıza dair endişelenmememiz gerekiyor, çünkü önümüzdeki dönemlerde her türlü yapı enerji üretmeye başlayacak. Enerji üretme verimliliği giderek artıyor. Hangi yapı olursa olsun, kendi enerjisini üretir ve bunu en uygun fiyatla yapabilir hale gelecek. Elektrikli araç ve şarj istasyonlarının ötesinde bir enerji dönüşümü var. Bunun Türkiye açısından büyük önemi var. Refah seviyemizi etkileyen en önemli etkenlerden biri cari açık ve cari açığın en önemli faktörü enerjidir. Tüm enerji açığımızı sıfırlayacak bir başlangıçtayız. Konu, enerji ve dönüşüm. Şarj da bunun başlangıç kilidi” diye konuştu.
10 YILDA 72 BİN ŞARJ İSTASYONU
FullCharge olarak bu dönüşüm süreci için herkesi bilinçlendirmek istediklerini söyleyen Ataman, “İnsanların zihnine bunu yerleştirmek ve bu işin parçası olabilecek tüm yapıların karar vericilerine anlatmak gibi bir misyonumuz var. Bu değişime, sadece ticari bir iş olarak değil insanlığa, kullanana ve hatta rakiplerimize faydası olan istisna bir alan olarak bakıyoruz. Türkiye’deki araçların binde 8’i şarj edilebilir. 2030’da bu payın yüzde 8 olması bekleniyor. Şu andan itibaren TOGG ve 40’a yakın otomobil markası elektrikli araç sektöründe devreye giriyor. 2023 yılı sonunda Türkiye’de yaklaşık 69 bin şarj edilebilir araç olacak. 2030 yılında bu sayı 2,5 milyonu bulacak. Veriler, 2040 yılında da 18 milyon civarında elektrikli araç olacağını gösteriyor. Buna paralel olarak yapıların enerji alt yapıları hızla dönüşecek. Bu Türkiye’de yepyeni bir döemi başlatmış olacak. 2030’da kurulu istasyonlar kendi enerjisini üreten istasyonlar olacak. Ekimden itibaren çok hızlı bir büyümeyle Türkiye’nin her noktasında istasyonları kurmaya başlayacağız. TOGG’un elektrikli araçları trafiğe çıkmadan önce Türkiye’de 3 bine yakın şarj istasyonu kurulacak. Türkiye’de 10 yılda yaklaşık 72 bin elektrikli şarj istasyonu kurma hedefimiz var. Bu sayının yüzde 8’i yani 6 bin kadarı İzmir’de olacak. TOGG psikolojik ve öncü bir faktör. Elektrikli araç deyince TOGG sayı olarak içinde denizdeki dalga veya damladır. Ama öncü olması açısından da önemi ve anlamı var. Şu an yolu açan işi hızlandıran ve bir takvime bağlanmasını sağlayan TOGG’un varlığı ve o açıdan da çok büyük bir fonksiyonu var” dedi.
300 İŞ ORTAĞIMIZ OLDU
FullCharge’ın Türkiye’nin her noktasında istasyon kurma aşamasında olduğunu belirten Ataman, “2010 yılında Türkiye’de ilk şarj istasyonunu İstanbul Bostancı İskele’de kurdu ancak 2014 yılında da İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda bir otomobil firmasının bir dünya lansmanı için 10 adet istasyonu kurdu. O da Türkiye ve dünyada ilkti. 26 Mayıs itibariyle 49 yıllık lisans alan ilk 5 şirketten biri olduk. Yönetmeliğin getirdiği kurallarla şirketler, alt yapılarını düzenlemek ve geliştirmek zorunda kaldı ve düzenlemeden sonra daha teknik uygulamalarla alt yapılarını geliştirmeye başladılar. FullCharge olarak, ülkede şarj ağını geliştirirken, diğer yandan yerel iş ortaklarını da konunun parçası haline getirmek istiyoruz. Şu ana kadar 300 iş ortağımız oluştu. Bu sayı artarak devam edecek. Türkiye’nin her yerinde işleyen kesintisiz şarj ağına ulaşma hedefimiz var. Daha uygun ekonomik koşullarda da alt yapı oluşturabiliriz ama biz en üst koşullar için çalışıyoruz, çünkü güvenlik ve teknolojik gelişmeye göre yol çıktık” ifadelerini kullandı.