Futbolun efsaneleri Altınordulu gençlerle buluştu

Ümit Milli Takım Teknik Direktörü ve Genç Milli Takımlar Sorumlusu Tolunay Kafkas, Altınordulu gençlere tavsiyede bulunarak, “Elit, üst düzey futbolcu olmak istiyorsanız ekstra çalışın. Neyiniz eksikse onu daha fazla antrenmanla tamamlayın” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.11.2021 13:34
  • Güncelleme Tarihi : 23.11.2021 13:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Futbolun efsaneleri Altınordulu gençlerle buluştu haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru olan Pepsi, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) ve ÇEVKO işbirliği ile genç futbolcuların gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla başlatılan ‘Yıldız Futbolcu Seminerleri’nin ikincisi İzmir’de gerçekleştirildi. Altınordu Torbalı Metin Oktay Tesisleri’nde yapılan seminerde; Ümit Milli Takım Teknik Direktörü ve Genç Milli Takımlar Sorumlusu Tolunay Kafkas, Trabzonspor’un efsane futbolculardan İbrahim Yattara, TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, Uzman Dr. Şerafettin Özdoğan ile Spor Yazarı ve Yorumcu Atakan Kurt, ÇEVKO Sözcüsü Fatih Aslan genç futbolseverlere deneyimlerini aktardı. Seminere katılan genç yeteneklere pet şişelerden geri dönüştürülmüş formalar hediye edildi.

OFANSİF TARAFIYLA İLGİLENİYORUZ

Altınordulu gençlerden gelen Ümit Milli Takım ne oynuyor sorusunu cevaplayan Tolunay Kafkas, savunma yapmayı sevmediklerini ofansif futbol üzerinde durduklarını belirterek, “Biz oyunu pres, ofansif geçiş, savunma arkasına koşularla 3 ana ayrı bölüme ayırdık. Pres olmazsa olmaz kültürlerimizden. Oyunun ofansif tarafıyla ilgileniyoruz. Bunu da 9 farklı bölüme ayırdık. Bunların antrenmanlarını kendimiz çizerek bir yerlere getirmeye çalışıyoruz. Onun içinde Ümit Milli Takımın en önemli parametresi hücum etme üzerine kurulu. Kalemize çok yakın bir yerde savunma yapmayı sevmiyoruz. Sistem dışı oynuyoruz saha dizilişine önem vermiyoruz. Prensiplerin üzerinde gidiyoruz. Oyunun tamamen ofansif yönüyle ilgileniyoruz” dedi.

LİGDE AZ SÜRE ALIYORLAR

U21 Milli takımlarda çalışırken oyunculara sahaya çıkarken maça hazırlarken nasıl hazırlıyorsunuz sorusu üzerine konuşan Tolunay Kafkas, genç milli takımlarda oynayan oyuncuların kendi kulüplerinde az süre aldığını belirterek, “En büyük sorunumuz 21 yaş altı oyuncuların ligde az süre alması. Özellikle biz bir hafta yada daha fazla çalışma süreçler yaşadık. Doğru iletişim kurmak önemli. İki türlü antrenör vardır biri modern diğeri geleneksel antrenördür. Modern antrenörü, oyuncuya her türlü hizmet vermeyi çalışan bir köle gibi düşünmek lazım. İyi iletim kuran, bilgi anlamında her türlü yetkinliği sunan model modern antrenördür. Kulüplerden gelirken bir takım problemlerle oyuncular. Kendi kulübünde oynamıyor bunları çözüyoruz. Milli takım sonrası oyuncular hakkında raporlar tutup kulüplere gönderiyoruz” diye konuştu.

BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIN

Altınordulu gençlere tavsiyelerde bulunan Kafkas, üst düzey futbolcu olmanın yolunun ekstra çalışmaktan geçtiğini aktararak, “Altınordu’dan gelen oyuncuların davranış biçimi iletişimimiz farklı düzeyde. Ravil Tagir var kıymet verdiğimiz, önemsediğimiz oyunculardan bir tanesi. A Milli Takım forması giyecek oyunculardan bir tanesi. Enis Destan da bizim önemli oyuncularımızdan bir tanesi. Bu bir yol ve süre. Ne yapmanız gerektiği ile ilgili ekstra lütfen çok çalışın. Elit üst düzey futbolcu olmak istiyorsanız ekstra çalışın. Neyiniz eksikse onu daha fazla antrenmanla tamamlayın. Kim daha fazla ekstra çalışırsa en elit oyuncu olur. Neyi bilinçli bir şekilde öğrenirseniz o kadar iyi oyuncu olursunuz” yönünde tavsiyelerde bulundu.

OYUNCU VE ANTRENÖRE YATIRIM EKSİK

Türkiye’de oyuncu ve antrenöre yatırım yapma konusunda yaşanan eksiklikleri değinen Tolunay Kafkas, kırmızı çizgilerinin yetkin bir antrenör ve genç oyuncu yetiştirmek olduğunu belirterek, “Türkiye’nin genel anlamda söyleyecek olursak maalesef oyuncuya ve antrenöre yatırım yapma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Genç oyuncu gelişimi ve antrenör eğitimi özellikle yetkin kendi alanında çok iyi olan antrenörlerin eli genç oyunculara değmesi çok önemli. Genç oyuncunun yol kat etmesi için antrenörün her anlamda verebileceği çok şey var. Genç milli takımlar oyuncu havuzunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Futbolu ülkesini seven, ülkesi için bir şeyler yapmaya çalılan oyuncular yetiştirmek bizim için önemli parametreler. Bizim misyonumuz ve vizyonumu genç oyuncu yetiştirme ve antrenör. Bizim kırmızı çizgimiz yetkin bir antrenör yetiştirmek. Bizim federasyona verdiği kurslar değil kulüpler de yapması gerekiyor. Raporlar tutup kulüplere gönderiyoruz büyük farklılıklar var. Belki 17’ye kadar çok gözükmüyor. 17-21 arası çok büyük problemler var. Maalesef teknik taktik ve mental anlamda çok gerideler. Muadil oyuncular elit sınıfına girmiş oyuncular. Bu eğitimden kaynaklanıyor. Burada kulüpler çok önemli. Milli takımlar oyuncu gelişme yeri değildir, kulüplerde oyuncular yetişir. Bu yatırımı yapmalılar. 85 milyonluk ülkede bir çıta koymalı üst düzey ülkelerin oyuncuları ile kendi oyuncular karşılaştırmalıyız. Kendi modelimiz ve oyunumuzu ortaya koymalıyız. Bizdeki en büyük sıkıntılarımızdan biri 6-12 yaş arasında futbol oynanmıyor. Türkiye’nin her bir yerinde futbol oynanmasını teşvik edilmeli. Çocuklarımıza yatırım yapmalıyız. Biz onlara bir şey vereceğiz ki onlardan bir şeyler isteyelim” ifadelerini kullandı.

GENÇLERE ZAMANI KAYBETMEYİN TAVSİYESİ

Seminerde deneyimlerini paylaşan Yattara daha sonra Altınordulu gençlerin sorularını yanıtladı. Trabzonaspor’a ilk geldiğinde adaptasyon sorunu yaşayıp yaşamadığı sorusuna, “Trabzona geldiğimde hiçbir sorun yaşamadım. Afrika’da doğdum büyüm. İnsanın doğduğu doyduğu yer beraber. Trabzon geldiğim cennet yer. Belçika’da 3 yıl yaşadım. Biraz tuhaf geldi ama ben Afrika’dan doğdum büyüdüm nereden geldiğimi biliyorum. Gençler benim saha dışında yaptığım hiçbir şeyi yapmasınlar. Ama saha içindeki her hareketimi örnek alıp yapsınlar. Memlektimde her gün okula gitmek için 5 km yürüyordum. Haftasonu sabah 7’de annem beni kaldırıyordu ve 4-5 saat ailemizin kıyafetlerini yıkayıp ondan sonra futbol oynamaya gidiyordum. Biz çok zor durumdan çıktık. Ben tam profesyonel olsaydım Barcelona ve Real Madrid’de oynardım. Antrenmanı sevmiyordum. Ancak sizler bu lütfen bu zamanı kaybetmeyin” dedi. Beraber oynadığın en iyi futbolcunun Trabzonspor’dan takım arkadaşı olan Fatih Tekke olduğunu belirten Yattara, “Gerçekten çok iyi futbolcu. Ona çok saygı duyuyorum. Yetenekli ve enteresan futbolcuydu. Sergen Yalçın da çok yetenekli oyuncu. Karşılıklı oynarken bile izledim” diye konuştu.

Genç futbolcuların gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Türkiye çapında başlattıkları ‘Yıldız Futbolcu Seminerleri’nin başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, “İlkini Eskişehir’de yaptık. Eskişehir en önemli futbol kentlerimizden biridir. İkinci durağımız İzmir. İzmir denildiğinde Altınordu akla geliyor. Geleceğin yıldızlarını yetiştiriyor. Ev sahipliği için başkanımız Seyit Mehmet Özkan’a teşekkür ediyoruz” dedi.