- Gündem
- 08.05.2025 22:02
İzmir’in yaşayan tarihi olarak kabul edilen Stratejik İletişim ve Fuarcılık Uzmanı Sancar Maruflu, bu yıl da her yaş kesiminden insanın akın ettiği İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kurulma süreci hakkında bilgi verdi
NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER
87. kez ziyaretçilerine kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) hakkında hatırı sayılır tarih bilgisine ve deneyimlere sahip olan Stratejik İletişim ve Fuarcılık Uzmanı Sancar Maruflu, bu yıl Hindistan’ı onur konuğu olarak ağırlayan fuarın kuruluş yılları hakkında bilgi vererek, fuarı kuranların büyük zorlukların üstesinden nasıl geldiğini anlattı.
İzmir’in yaşayan tarihi olarak kabul edilen Stratejik İletişim ve Fuarcılık Uzmanı Sancar Maruflu, bu yıl da her yaş kesiminden insanın akın ettiği İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kurulma sürecini anlatarak şunları söyledi: “Çok çok büyük emekler, o kadar büyük ki geceler gündüzlere karışmış. Atatürk’e en büyük desteği vermiş, İzmirli Eşi Uşaki Latife Hanım ile Atatürk’e mütercimlik de yapan, yakın dostu Şerif Remzi Reyend’i de unutamayız. Ayrıca Dr. Behçet Uz’un çağrısıyla Bodrum’dan İzmir’e gelip Kültürpark’ın yeşillendirilmesi için bir bahçıvan gibi çalışan Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı da asla unutamayız. Onları daima rahmet ve sevgiyle anmalıyız. İzmir Fuarı’nın 20’nci yüzyıldan iz bırakmış bir Türk gurur abidesi olmasını sağlayanlar, milli mücadele sonrasında savaştan yeni çıkmış yorgun Türkiye’mizin kalkındığını ve geliştiğini dosta, düşmana enternasyonal bir pencereden göstermişlerdir” dedi.
DOKUZ EYLÜL PANAYIRI
Büyük Efes Otel’in bulunduğu alanda ‘İzmir Dokuz Eylül Panayırı’ adıyla açılan ‘İzmir Beynelminel Fuarı’nın gerçek kimliğini, 1936 yılında Dr. Behçet Uz ve arkadaşlarının Kültürpark içini düzenlemesiyle bulduğunu açıklayan Maruflu, “İlk kez 1923 İzmir İktisat Kongresi’nde İzmir Ticaret Borsası kurucularından ihracatçı Şerif Remzi Bey Konak-Kemeraltı semtinde incir-üzüm işletmesi hangarları içinde kongre salonunun yanında bir ‘Yerli Malları Sergisi’ açtı. 1927 yılına kadar Mithatpaşa Sanatlar Mektebi’nde devam eden, 1929’dan itibaren de 6 kez Pasaport’taki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Gazi Heykeli’nin arkasında, şimdiki Milli Panayır’dan Beynelmilel (Enternasyonal) Fuar’a geçilen harekette, Belediye Reisi Dr. Behçet Salih Uz Bey’in, Vali Kazım Dirik Paşa’nın, Mıntıka Ticaret Reisi Cemal Ziya Bey’in, Ticaret Bakanlığı Komiseri Suat Şakir Bey’in, sonradan İzmir Belediye Reisi olan Belediye Daimi Encümen Azası Reşat Leblebicioğlu’nun, Kültürpark’ın fikir Babası Belediye Reis Vekili ve Ege Turizm Cemiyeti Kurucusu Gazeteci Suad Yurtkoru’nun, Orman Baş Mühendisi Ali Cevat Ziya Maruflu’nun, Türk Ofis Raportörü Rahmi Zallak’ın, Belediye Başmühendisi Cahit Çeçen’in ve Belediye Baştabibi Dr. Ali Büket ile Gazeteci - Yazar Adnan Bilget’in üstün hizmetlerini her zaman anarak taktir etmemiz gerekiyor. Çünkü bu işler öyle yapılması kolay işler değil” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLAR VE GENÇLER YAŞADI
Bu yıl özellikle çocuklar ve gençler için çok özel enternasyonal ve inovasyonal teknolojik etkinlikler hazırlandığını ve çocukların en az yetişkinler kadar fuardan keyif aldığını açıklayan Maruflu, “Zaten bir dünya lunaparkı olan Erdoğan Coşkun Lunaparkı’nda yepyeni teknolojik dev oyuncaklar yer aldı. Seksenli yıllar öncesinde, Kültürpark içinde düzenlenen 30 ve 20 gün süreli ilk ‘İzmir Enternasyonal Fuarları’nda, tam anlamıyla ‘İzmir şenlikleri’ yaşanırdı. İstanbul’dan ve Ankara’dan gelen tiyatro, opera, bale ve müzik gösterileri fuara renk ve canlılık katardı. Bugün olduğu gibi geçmiş yıllarda da Kültürpark içinde ve Türkiye’nin en iyisi olan ve İtalyan asıllı İzmirli Reggio Ailesi’nden de destekli enternasyonal Coşkun Lunapark’ı çocuklarında, yetişkinlerinde vazgeçilmez bir fuar değeriydi. Dünyanın ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen sirkler, buz revüleri, akrobatik ve sportif gösteri grupları herkes tarafından zevkle izlenirdi. Dr. Behçet Uz ve arkadaşlarının 1932 - 1936 yıllarında, Bir halk parkı olarak planladığı Kültürpark’a, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı da taşımak zorunda kalmış olan Kültürpark’ın Kurucusu Dr. Behçet Uz’un yegane arzusu, bir ticaret ve sanayi fuarı olmasının ötesinde Kültürpark’ın bünyesinde halkın eğlence ve dinlence gereksinimlerini karşılayacak tesislerin de çok daha fazla olmasıydı” açıklamasını yaptı.
KUTU
SANCAR MARUFLU KİMDİR?
Türkiye’nin ilk stratejik iletişim uzmanlarındandır. Halkla ilişkiler mesleği ile tanınan Sancar Maruflu, İzmir Karşıyaka doğumludur. Eğitimi sırası ile Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinden lisans, Ankara Üniversitesi S.B.F. Basın Yayın Yüksek Okulundan yüksek lisans ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünden Stratejik İletişim Uzmanlığı (MBA)’dır. Sancar Maruflu’nun ‘Denize İnen Sokaklar’ adlı 11 bölümden oluşan televizyon programı bir uluslararası, bir ulusal ve 2 yerel ödül kazanmıştır.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin onur üyesi olan Maruflu, aynı cemiyetin değişik yıllarında 5 adet Hasan Tahsin Gazetecilik Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. 1983 yılında İzmir’de Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler-organizasyon ve danışmanlık firmalarından olan Hisdaş - Medyapol Ltd. Şirketini kurmuştur.
Sporla da yakından ilgilenen Maruflu, Karşıyaka Spor Kulübü’nün ana kademe ve basketbol şubelerinde yöneticilikler yapmıştır. Tontiş bünyesine rağmen, gençlik yıllarında katıldığı uluslararası ve ulusal atletizm müsabakalarında 1500-5 bin ve 10 bin metre koşularında ve kros müsabakalarında 54 adet 1’incilik - 3’üncülük ve 4’üncülük madalyaları kazanmış olması da insanları şaşırtan özellikleri arasındadır. Özet olarak İzmir ile özdeşleşmiş bir simgedir İzmir Baba lakaplı Sancar Maruflu.