Sayfa Yükleniyor...
Öğrenciler ne yurt bulabiliyor, ne ev, ne de apart… Okudukları şehirlerdeki yüksek kira fiyatlarından dolayı mağdur bırakılanların sayısı milyonlara tekabül edince gençler ‘barınamıyoruz’ çığlığı attı
SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 15 Ağustos’ta örgün eğitime geçileceğini açıklamasıyla birlikte üniversiteye yeni giren ve halihazırda üniversitede okuyan gençler kiralık evlerin fahiş fiyatta olması, yurt zamları, çoğu yurdun kampüse uzak olması, tüm bunların yanı sıra yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması yani talebi karşılayamaması, apartların da aynı şekilde ücretlerini artırması gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Öyle ki yaşanan olumsuzluklar üzerine bir grup üniversite öğrencisi ‘Barınamıyoruz Hareketi’ni kurdu. Oluşturdukları ‘Whatsapp ihbar hattı’ ile binlerce öğrencinin sesini duyurmaya çalışan gençler, “Dev şirketlerin, holdinglerin yerine öğrencilerin desteklenmesini istiyoruz” çığlığı atıyor. Hayati bir kriz haline gelen bu sorun, farklı yaşlarda, farklı okullarda, farklı işlerde bulunan ‘barınamayan’ gençleri bir araya getirdi ancak çözüm bir türlü bulunamıyor.
Barınamıyoruz Hareketi’nin sosyal medyadaki bu serzenişine kulak verip, benzer sorunları İzmir’de yaşayan gençleri dinledik. Ülkenin farklı kentlerinden kalkıp İzmir’e gelen öğrenciler çareyi gecekondularda buldu.
80-100 BANDINDA KİRA ZAMMI!
Aydın’da yaşayan ancak eğitimi için İzmir’e gelerek geçici bir süre akrabasının yanında kalan üniversite öğrencisi D.T., öğrencilere verilen evlerin ailelere kiralanan evlerden nitelik olarak düşük olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Evin eskiliğini, yıkıklığını döküklüğünü dahi bir kenara bıraktığımızda son 1 ay içerisinde yüzde 80-100 bandında bir kira zammı olduğunu görüyoruz. KYK yurtlarında hem zam hem de okuduğumuz üniversitenin eğitime başlayacağı günden bir gün önce yerleşebileceğimizi ama kalmadığımız Eylül ayının da parasını bizden istediklerini görüyoruz. Apartların ücretlerinin ‘talep fazla’ diyerek akıl almaz fiyatlara çıkarıldığını görüyoruz. Üniversitelerin açılmasına ortalama 2 hafta kadar bir süre kaldı. Okul dönemince barınabileceğimiz ne yurt bulabiliyoruz ne ev ve ne apart. Mağdur bırakılanların sayısı milyonlara tekabül ediyor.”
ÖĞRENCİLER GECEKONDUDA KALIYOR
İkinci üniversitesini okumak için Erzurum’dan İzmir’e gelen G.A. da “Sıkıntılı durumlar yaşıyoruz. Biz geçen nisan ayında ev aramıştık. Kırık dökük eve 2 bin lira kira istemişlerdi. En sonunda bir ev bulduk ama sıkıntılı bir ev. Bazı arkadaşlarımız gecekonduda kalmak zorunda kaldı. Kiralar çok pahalı. Biz evde iki kişi kalıyoruz ve kişi başı bin lira veriyoruz. Herkesin bu kadar bütçesi de yok. Kaldı ki şu anda oturduğumuz ev de istediğimiz türde bir ev değil. Eski bir ev. Ayrıca İzmir’de deprem de oldu. Bu bölgede evler de yıkıldı. Eski eve korka korka çıktık” dedi.
İŞİ FIRSATÇILIĞA DÖKENLER DE VAR…
“Bir hafta içerisinde kira fiyatı bin 250 liradan 2 bin 500 liraya fırlıyor” diyen bir başka üniversite öğrencisi P.A. ise “Aynı ev sahibi bana bin 250 lira kira fiyatı olduğunu söylerken, bir hafta sonra arayan arkadaşıma kiranın 2 bin 500 lira olduğunu söylüyor. 4 senedir İzmir’deyim. Eve çıkmayı istedim ama hala çıkamadım. Yurtta kalmaya devam edeceğim gibi görünüyor. Aileler pandemi nedeniyle yurtları uygun bulmuyor. Eve talep artınca da kiralar uçtu. Kimseyi zan altında bırakmak istemem ama bu işi fırsatçılığa döken de var. Aynı apartı bir hafta aralıklarla 800 liradan 2 bin 500 liraya çıkaran var” ifadelerini kullandı.
RAKAMLAR DAHA DA YUKARIYA ÇIKACAK!
Konuya ilişkin görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise kiralar ve kiracılar konusunda ciddi bir belirsizliğin olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Üniversite öğrencileri ve ailelerinin, pandemi nedeniyle okulların bir daha kapatılıp kapatılmayacağı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Bu yüzden ciddi bir hareketlenme yok. Belirsizlik nedeniyle öğrenciler birkaç kişi toplanarak ya 3+1 evlere yerleşecekler ya da eskisi gibi 1+1 evlerde oturacaklar. Pandemiden önce 1+1 ev kiraları bin lira, bin 500 lira civarındaydı. Şimdi de bin 500 lira, 2 bin lira arası oldu. Eğer belirsizlik sona erer ve üniversite öğrencileri eskisi gibi gelmeye başlarsa rakamlar daha da yukarı çıkar. Şu an kiralık daire konusunda da sıkıntı var çünkü konut açığımız var. Yatırımcılar, kredi çekerek bu evleri aldı. Sonuç itibariyle bu insanlar bu evlerden bir yıldır kira alamadı. O yüzden kiralar yüksek ve talep olmadığı için yeni konut da üretilmedi.”
HER GECE SOKAKTA YATACAKLAR!
Öte yandan, yüksek kira ve yurt ücretlerine karşı barınma hakkı talep eden Barınamıyoruz Hareketi, seslerini duyurmak için bu geceden itibaren sokakta yatmaya başlayacaklarını açıkladı: “Sesimizin duyulması için bize başka seçenek bırakmadılar. Ama artık bizi görmezden gelemeyecekler. Yarından itibaren #barınamayanlar her gece sokakta yatıyor. Öğrencilerin fahiş fiyatlarla karşılaşmadan, nitelikli yurtlarda kalabilmesi, karşılanabilir kiralar ödeyerek yaşam kalitesinden ödün vermeden kalabileceği evler, daha geniş ve daha ucuz apartlar istiyoruz.”
Haber Merkezi