Sayfa Yükleniyor...
10 Yaşındaki dahi çocuk Nazım Ege Tetik ‘EGETOPYA’ adını verdiği dünyasında canlandırdıklarını resmediyor. Tarihe oldukça meraklı olan Tetik, tarih olaylarını ince detayları ile size anlatıyor ve anlattıklarını kolaylıkla kağıda döküyor
ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER
Nazım Ege Tetik çizdiği resimler ve tarihe olan merakı ile yaşıtlarından ayrılıyor. ‘EGETOPYA’ adını verdiği dünyasında canlandıklarını resmeden Nazım Ege oluşturduğu farklı tarz ile dikkat çekiyor. Ege’nin fotoğraf hafızası var ve tarihe oldukça meraklı. Tarihe olan bu ilgisi Annesi Melike Bahar Tike Tetik sayesinde olmuş. Elinden tarih kitabını ve kalemini hiç düşürmeyen Ege okuduklarını resmediyor ve tarihi size tüm ince detayları ile anlatabiliyor.
KİTAP VE KALEM ELİNDEN DÜŞMÜYOR
Tarih ile resmi 8 yaşında birleştirmeye başlayan dahi çocuk Ege Nazım Tetik’in, tarihe olan merakı da Annesi Melike Bahar Tike Tetik sayesinde başlamış. Türk Dünyasına oldukça meraklı olan Nazım Ege Tetik, okumaya da oldukça hevesli. Küçük yaşta Ege’ye Türk Dünyasını anlatmaya başlayan Anne Melike Bahar Tike Tetik sonrasında Ege’nin tarihe çok meraklı olması nedeniyle sürekli ona tarih kitapları almaya başladı. Ege’nin tarih okudukça coğrafya bilgisinin arttığını kaydeden Anne Tetik, “ Sonrasında Osmanlıyı öğrenmek istedi. Ona büyük boy haritalar aldım. 8 yaşında yaz tatilini tamamen haritaları inceleyerek geçirdi. Plajda dahi Osmanlı Tarih kitapları elinden düşmedi. Bütün seriyi çok kısa bir sürede bitirdi. Sonrasında diğer imparatorluklara da merak saldı. Bizans tarihine karşı da oldukça ilgisi var. Roma ve Bizans’a oldukça ilgili. Bu esnada haritalar çizmeye başladı. Fotoğraf hafızası var. 7 Yaşında ona yaptırdığımız WİSCAR testinde Ege’nin görsel zekası 16 yaş üstü çıktı. Şu anda Osmanlı’nın istediği dönemini size hiçbir yere bakmadan çizebilir. Okuduğunu görsellerle birlikte detaylı bir biçimde çizebiliyor” diye konuştu. Nazım Ege Tetik’in Annesi Melike Bahar Tike Tetik, “Ege çok küçük yaşlarda kalem tutmaya başladı. Bir şeyler karalamaya oldukça meraklıydı. 2 Yaşında belirgin figürler halinde resim yapmaya başladı. Bu durum ilerleyen yıllarda devam etti. Elinden kalem hiç düşmedi. Kağıtlar bir süre sonra yetmedi. Birleştirmeye başladı. Sonra ben ona uzun kağıtlar aldım. Onlara çizmeye başladı. Saatlerce oturup resim çizerdi. Bir restorana gittiğimizde dahi servis kağıtlarının arkasına bir şeyler çizerdi… Bulduğu her kağıda çizdi. Oldukça detaylı çalışırdı. Küçüklüğünden beri bu durum böyle devam ediyor. En belirgin olarak bunu 4 yaşlarında fark etmeye başladık. Boyamada da oldukça iyiydi. Çalışmaları kalemle yapmaya başlayınca ona asetat kalemleri aldım” dedi.
EKSİK BULDUĞU NOKTALARI EKLEDİ
Nazım Ege Tetik’in Annesi Melike Bahar Tike Tetik, Ege’nin okuduğu Bizans kitabında eksik bulduğu bazı noktaları yazarak kitabın içerisine not ettiğini söyledi. Anne Tetik, “Eksik bulduğu kısımları sayfalarca kitaba ilave etti. Ege’nin tezine göre Akkoyunlular ve Safevilerde Bizans soyu. Tezine göre, Akkoyunlular ve Safeviler, Bizans ile kız alıp vermişler. Bu şekilde soydaş olmuşlar. Tarih ve Coğrafyaya aşırı derecede düşkün. Alman tarihini size anlatır. Hitler’e oldukça meraklı. Hitler’in yaptığı hataları sizinle oturup rahat bir biçimde tartışabilir” dedi. Ege’nin tarihe olan ilgisi nedeniyle her gün onunla tarih konuştuklarını, tartıştıklarını dile getiren Anne Tetik, Ege’nin yaptığı çalışmalar ile kendine has bir resim tarzı oluşturduğunu söyledi. Anne Tetik, “Bunu biz değil uzmanlar söylüyor. Ege’nin farklı bir tarz yarattığını belirtiyorlar. Bu tarzı oturttuğunu ifade ediyorlar. Bu konuda ilk defa Ahmet Güneş Tekin 2018’de gerçekleşen bir resim yarışma sonrasında bunu dile getirdi” diye konuştu.
KENDİ TARZINI OLUŞTURDU
‘EGETOPYA’nın Nazım Ege Tetik’in kendi kafasında yarattığı bir dünya olduğunu kaydeden Anne Tetik, “Bu O’nun sanat anlayışı ve yaklaşımı. Saatlerce okuduklarını anlatarak resim ediyor. Oldukça ince bir işçilik. Ege’nin yaptıklarını ‘Minyatür’ sanatına benzetenler var. Grafik çalışması gibi duruyor. Ama o da değil. Kendine ait bir tarz. Bunu kimsenin etkisi olmadan oluşturdu. Ege ilk sergisini Buca LEMAN Kültür’de açtı. Bu sergi onun 2’inci sergisi. Bir aksilik olmazsa Bakırçay Üniversitesinde önümüzdeki ay bir sergisi olacak. Bu arada yarışmalara katılmaya devam ediyoruz. Zaman zaman aldığı ödüller ve dereceler var” dedi. Nazım Ege Tetik’in en büyük hayalinin Osmanlı’nın yükseliş dönemindeki fetih ettiği ülkeleri gezmek ve gezdiği ülkelerdeki kütüphaneleri ve müzeleri görmek istediğini dile getiren Anne Melike Bahar Tike Tetik, Ege’nin bu hayalini gerçekleştirmek amacıyla sponsor aradıklarını ifade etti. Anne Tetik, Ege’nin gezi sonunda şehirlerin haritalarını çizmek istediğini söyledi.
Haber Merkezi