- Gündem
- 22.07.2025 21:29
Sayfa Yükleniyor...
Daha temiz bir çevre için yürürlüğe giren yeni yasayla beraber plastik poşetlerin parayla satılması Çiğli’de öğretmen ve öğrencileri harekete geçirdi. Öğrenciler; file örüp, kese kâğıdı yaparak halkı duyarlı olmaya davet etti
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ‘plastik poşet kullanma’ projesiyle vatandaşlara “Plastik Poşet Kullanma! Geleceğine sahip çık!” diyerek duyarlı olmaya davet etti. Yaşanılan çağın en büyük sorunlarından birinin çevre kirliliği ve plastik atıklar olduğunun ve bunun da doğaya ve doğadaki canlılara geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verdiğini ifade eden Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Paydaşları, plastik poşet kullanımının zararlarını tek tek anlattı. Proje paydaşları, vatandaşlara; “1977 yılından beri tüm dünyada kullandığımız plastik poşetler ile dünyada ne kadar suyu, toprağı ve havayı zehirlediğimizin farkında mıyız? Marketten aldığımız önemsiz gibi görünen bir plastik poşetin doğada tamamen yok olma süresinin yaklaşık 1000 yıl olduğunu biliyor muyuz? Ya da bu plastik paketleme ürünlerinin yok edilmesi için yapılan yakma gibi işlemlerin sonucunda ortaya çıkan gazların atmosferimize ne kadar zarar verdiğinin farkında mıyız?” gibi sorular sorarak plastik poşet kullanımının çevreye verdiği zararı anlattılar. Türkiye’de ve dünyada poşet kullanım istatistiklerini de veren proje sahipleri, dünyada saniyede 160 bin plastik poşetin kullanıldığını ve bunun dünya için büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Paydaşlar, “İstatistiki verilere bakıldığında Türkiye’de kişi başına düşen poşet sayısı yılda 312. Dünyada her saniye 160 bin adet plastik poşet kullanılıyor, bu poşetlerin yüzde 99’u geri dönüştürülemiyor. Maalesef dünyada yaygın olarak kullanılan bu plastik poşetlerin yalnızca yüzde 1’i geri dönüştürülebilen malzemelerden yapılıyor. Her yıl dünyada 5 trilyon adet plastik poşet üretiliyor” dedi.
İLKOKULDAN LİSEYE
Projede ilkokul ve lise öğrencilerinin yer aldığını bildiren proje yürütücüleri, “Çiğli İlçesi olarak biz de bu konuda farkındalık yaratmak, alternatif paketleme yöntemleri konusunda fikir vermek amacıyla ‘Geleceğine sahip çık’ isimli bir proje yürüttük. Halk Eğitimi Merkezi öğretmenleri rehberliğinde açılan atölyelere Çiğli İlçesi’nden Tuğba Özbek Anadolu Lisesi, Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi, 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Şenali Ocak Ortaokulu ve Egekent İlkokulu öğrencileri katıldı. 1 Ocakta yürürlüğe giren bu kanunla birlikte ülkemizde poşet kullanımının kontrolünün sağlanması, tekrar kullanılabilen paketleme ürünlerinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Yaygın eğitime katılan kursiyerler, öğretmenler ve öğrenciler birlikte bez çanta diktiler, file örüp kese kâğıdı yaptılar. Yaygın eğitime dâhil olan özel gereksinimli öğrenciler de atölyelere büyük bir motivasyonla katıldılar. Özellikle hazırlanan ürünlerin boyanması ve desenlemesi kısmında çok keyif aldığı gözlenen çocuklar, alternatif paketleme ve taşıma yöntemleri ile ilgili fikir sahibi oldular” değerlendirmesinde bulundu.
“HALK YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ”
Vatandaşların projelerine yoğun ilgi gösterdiklerini de sözlerine ekleyen proje paydaşları, “Projenin ikinci basamağında öğrencilerimiz halkın konu ile ilgili bilgi ve farkındalık düzeyine bakmak amacıyla röportajlar yaptılar. Geri dönüşümü olmayan plastik poşetlerin doğaya verdiği zararlarla ilgili bilgi verirken, çevre kirliliğinin boyutlarını gözler önüne seren görselleri gösterip duygularını sordular. Projenin üçüncü ve son basamağında ise Çiğli Kipa AVM’de atölyelerde yapılan ürünler sergilendi. Yeni yasa ve plastik poşetlerin doğaya verdiği zararlarla ile ilgili yine öğrenciler tarafından bilgilendirmeler yapılarak örülen file torbalar, bez çantalar ve geri dönüştürülmüş kâğıtlardan yapılan kese kâğıtları halka hediye edildi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği projede sona gelindiğinde yürütücüler ve öğrenciler, dünya ve gelecek ile ilgili sorumluluklarının ne denli büyük olduğu konusunda fikir birliğine vardılar. Projenin tüm ekibi ve süreçte dokundukları tüm insanlar, fileler, bez çantalar ve kese kâğıtlarının plastik poşetlerin yerini rahatlıkla alabileceği, temiz çevrenin temiz gelecek olduğu farkındalığına ulaştılar” şeklinde konuştu.