Gelinlik atölyelerinin yüzde 70’i kapandı

İzmir Mimar Kemalettin Moda Merkezi Başkanı Avcı, atölyeleri tamamen kapattıklarını belirterek “Şu anda yüzde 65-70 kapalılık seviyesine ulaştık” diye konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 28.03.2020 07:47
  • Güncelleme Tarihi : 28.03.2020 07:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gelinlik atölyelerinin  yüzde 70’i kapandı haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
IF Wedding Fashion-İzmir Gelinlik Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, 2020 Ocak ayında 5 ülkeden 202 katılımcıyla Avrupa’nın en büyük gelinlik fuarlarından biri olarak 14’üncü kez kapılarını açmıştı. Fuara Türkiye’nin 2019 yılında sırasıyla en fazla ihracat yaptığı Almanya, İngiltere, İtalya, Irak, ABD, Fransa, İspanya, Hollanda, Rusya ve İsrail’den alım heyetleri katılmıştı.



İZMİR, ÇİN’İN YERİNİ ALABİLİRDİ…
İzmir’de yapılan bu fuar günlerinde ise Çin’de, ortaya çıkan koronavirüs salgını Çin’in gelinlik imalatı sektörünü de derinden etkilemişti. Gelinlik, Damatlık ve Abiye giyimde dünyada çok iyi konumda bulunan İzmir’de bu tarihlerde koronavirüs kabusu yoktu. O dönemde açıklama sektör paydaşları bu durumun İzmir’in lehine çevrilip Dünya gelinliğinin yüzde 80’ini üreten Çin’in yerini İzmir’in alabileceği fikrini akıllara getirmişti. Dünyadaki gelinliklerin yüzde 80’i Çin’in Suju kentinde üretilirken, Türkiye’de de İzmir’de Mimar Kemalettin Moda Merkezi gelinlik sektörünün başını çekiyor. 11 Mart 2020’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü açıklamasının ardından işler yeniden terse döndü. Gün geçtikçe Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı artarken, virüsün yayılmasına karşılık ise ciddi tedbirler alınmaya devam ediyor.



ATÖLYELERDEKİ SAYI AZALTILDI
İzmir’in Çin’in kaybettiği pazarları alabilme umudu ise koronavirüsün Türkiye’de de görülmesinden sonra tamamen yitip gitti. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Avcı, gelinlik, damatlık ve abiye giyim konusunda atölyeleri tamamen kapattıklarını söyledi. Sadece siparişleri yetiştirmek için 3-5 kişinin atölyelerde kaldığını belirten Avcı, “Bu şekilde virüs önlemimizi aldık. Çarşıda şu anda yüzde 65-70 kapalılık seviyesine ulaştık” dedi.
NE OLACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL
Çarşıda şu anda hiç kimse bir şey bilemediğini söyleyen Avcı, şunları dile getirdi: “Acil olarak ilk iki haftada yapılacak olan önlemler dahilinde bu kararı aldık. Derneğimize üye esnaf arkadaşlardan 150 kişiyle toplantı yapıp, bu kararı aldık. Düğün salonları belirsiz süre kapanıp, düğünler de ertelenmeye başlanınca biz de bu kararı almak zorunda kaldık. Yarın bir gün ne olacağımız belli değil. Biz önlemimizi önceden aldık. Bir hafta önce zaten hasta olan çalışanların hepsini eve göndermiştik. Yaşlıları ve hasta olanların hepsini izne çıkarttık. Çarşıda şu anda herhangi bir işten çıkarma durumu yok. İşyerlerinde personellere senelik izinlerini kullandırmak suretiyle önlem almaya çalışıyoruz. Bundan sonra da hükümetin alacağı karara göre işlerimizi yoluna koymaya çalışacağız.”