- Gündem
- 18.05.2025 13:29
İç Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, her yıl gereksiz antibiyotik kullanımından ötürü Türkiyenin 3 milyar liraya yakın kaynağının boşa gittiğini ifade etti
EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL HABER
Kış ayları gelince vatandaşların eczane kapılarını ve acil servisleri aşındırması ülkeye pahalıya mal oluyor. Özellikle en soğuk günleri yaşadığımız şu günlerde vatandaşlar ağırlıklı olarak grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklarda çok sık ilaç kullanıyor.
Konuyu değerlendiren İç Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun ise başta antibiyotikler olmak üzere gereksiz ilaç kullanımının hem insan sağlığına hem de ülke ekonomisine çok ciddi zarar verdiğini ifade etti ve vatandaşları uyardı: Gereksiz yere antibiyotik kullanmayın, kullandırtmayın!
İHTİYAÇ OLMADAN DA KULLANIYORUZ
Konuyu antibiyotiklerin kullanımıyla özetleyen Torun, Bir mikroorganizma tarafından (bakteri, mantar, virüs, vb.) yapılan ve başka mikroorganizmaları öldüren veya üremelerine mani olan maddelere biz antibiyotik diyoruz. Genel olarak, bakterilerle oluşan enfeksiyonlarda kullanıyoruz. Ancak her enfeksiyon bakterilerle oluşmaz. Virüslerle, mantarlarla ve parazitlerle de oluşabilir. Tabi burada önemli olan her hastalıkta kullanılan ilacın ve tedavi yönteminin farklı oluşudur. İnsanlarımız genelde yanlışlık içerisinde düşüyor ve ihtiyaç olmadan da antibiyotik kullanımına başvuruyor değerlendirmesini yaptı.
DÜZENLEME YOK
Her enfeksiyonda tedavi yöntemi olarak antibiyotikleri kullanmanın çok yanlış bir uygulama olduğunun altını çizen Torun, Her enfekte olmuş bölgenin tedavisi farklıdır. Örneğin, nezle ve grip virüslerle olur. Dolayısı ile antibiyotik kullanırsak, hem o insandaki yararlı bakterileri öldürmüş, hem de bakterilerin direnç kazanmasına neden olmuş oluruz. Ayrıca boşu boşuna masraf da yapmış oluruz dedi. Bu konuda bir belirleyici kural bulunmadığına da dikkat çeken Torun, Her insan istediği eczaneden, hatta komşu ve arkadaşından antibiyotiği alıp, dilediği gibi kullanıyor. Antibiyotik kullanımı konusunda özgürlük var, bununla ilgili bir düzenleme ya da yaptırım yok. Bunların gözetilmesi gerekiyor diye konuştu.
İNSAN HAKLARI İHLALİDİR
Antibiyotik kullanmakla, diğer insanlar üzerinde etki oluşabileceğini de hatırlatan Torun, Bilhassa rastgele ve geniş etkili antibiyotik kullanırsak, bakterilerin çabucak direnç kazanması ile ilgili antibiyotik, başka bir insanın bakteriyel bir enfeksiyonunda etkisiz kalabilir. Dolayısıyla sorun toplumsal olur. Hatta bazı uzmanlar gelişi güzel antibiyotik kullanımını insan hakkı ihlali olarak görürler şeklinde konuştu.
İNSANLARIN YARISI YANLIŞ KULLANIYOR
Torun ayrıca bilinçsiz kullanımın ülke ekonomisine ciddi zararı bulunduğuna da dikkat çekerek, Gereksiz antibiyotik kullanımının ülke ekonomisine getirdiği yük yıllık tahminen 2 buçuk ila 3 milyar lira arasında değişiyor. Bu da kullanılan tüm ilaçların yüzde 25inden fazla bir orana denk geliyor. Dolayısıyla gider tablosunda ilk sırada geliyor. Vatandaşlar arasında da tahminen yüzde 50 civarında yanlış bir kullanım söz konusu. Yani antibiyotik içenlerin yarısı gereksiz yere ya da bilinçsizce kullanıyor. Ülke ekonomisine vuracak olursak da her yıl 1 milyardan fazla para çöpe atılmakta yorumunda bulundu.