Genç beyinler bu okulda ‘67 öğrenci 21 proje’

Sarnıç Şehit Uzman Çavuş Egemen Yıldız Ortaokulu’nda 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nın açılışı yapıldı. Topluma faydalı olacak projeleri sergileyen öğrenciler destek bekliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 16.12.2021 14:04
  • Güncelleme Tarihi : 16.12.2021 14:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Genç beyinler bu okulda  ‘67 öğrenci 21 proje’ haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Sarnıç Şehit Uzman Çavuş Egemen Yıldız Ortaokulu’nda TÜBİTAK desteğiyle düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleşti. Ortaokul öğrencilerinin projelerinin sergilendiği törene; Gaziemir Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Musa Bina, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve veliler katılım gösterdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sarnıç Şehit Uzman Çavuş Egemen Yıldız Ortaokulu Müdiresi Özlem Sümerkan, açılış konuşmasını yaptı.

ÖĞRENMEYE İSTEKLİ BİNLERCE ÖĞRENCİ

“TÜBİTAK’ın desteğiyle bu yıl okulumuzda düzenlediğimiz TÜBİTAK 4006 bilim fuarının açılışını gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyiz. Hepiniz fuarımızın açılışına hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Sümerken, “Bilim fuarları öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan öğrenme metotlarından biridir. Bilim fuarları, genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp, birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlar. Bu tür etkinlikler hayal gücü ile yaratıcılığın birleşimidir. Eğitim kurumlarının öncelikli amacı da bu yaratıcılığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktır. Bu amaç doğrultusunda biraz sonra açılışını yapacağımız fuarımızda 8 araştırma, 6 inceleme,7 tasarım projesi olmak üzere toplam 21 projeyi 67 öğrencimiz 17 danışman öğretmenin nezaretinde özverili çalışmalarıyla ortaya koydular. Değerli konuklar, proje çalışmalarında emeği geçen tüm öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerimize sizlerin huzurunda kurumum adına teşekkürlerimi sunuyorum” bilgisini paylaştı.

KAFKAS DANS GÖSTERİSİ YAPILDI

Müdire Sümerkan’ın konuşmasının ardından öğretmen Çiler Kayaoğlu’nun katkılarıyla hazırlanan Kafkas dans gösterisi yapıldı. Renkli ve keyifli gösteriden hemen sonra fuarın açılışını yapmak üzere tüm misafirler okulun zemin katında TÜBİTAK projeleri için inşa edilen atölyeye davet edildi. Öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin bulunduğu stantları gezen Kaymakam Üçer, öğrenciler tarafından hazırlanan projeleri tek tek inceleyerek, hazırlayan öğrencilerden projenin amacı, hedefi ve faydaları hakkında bilgi aldı.

‘TOHUM BANKASI’ UMUT OLACAK

Fuarda dikkat çeken stantlardan biri de ‘Tohum Bankası’. Yiğit Akkuş ve Ali Osman Uçal isimli iki öğrencinin hazırlamış olduğu projenin amacı; bitki tohumlarının depolanması sayesinde gelecekte karşılaşabileceğimiz herhangi bir felaketten sonra tükenen veya azalan bitki çeşitlerini tekrar canlandırmak. Öğrencilerden Yiğit Akkuş, şunları söyledi: “Dünyadaki bitkilerin 4’te biri, gelecek 50 yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Zamana karşı bir yarış sürdürebilmektedir. Bu yarışın önde gidenlerinden birisi ‘Bin Yıl Tohum Bankası’ projesidir. Projemizi yaparken de küresel çapta yaşanabilecek bir felakete karşı alınabilecek önlemleri gözlemledik. Uygun şartlarda saklanırsa çok sayıda bitki tohumunu depolayabileceğimizi fark ettik.”

ÖĞRENCİLERDEN ‘50 YILLIK TAKVİM’

Dikkat çeken bir diğer stant ise ‘50 Yıllık Takvim’. Projenin yapımını üstlenen öğrencilerden Velatmir Beydüz ile Merve Aktaş ise çalışmaya ilişkin şöyle konuştu: “Artık yıllar 28 yılda bir tekrar eder. Artık yıldan sonra gelen ilk yıl 6 yılda bir tekrar eder. Artık yıldan sonra gelen 2. ve 3. yıl 11 yılda bir tekrar eder… ‘Yıllar nasıl bir döngüyle birbirini takip ediyor? sorusundan yola çıkarak takvimde nasıl bir döngü olduğunu, yılların hangi gün ile başlayıp hangi gün ile bittiğini, artık yılların bu döngüyü nasıl etkilediğini görmek ve bunu bir takvimde birleştirmek istedik.”