GençBizz Projesi ile destek oldular

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel kadınlara yönelik birçok proje hazırladıklarını belirterek, GençBizz Projesi kapsamında öğrencilerin İzmir’de tam 50 şirket kurduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.07.2018 08:38
  • Güncelleme Tarihi : 25.07.2018 08:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
GençBizz Projesi ile destek oldular

NİLGÜN TAZE
Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kurul. 29 Ekim 2007’de kurulan kurul, kadın girişimcilere eğitim verirken aynı zamanda kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirleri hayata geçirmelerinde destek sağlıyor. Türkiye’deki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmek amacıyla kurulduklarını açıklayan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, “KGK bu kapsamda, girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacak yöntemleri gösteriyor. Bunun yanı sıra kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları sunmak gibi görevlerde üstleniyoruz. İş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamında işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri vererek yol göstermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinliklerinde bulunuyoruz” dedi.

GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Kadın girişimcilerin deneyimli girişimcilerin yanında staj yapmalarını sağladıklarını açıklayan Öztezel şunları söyledi: “Başta AB ülkeleri olmak üzere yurtdışında yabancı girişimciler yanında kısa süreli staj imkanları da yaratabiliyoruz. AB Koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlayarak, çeşitli illerde “Kadın Girişimci Eğitim ve Danışma Merkezleri” açmak görevlerimiz arasında yer alıyor. Bu merkezlerde özellikle AB ve diğer uluslar arası kadın girişimci kaynakları konusunda araştırmalar, risk sermayesi, Euroawards gibi konularda danışmanlık yapıyoruz.”
KADINLAR ÇALIŞIYOR
Öztezel, kadın girişimcilik konusunda detaylı bilgileri ve olanakları güncel olarak sunan bir “Kadın Girişimciler Web Portalı” hazırladıkları bilgisini vererek, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile koordineli olarak faaliyet gösteren TOBB İl Kadın Girişimci Kurullarının 81 ilde faaliyet gösterdiğini açıkladı. Girişimcilik kültürünü geliştirmek ve yaygınlaştırmanı yanı sıra girişimcilik veya gelir yaratma gibi becerilerini hayata geçirmek isteyen kadınlara yol göstericilikte yaptıklarını da ifade eden Eltutan, “Kadınlarımız ayrıca, işin sürdürülmesi ve ticari hayatın devamı için temel bilgi, danışma ve eğitim, kadın girişimci adaylarına deneyimli girişimciler yanında staj yapma olanağı ve özellikle AB ülkelerinde staj yapabiliyorlar. Kurulacak “Kadın Girişimci Eğitim ve Danışma Merkezleri” aracılığıyla kadın girişimcilere uluslararası kaynak, risk sermayesi ve Eurowards olanakları sunuyoruz” açıklamasını yaptı.

KOÇLUK VE MENTÖRLÜK
Koçluk ve mentörlük sistemi ile deneyimli girişimcilerden yeni iş kuran girişimcilere birebir destek ve yol göstericilik sunduklarını ifade eden Öztezel, “Kadın Girişimci Web Portalı ile iletişim ve bilgilendirme yapmak günlük çalışmalarımız arasında yer alıyor. TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’nun çalışma ve faaliyetleri İzmir Ticaret Borsası’nın Koordinatörlüğünde yürütülüyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu’na üyelik başvurusu yapmak isteyen kadın girişimcilerin, ticaret siciline kayıtlı, gerçek kişi tacir veya tüzel kişilerin ortağı, yönetim kurulu üyesi, yöneticisi, genel müdürü veya murahhas azası olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
GENÇ BAŞARI ŞİRKET PROGRAMI
Mevcut üye sayılarının 260 kişi olduğunu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi ve 2 doğal üyesi ile 17 kişinin yönetimde yer aldığını ifade eden Öztezel, bugüne kadar yaptıkları projeleri açıklayarak, “Genç Başarı-Şirket Programı Türkiye ile birlikte dünyada 123 ülkede lise düzeyinde uygulanan programla gençleri iş dünyası ile buluşturarak gençleri iş hayatına hazırlıyor. 15-18 yaş arası lise öğrencilerine yönelik olarak uygulanmakta olan, gençlerin girişimcilik, istihdam edilebilirlik ve finansal okur-yazarlık alanında gelişimlerini sağlayan ve onları iş yaşamına hazırlayan ‘Şirket Programı’ içinde bulunulan eğitim döneminde ilk defa İl Milli Eğitim Müdürlüğü protokolü ile İzmir’de 2016 yılında uygulandı” şeklinde konuştu.
YEREL TİCARET FUARI
Öztezel, Genç Başarı-Şirket Programı kapsamında, İzmir’de lise öğrencilerinin kurduğu şirketlerin ve ürünlerinin sergileneceği ve yarışacağı Genç Başarı Yerel Ticaret Fuarı’nı düzenlediklerini açıklayarak şu ifadeleri kullandı: “Programın en önemli noktalarından biri gençlerin bu deneyim programı içerisinde, İş Dünyası Gönüllüleri mentorü olarak iş deneyimlerini öğrencilerle paylaşmalarıdır. Bu projede TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu kurul üyeleri de mentör olarak öğrencilere destek oldular. 16-18 yaş grubu öğrenciler, mentörleri eşliğinde iş planı geliştiriyor, şirket kuruyor, ürün-hizmet üretiyor, satış yapıyor, şirketi sevk ve idare ederek gerçek bir şirket deneyimi yaşıyorlar. Bu süreçte öğrenciler herhangi bir eğitim almayarak iş dünyasını iş dünyasının içinde yaparak öğreniyorlar.”
AVRUPA YILIN ŞİRKETİ YARIŞMASI
Öğretmenler rehberliğinde öğrenciler tarafından kurulan şirketlerin bir eğitim-öğretim döneminde toplam 12 şirket toplantısı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Öztezel, gençlerin Genç Başarı Şirketleri, iş dünyası gönüllüleri destekleri ve rehberlikleriyle geliştiklerini söyledi. Öztezel, “Eğitim öğretim dönemi sonunda düzenlenen Genç Başarı Ticaret Fuarı’nda ürün ve hizmetlerini sergileme fırsatı bulan şirketler, jüri önünde ‘Avrupa Yılın Şirketi Yarışması’nda Türkiye'yi temsil etmek için birbirleriyle yarışıyorlar. 2017-2018 döneminde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın yürüttüğü GençBizz Projesi kapsamında 180 öğretmen eğitim aldı ve İzmir’de liselerde 90’ı aşkın girişim hayata geçti” dedi.

GENÇBİZZ PROJESİ
GençBizz Projesi kapsamında Türkiye genelinde liseli öğrenciler tarafından kurulan her 7 şirketten birini İzmirli gençlerin düşünerek hayata geçirdiğini belirten Öztezel, “Bu amaçla İzmir’de tam 50 şirket kuruldu. Gençler şirketlerini kurup yönettikleri süreçte İzmirli iş dünyası gönüllülerinden mentörlük desteği aldılar. TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Üyesi Zeynep Öner’in mentörlük desteği vermiş olduğu İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri atık yağların çevreye verdiği zararı azaltmaya katkıda bulunmayı amaçlayan ev tipi, atık yağdan sabun üretme makinesi üretimini gerçekleştirerek ‘Yılın Girişimcisi’ seçildi. İzmir Atatürk Lisesi öğrencilerinin Impact şirketi, geliştirdiği bu makine ile birkaç damlasının bile tonlarca suyu kirletip milyonlarca canlı türlerini yok eden evsel atık yağlarını doğaya geri kazandırıyor. İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri Temmuz ayında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenecek Avrupa’da Yılın Girişimcisi yarışmasına katılacak ve Avrupa finalinde Türkiye’yi temsil edecekler” açıklamasını yaptı.
BENYAPTIM PROJESİ
BenYaptım Projesi’nin Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun evde üretim yapan kadınlar için sosyal sorumluluk projesi kapsamında başlatılan bir proje olduğunu açıklayan Öztezel, “E-ticaret projesi, sanal dükkan ‘Ben Yaptım Projesi’ 2011’de hayata geçti. Gittigidiyor Web sitesinde proje kapsamında aktif olarak 60 üye yani 60 dükkan mevcut. İzmirli girişimci kadınların http://www.gittigidiyor.com/sosyal-sorumluluk/tobb-izmir web adresinden ulaşılabilen dükkanlarında gıda dışında el emeği her şey tasarlanıp satışa sunuluyor. Ayrıca yıl içerisinde üyelere ürünlerinin sergi ve satışını yapabilmelerine imkan sağlamak amacıyla, fuar, festival ve kermes imkanları organize ediliyor. Üyelerin satış ve pazarlama alanlarının artmasına yönelik ilgili eğitim seminerler de düzenleniyor” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi