Sayfa Yükleniyor...
İzmir Ticaret Borsasının Nisan Ayı Olağan Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımda giderek azalan genç nüfusa dikkat çekti
EMİRCAN IŞILDAK
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kocagözün gündeminde yeni pamuk ekim sezonu ve Merkez Bankasının faiz indirimi vardı. Kocagöz, GDOsuz pamuk konusunda markalaşmanın önemine vurgu yaparken, Kocagözden sonra söz alan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise tarımda giderek azalan genç nüfusa dikkat çekti. Kestelli, İş işten geçmeden tarımsal değerlerimizi hızla geri kazanmamız şart dedi.
KAYIP 350 MİLYON DOLAR
Kestelli, Rusya ile yaşanan krize atıf yaptı. Bu kriz ortamında 4 aylık ekonomik kaybın 350 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Kestelli, Rusyanın ülkemize uyguladığı yaptırımların üzerinden henüz 4 ay geçmiş olmasına rağmen ekonomik kaybımız oldukça büyük. Geçtiğimiz yıl, son dört aylık ihracat değeri yaklaşık 450 milyon dolar iken, bu rakam bu yıl 100 milyon dolar seviyelerine geriledi. 350 milyon doları sadece dört ayda kaybetmişiz. Peki ya 12 ayda bu rakam ne olacak? Bu kaybımızı bir şekilde gidermemiz gerektiğinin hepimiz bilincindeyiz. Alternatif pazar arayışlarımız çoktan başlamış olmasına rağmen bu alanda hızlı yollar kat etmemiz oldukça zor. Biliyor ve görüyoruz ki rekabetin hâkim olduğu dış ticarette pazarı kaybetmek çok kolay iken pazarı kazanmak bir o kadar zordur dedi.
GİRİŞİMCİLERİMİZE NEFES ALDIRMAKTADIR
Bu konuda devlet desteklerinin üreticilere fayda sağladığını ifade eden Kestelli, Tarım, yapısı gereği üretimin dalgalı olduğu üstü açık bir fabrika gibidir. Uzun vadede kazanılmış olan dış pazarı kaybetmemek, kısa vadede yeni pazar kazanmaktan daha önemlidir. Özellikle çevre ülkelerden kaynaklanan istikrarsızlığın olduğu bu ortamda verilen devlet destekleri bir nebze de olsa üreticilerimize ve girişimcilerimize nefes aldırmaktadır değerlendirmesinde bulundu.
TARIMSAL NÜFUSA DİKKAT ÇEKTİ
Tarımda azalan genç nüfusa vurgu yapan Kestelli, Bir başka sorunumuz da tarımsal nüfusun hızla yaşlanmasıdır. Gençlerimiz kendilerine tarım sektöründe bir gelecek yaratamayacaklarına inanmakta, köydeki arazilerini bırakıp kentlere göç etmekteler. Ancak görünen o ki bu gençlerimizin çoğu büyüdükleri kırsaldaki sınırlı eğitim imkanlarının da etkisiyle, kentlerde ancak asgari ücrete vasıfsız işler bulabilmektedir. Hâlbuki bu gençlerin genlerinde dahi tarım var, hayvancılık var, üretim var. İş işten geçmeden bu değerlerimizi hızla geri kazanmamız şart yorumunu yaptı.
İNOVATİF PROJELER ÇIKACAĞINA İNANIYORUM
İTBnin de gençlere yönelik bir girişimi olduğunun müjdesini veren Kestelli, Bir süredir üzerinde çalıştığımız ve geçtiğimiz hafta yönetim kurulu olarak onayladığımız ve yakın zamanda kamuya duyurusunun yapılacağı Tarım Gençlerle Yükseliyor isimli projemiz ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurabileceği bir proje yarışması başlatıyoruz. Bu proje ile dereceye girecek öğrencilerimize maddi destek sağlanacak olup ayrıca başvurular arasından uygulama projeleri de çıkarmayı hedefliyoruz. Başvurular arasında borsamıza, bölgemize ve hatta ülkemize büyük katkılar sağlayabilecek yeni ve inovatif projeler çıkacağına inanıyorum dedi.
Haber Merkezi