‘Gereği düşünülür’ denilmeden sahipsiz bırakıldık!

‘Düğünler vaka sayılarını artıracak’ söylemlerine tepki gösteren İZDÜDER Başkanı Dokak, “17 aydır evine ekmek götüremeyecek duruma gelmiş bir sektör için kimsenin yorum yapma hakkı da, haddi de yoktur” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.05.2021 08:30
  • Güncelleme Tarihi : 20.05.2021 08:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
‘Gereği düşünülür’ denilmeden sahipsiz bırakıldık!

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği (İZDÜDER) tarafından 5 Mayıs Çarşamba günü Twitter üzerinden başlatılan #düğünsektörüyokoluyor ve #düğünümetarihver hashtagli boykot, sosyal medyada viral olmuştu. Şimdi ise Tüm Düğün Davet Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu (TÜDİFED) tarafından paylaşıma sunulan ‘1 Haziran’a Hazırız’ başlıklı video gündemde… Haziran ayında yapılması planlanan tüm düğün etkinliklerinin iptal edileceği tedirginlik yaratırken İZDÜDER Başkanı Vahyettin Murat Dokak, “Haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları kırmızı çizgimiz! Haziran ayında düğünler başlamazsa biteriz” dedi. Düğün sezonunun acilen açılmasına yönelik taleplerini sunan Dokak, “1 Haziran’a hazırız. Düğünlere tarih verin ki yaşayalım, yaşatalım, ayakta ve hayatta kalalım. Aksi durumda sektörümüz büyük bir kayıp yaşayacak” dedi.

Öte yandan, ‘Düğünler vaka sayılarını artıracak’ diyen bilim kurulu üyelerine de sert çıkan Dokak, “17 aydır evine ekmek götüremeyecek duruma gelmiş bir sektör için kimsenin yorum yapma hakkı da, haddi de yoktur. Bizler yeterince bedel ödedik. ‘Gereği düşünülür’ denilmeden sahipsiz bırakıldık” sözlerine dikkat çekti.

SEKTÖR 4 AY ÇALIŞIYOR, 8 AY TADİLATTA

Aynı zamanda TÜDİFED Başkan Yardımcısı da olan Dokak, sözlerine şöyle başladı: “İzmir kır düğün salonları sezonda 4 ay çalışan, 8 ay tadilat yapan bir sektör. Bu bağlamda haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları kırmızı çizgimiz! Bu sektörde alın teri döken çalışanlarımız ve aile kurmak için bekleyen çiftlerimiz, son zamanlarda görsel ve yazılı basında düğün sektörünün temmuz ayında başlayacağına dair haberler yayınladı. Her ne kadar önceden öngörülmese de düğün tarihleri mayıs ve haziran aylarına denk gelen hatta 2020 senesinden bu aylara düğünlerini erteleyenler bu haberler neticesinde telaşa ve karamsarlığa kapılmışlardır. Alınacak son kararlar öncesinde CİMER, İç İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi kurumlara hem mail yolu ile hem de Twitter üzerinden #dugunumetarihver hashtagi ile yapılacak ‘düğün sezonunun acilen açılmasına’ yönelik taleplerimizi ilettik.”

GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK!

Konuşmasına devam eden Dokak, “Bununla beraber, yetkili makamlar açıklamalarında pandeminin yayılmasında düğün sektörünün çok önemli bir rolü olduğunu dile getirip bizleri günah keçisi ilan etti. ‘Düğünlere bir süre ara verin’ cümlesi yetkililer tarafından emir telakki alınıp kapılarımızın hep kilitli olmasına zemin hazırladı. Bu süreçte dükkan sahiplerimiz ile yaşadığımız sorunlar da çaresiz bırakıldı. İleri tarihli yaptığımız düğün sözleşmelerindeki kaparo iadelerinde empati duygusundan uzak, mevzuat ve hukuki incelemesi bilir kişi yerine masa başı memurları tarafından, sözüm ona Tüketici Hakem Heyetlerinin vicdansız kararlarına terki diyar edildi. Faaliyet gösterilmemesine rağmen tüm kamu alacakları sektörümüzden tahsil edildi, yapılmaya da devam ediyor. Sıkıntılarımızı, içinde bulunduğumuz durumu, çözüm önerilerimizi kamu kurum ve kuruluşlarına raporlar halinde sunduğumuzda, insan sağlığı gibi bizimde çok önemsediğimiz bir gerekçe ile karşı karşıya geliyoruz. Ancak ‘gereği düşünülür’ denilmeden sahipsiz bırakıldık. 17 aydır evine ekmek götüremeyecek duruma gelmiş bir sektör için kimsenin yorum yapma hakkı da, haddi de yoktur. Bizler yeterince bedel ödedik. Her kim bundan sonra neden olarak düğünleri hedef gösterirse iki elimiz yakalarında, nefesimiz enselerinde olacaktır. Esnaflık yapmamış, esnaflıktan anlamayan kişilerin yorum yapmasını istemiyoruz artık” ifadelerini kullandı.

SEKTÖR BÜYÜK KAYIP YAŞAYACAK!

Düğün davet salonlarının ülkede yaşayan her bireyin mutlak suretle hayatına dokunuş yaptığı yerler olduğunu hatırlatan Dokak, “Hayatın sosyal dokusunun her heyecanına şahitlik eden, mutlu anların adresleridir. Kimisi için unutulmaz bir düğün, kimi için kına gecesi, bir öğrenci için mezuniyet balosu, bir STK için genel kurul adresi, siyasi partiler için genel kurul toplantıları ve ilçe teşkilatlanma toplantıları, şirketlerin lansmanları ve daha birçok etkinliğin adresidir. Bu kadar çok dokunuşu olan işletmeler örf-adet ve geleneklerin yaşam alanları, kültürümüzün gelecek nesillere doğru biçimde aktarılması için olmazsa olmazlardandır. Hele aile kavramı düğün ile başlarken, düğün mekanlarının önemini daha nasıl anlatabiliriz. Bizler, 1 Haziran’a hazırız. Düğünlere tarih verin ki yaşayalım, yaşatalım, ayakta ve hayatta kalalım. Aksi durumda sektörümüz büyük bir kayıp yaşayacak. Haziran ayında düğünler başlamazsa biteriz” dedi.

Son olarak, düğün yeri işletmecileri adına taleplerini de sıralayan Dokak, “2021 yılı sonuna kadar tüm kamu kurum alacaklarının silinmesini, kira mevzuatında değişiklik, Kısa Çalışma Ödeneğinin Eylül 2021 yılı sonuna kadar devam etmesini, KOSGEB tarafından verilen 75.000 TL’lik desteği, 2 yıl geri ödemesiz kredinin düğün sektörüne de verilmesini, 1 Haziran itibariyle en az yüzde 50 kapasite ile faaliyete geçmeyi, düğün sektörü işletmecileri ve çalışanlarının turizm sektörü ile beraber aşılanmasını, HES kodu kontrolü ile tüm davetlilerin düğünlere alınmasını rica ediyoruz” cümlelerine yer verdi.

Haber Merkezi