"Gerekçe oldukça güçlü"

İzmir Karaburun’da yapılmak istenen Sarpıncık RES Projesi’nin ÇED raporu, telafisi güç zararlara yol açacağı nedeniyle iptal edildi


  • Oluşturulma Tarihi : 09.10.2015 07:57
  • Güncelleme Tarihi : 09.10.2015 07:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ

E. ÇAĞLA GENİŞ

Çalık Holding’in, büyük tartışmalara yol açan Rüzgar Enerjisi Santralleri’ne (RES) mahkemeden durdurma kararı çıktı. İzmir’in doğal yapısıyla dikkat çeken bölgelerinden Karaburun İlçesi’nde, çevre örgütleri ve yöre halkının açtığı davada karar çıktı. Bölgedeki diğer tesislere de emsal teşkil edebilecek iptal davasında vatandaşların taleplerini ve itirazlarını inceleyen İzmir 5. İdare Mahkemesi, Çalık Holding’in tartışmalara yol açan enerji projelerini durdurdu.

“YÜZDE 70’İ RES PROJELERİNE AYRILMIŞ”

Mahkemenin iptal kararıyla ilgili konuşan Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli, “Karaburun’da çok fazla sayıda rüzgar enerji santrallerine izin verilmiş durumda. Yarımadanın önündeki tablo şudur: Karaburun yarımadasının yüzde 70’i RES proje sahası olarak belirlenmiş vaziyette. Bu yarımada çok geniş bir alan kaplayan Akdağ var. Karaburun yarımadasında bu projelerin tamamının gerçekleşmesi durumunda yaşam alanı olarak bırakılan alan yüzde 16. Bu çok dehşet verici bir tablodur. Verilen izinler buradaki hayatı sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor.  Burada insanlar keçicilikle geçiniyor ve az da olsa çok özgün bir tarım üretimi yapıyor. Üstelik burası bitkileriyle, kuş popülasyonuyla çok nadir ve korunması gereken bir yaban hayatına sahiptir. Karaburun yarımadasında yapılmak istenen şey, tüm bu dünya mirası sayılan şeylerin yok sayılmasıyla yarımadanın yüzde 70’inin RES projelerine ayrılmasıdır. Sarpıncık da bunlardan birisidir. Sarpıncık RES Projesi için yürütmeyi durdurma kararı alındı. Ayın 19’unda davanın esas duruşması yapılacak ancak yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi oldukça güçlüdür” dedi.

“HALK YURTTAŞ DAVALARI AÇIYOR”

Kurulan ve kurulması planlanan yatırımlara karşı bir kişi ya da bir köyün dava açmadığını belirten Dilli, “Karaburun halkı artık yurttaş davaları açıyor. Tüm yarımadada yaşayanlar ortak bir karar aldılar. Bu bir yurttaş davasıdır dediler. Davacı sayısı şu an 75. Bu sayıyı 75’de durdurduk. Nedeni maddi kaynaklarımızın kısıtlı olmasıdır. Karaburun Belediyesi de bizlere çok yardımcı oluyor. Yazdığımız itiraz yazılarını bakanlıklara gönderiyor. Protesto eylemlerimize belediye başkanımız da katılıyor. Karaburun Belediyesi’nin bu anlamda yarımadadaki RES’lere karşı duran bir pozisyonu var” ifadelerini kullandı.