Germiyan Festivali’nde duygusal buluşma

Çeşme Belediyesinin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında düzenlediği 4. Germiyan Festivali, mübadele döneminde Sakız’dan Çeşme’ye ve Çeşme’den Sakız’a göç etmek zorunda kalan iki yakanın insanlarının duygusal buluşmasına sahne oldu.


  • Oluşturulma Tarihi : 10.10.2017 08:31
  • Güncelleme Tarihi : 10.10.2017 08:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Germiyan Festivali’nde duygusal buluşma  haberinin görseli

Türkiye’nin ilk “Slow Food” köyü olan Germiyan’da düzenlenen festivalin bu seneki teması “Kültürlerin Buluşması” oldu. Festivalin teması çerçevesinde, mübadele öncesi Reisdere’de yaşayan Rumlar ve ikinci, üçüncü kuşak yakınları Çeşme’ye davet edildiler. Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis ile birlikte Germiyan Festivali’ne katılan Yunanlı konuklar, festivaldeki söyleşide Reisdere’deki eski anılarını anlatınca duygusal anlar yaşanırken, Yunanlı konukların gözleri yaşardı.

ÇEKİŞTE ZEYTİN ANLATILDI

4. Germiyan Festivali, yöresel ürünlerin ve tatların satıldığı stantların açılması ile başladı. Çeşme’den ve İzmir’den yoğun katılımın olduğu festivalde, yeşil zeytinden “Çekişte Zeytin”in yapılışı ve salamurada dikkat edilmesi gereken özellikler, Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Tetik tarafından anlatıldı. Yöresel bir lezzet olan “Bazina”nın yapılışı ise Germiyanlı Şefika Kaya tarafından uygulamalı olarak anlatıldı. Festival konukları yöresel lezzet “Bazina”nın tadına bakma fırsatını da buldular.

“HER YÖNDEN ÇOK YAKIN”

Germiyan Festivali’nin dördüncüsüne Yunanistan’dan konukların da katıldığını belirten Başkan Dalgıç, “Festivallerimizi, ulusal düzeyden uluslararası düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Festivallerimiz her sene daha da büyüyecektir. Bir kahve içimi uzaklığımızda olan Yunanistan’dan, Sakız Adası eski Belediye Başkanı ve yakın dostum Markos Mennis de konuğumuz olarak geldi. 17 yıl önceden beri kendisini iyi tanıyorum. Diğer Yunanlı konuklarımızın da gelmesi bizleri çok memnun etti. İki ülkenin insanı her yönden birbirine çok yakın. Mübadele döneminden önce Çeşme yarımadasında tek Türk Köyü Germiyan’dı. Germiyan, tarihsel değerleri olan bir köy. Germiyan’ın hemen yanındaki Reisdere’de yaşamış olan Yunanlıları ve onların ikinci kuşaklarını, Germiyan’da ağırlamaktan çok memnunum” diye konuştu.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Festivalin öğleden sonraki bölümünde, Köy Kahvesi’nde gerçekleştirilen, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Engin Önen’in sunduğu, “Türkler ve Rumlar’ın Ortak Yaşadığı Dönemin Kültürel İzleri” adlı söyleşiye Yunanlı konuklar Sakız Adası Belediye eski Başkanı Markos Mennis, mübadele öncesi Reisdere’de yaşamış Markos Giannitsakis, Anastasios Foutsos, Katina Georgouli, Nikolaos Georgoulis, Aikaterini Lourou ve Maria Lourou da katıldılar. Duygusal anların yaşandığı söyleşiyi, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz ve İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer de izlediler. Söyleşiyi sunan Engin Önen, Türk ve Yunan kültüründeki yakınlaşmayı, tarla, arazi ve mekan isimlerine yansıyan kültürel izler, mutfak, giysi ve ev eşyalarındaki isimlere yansıyan kültürel izleri örnekleriyle anlattı. Daha sonra söz alan mübadele öncesi Reisdere’de yaşayan Markos Giannitsakis, geçmiş döneme ait anılarını anlattı. Mübadele öncesi Reisdere’de yaşayan Rumlar’ın üçüncü kuşak torunu olan Katina Georgouli de büyüklerinin anlattığı anılarını duygusal bir dille aktarırken kendisinin ve diğer Yunanlı konukların gözlerinin yaşarması dikkatleri çekti. Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis de kendilerini Çeşme’de ağırlayan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’a teşekkür etti.

KOPANİSTİ PEYNİRİNİ ANLATTILAR

4. Germiyan Festivali’nin birinci günü, yöresel “Kopanisti Peyniri”nin yapılışının anlatıldığı atölyeyle devam etti. Germiyanlı Ayşe Kabasakal ve Karaburun ilçesinin Yaylaköy’ünden gelen Süreyya Sarıca, kopanisti peynirinin yapılışını ve dikkat edilmesi gereken özellikleri anlattılar. Atölyenin ardından konuklara Germiyan Ekmeği ve Kopanisti Peyniri ikram edildi. n İHA/İZMİR