- Gündem
- 06.05.2025 01:02
Çeşme Belediyesinin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında düzenlediği 4. Germiyan Festivali, mübadele döneminde Sakızdan Çeşmeye ve Çeşmeden Sakıza göç etmek zorunda kalan iki yakanın insanlarının duygusal buluşmasına sahne oldu.
Türkiyenin ilk Slow Food köyü olan Germiyanda düzenlenen festivalin bu seneki teması Kültürlerin Buluşması oldu. Festivalin teması çerçevesinde, mübadele öncesi Reisderede yaşayan Rumlar ve ikinci, üçüncü kuşak yakınları Çeşmeye davet edildiler. Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis ile birlikte Germiyan Festivaline katılan Yunanlı konuklar, festivaldeki söyleşide Reisderedeki eski anılarını anlatınca duygusal anlar yaşanırken, Yunanlı konukların gözleri yaşardı.
ÇEKİŞTE ZEYTİN ANLATILDI
4. Germiyan Festivali, yöresel ürünlerin ve tatların satıldığı stantların açılması ile başladı. Çeşmeden ve İzmirden yoğun katılımın olduğu festivalde, yeşil zeytinden Çekişte Zeytinin yapılışı ve salamurada dikkat edilmesi gereken özellikler, Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Tetik tarafından anlatıldı. Yöresel bir lezzet olan Bazinanın yapılışı ise Germiyanlı Şefika Kaya tarafından uygulamalı olarak anlatıldı. Festival konukları yöresel lezzet Bazinanın tadına bakma fırsatını da buldular.
HER YÖNDEN ÇOK YAKIN
Germiyan Festivalinin dördüncüsüne Yunanistandan konukların da katıldığını belirten Başkan Dalgıç, Festivallerimizi, ulusal düzeyden uluslararası düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Festivallerimiz her sene daha da büyüyecektir. Bir kahve içimi uzaklığımızda olan Yunanistandan, Sakız Adası eski Belediye Başkanı ve yakın dostum Markos Mennis de konuğumuz olarak geldi. 17 yıl önceden beri kendisini iyi tanıyorum. Diğer Yunanlı konuklarımızın da gelmesi bizleri çok memnun etti. İki ülkenin insanı her yönden birbirine çok yakın. Mübadele döneminden önce Çeşme yarımadasında tek Türk Köyü Germiyandı. Germiyan, tarihsel değerleri olan bir köy. Germiyanın hemen yanındaki Reisderede yaşamış olan Yunanlıları ve onların ikinci kuşaklarını, Germiyanda ağırlamaktan çok memnunum diye konuştu.
DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI
Festivalin öğleden sonraki bölümünde, Köy Kahvesinde gerçekleştirilen, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Engin Önenin sunduğu, Türkler ve Rumların Ortak Yaşadığı Dönemin Kültürel İzleri adlı söyleşiye Yunanlı konuklar Sakız Adası Belediye eski Başkanı Markos Mennis, mübadele öncesi Reisderede yaşamış Markos Giannitsakis, Anastasios Foutsos, Katina Georgouli, Nikolaos Georgoulis, Aikaterini Lourou ve Maria Lourou da katıldılar. Duygusal anların yaşandığı söyleşiyi, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz ve İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer de izlediler. Söyleşiyi sunan Engin Önen, Türk ve Yunan kültüründeki yakınlaşmayı, tarla, arazi ve mekan isimlerine yansıyan kültürel izler, mutfak, giysi ve ev eşyalarındaki isimlere yansıyan kültürel izleri örnekleriyle anlattı. Daha sonra söz alan mübadele öncesi Reisderede yaşayan Markos Giannitsakis, geçmiş döneme ait anılarını anlattı. Mübadele öncesi Reisderede yaşayan Rumların üçüncü kuşak torunu olan Katina Georgouli de büyüklerinin anlattığı anılarını duygusal bir dille aktarırken kendisinin ve diğer Yunanlı konukların gözlerinin yaşarması dikkatleri çekti. Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis de kendilerini Çeşmede ağırlayan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıça teşekkür etti.
KOPANİSTİ PEYNİRİNİ ANLATTILAR
4. Germiyan Festivalinin birinci günü, yöresel Kopanisti Peynirinin yapılışının anlatıldığı atölyeyle devam etti. Germiyanlı Ayşe Kabasakal ve Karaburun ilçesinin Yaylaköyünden gelen Süreyya Sarıca, kopanisti peynirinin yapılışını ve dikkat edilmesi gereken özellikleri anlattılar. Atölyenin ardından konuklara Germiyan Ekmeği ve Kopanisti Peyniri ikram edildi. n İHA/İZMİR