GES’teki büyüme ‘çatılarla’ olacak

GENSED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Özdemir, 2023’e kadar kurulması öngörülen 9 bin megavat GES’in yüzde 65-70’inin çatılarda gerçekleşeceğini belirtti

  • Oluşturulma Tarihi : 12.02.2020 13:14
  • Güncelleme Tarihi : 12.02.2020 13:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
GES’teki büyüme  ‘çatılarla’ olacak haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İstanbul Kongre Merkezi’nde 11-13 Mart 2020 tarihinde düzenlenecek olan Solar İstanbul 2020 Fuarı kapsamında İzmir Ticaret Odası’nda ‘Solar İstanbul Basın ve Sektör Buluşması Toplantısı’ gerçekleştirildi. Toplantıya Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Özdemir, Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Genel Sekreteri Berke Aygün, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yıldız ve Uluslararası Balkan Ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu katıldı.
SEKTÖR PAYDAŞLARI DÜZENLİYOR
Toplantıda konuşan GENSED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Özdemir, daha çok malzeme tanıtımından ziyade sektörün paydaşları olarak bir araya gelip bu etkinliği birlikte düzenleme kararı aldıklarını belirterek, “Şu anda fuarın doluluğu yüzde 90’lara ulaştı. Güneş paneli üreticilerinden elektrik depolama çözümlerine; elektrikli araba, otobüs ve drone’lardan enerji verimliliğine; akıllı finansman yöntemlerinden siber güvenlik sistemlerine kadar çok çeşitli katılımcı profillerinden Türkiye’nin ve bölgenin kendi alanlarında öncü şirketleri ve uzmanları bu fuarda aynı çatı altında toplanacak. Aynı zamanda uluslar arası katılımın da sağlanacağı çok ciddi bir konferans programı düzenledik. Oluşturulan komite ile yetkinlik ve liyakata dayalı konuşmacı ve moderatörleri belirledik” dedi.
KURULUM YAPILACAK
İki yüze yakın yurtdışından alım heyetinin fuarda olacağını belirten Özdemir, “2016’da güneş enerjisinde dünya sıralamasında hiçbir yerde değildik. Ancak 3 bin 500 megavat’ı 1 yılda yaptık ve dünyada beşinci olduk.  2019’da sorunlarımız olmasına rağmen bin megavatlık santral kurulumu gerçekleştirdik ve şu anda 13’üncü sıradayız. Enerji Bakanlığının hedefi 2014’te 3 bin megavata ulaşmaktı. Türk insanı yenilenebilir enerji ile ilgili iştahlı ve istekli. Bu yüzden 2019 yılını 6 bin megavatla bitirdik. 4 yılda 2023’e kadar 9 bin megavat daha kurulum yapılacak. Ancak bu büyümenin yüzde 65-70’i çatılardan bekleniyor. Bundan sonra çatı kurulumunun daha fazla olacağını göreceğiz” diye konuştu.
GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÖNÜ AÇILMALI
GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün de Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli ile dışarıya fatura ödememeyi hak ettiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Mevzuatta çeşitli düzenlemeler yapılarak işlemler kolaylaştırılmalıdır. Kendi çatısında bir işlem yapmak isteyen yatırımcı internet üzerinden artık bunu yapabilmelidir. Bilgisayar çağında olduğumuza göre bunların da yapılabileceğini düşünüyoruz. Bunun yanında kat mülkiyeti ve imar kanununda da değişiklikler olmalıdır. Kapasitelere destek verilerek ya da verilmeden güneş enerjisinin önü açılmalıdır. Çok sayıda kişi kendi arazisinde kendi parası ile kendi müşterisine elektrik satmak istiyor. Bunu da isteyen yatırımcılar var ve bunlara engel olunmamalıdır. Bu dediklerimiz şu anda bu yapılamıyor. Ama yapılması için var gücümüzle çalışıyoruz.”

 

İlginizi Çekebilir...

Kayıp Melih Özkesemen aranıyor
  • Gündem
  • 06.07.2025 23:34
Kayıp Melih Özkesemen aranıyor
Özgür Özel'e soruşturma!
  • Gündem
  • 06.07.2025 23:19
Özgür Özel'e soruşturma!
Bolu'da orman yangını!
  • Gündem
  • 06.07.2025 22:20
Bolu'da orman yangını!