Gıda ekipleri güvende değil

Vatandaşın güvenli gıdaya erişimi için çalışan gıda denetim ekiplerinin bazı iş yerlerinde sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirten Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, “Meslektaşlarımız görevlerini yapmaya giderken şiddetle karşılaşıyorlar. Daha güvenli bir ortamda denetim yapabilmeleri için önlem alınmalı” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 31.01.2017 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 31.01.2017 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gıda ekipleri güvende değil

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Gıda güvenliğinin sağlanabilmesi ve denetimlerin daha sıkı yapılabilmesi açısından istihdamın önemine vurgu yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanan 2 bin 500 kadro talebini önemli ve değerli bulduklarını belirtti.

Mühendislerin istihdamının artırılmasına yönelik olaraktüm gıda işletmelerinde eskiden olduğu gibi bir mühendisi çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini dile getiren Çiftçi, son dönemde mühendislerin karşı karşıya kaldığı diğer sorunlara da değindi. Gıda denetim ekiplerinin bazı iş yerlerinde sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını açıklayan Çiftçi, uzun süredir benzer olayların yaşandığını ve mühendislerin daha güvenli şartlarda denetim yapabilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini ifade etti.

TEMEL SORUN İSTİHDAM VE İMZA YETKİSİ

Meslektaşlarının en büyük beklentisinin istihdam olduğunun altını çizen Çiftçi, ayrıca uygulanacak projelerde ziraat mühendislerinin imza yetkilerini kullanabilmeleri konusunda da ciddi sıkıntılar yaşandığını anlattı. Çiftçi, “Meslektaşlarımızın imza yetkilerini kullanması konusunda da sıkıntılar yaşıyoruz. Yıllardır mücadele etmemize rağmen henüz sonuç alabilmiş değiliz. Ülkemizde farklı tarımsal yatırımlar yapılıyor, projeler hazırlanıyor. Bu projelerin ziraat mühendisleri tarafından yapılması gerekiyor ve imzalanarak oda onayından geçmesi gerekiyor ki biz bu projeleri takip edebilelim. Meslektaşlarımızın çalışma alanlarına ilişkin yetkilerinin bakanlık mevzuatı içerisine yerleştirilerek uygulanacak projelerde ziraat mühendislerinin ve oda onayının aranması gerektiğinin altını çiziyoruz. Mühendislerin imzası ve oda onayı aramadığı zaman projelerin yanlış yatırımlar olarak geri döndüğünü, hem çiftçinin hem de kamunun zarara uğratıldığını görüyoruz” diye konuştu.

“İŞLETMELERDE MÜHENDİS ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU OLMALI”

Bu yıl içerisinde yaklaşık 2 bin 500 mühendis ataması yapılacak olmasının önemli olduğunun altını çizen Çiftçi, “Öncelikle meslektaşlarımızın atamasının yapılacak olması çok önemli ve değerlidir. Uzun zamandır bu atamaların yapılmasını bekliyorduk. Hep talep ediyorduk. Her gün yeni ziraat mühendisleri fakülteleri, gıda mühendisleri fakülteleri ve su ürünleri mühendisliği fakülteleri açılıyor. Bu alanda okullar hızla artıyor. Mezun sayısı çoğalıyor. Ama istihdam yok. Bu nedenle yapılacak olan atamalar çok önemli. Gıda güvenliğin sağlanabilmesi ve denetimlerin daha sıkı yapılabilmesi açısından meslektaşlarımızın istihdam edilmesi gerekiyor. Meslektaşlarımızın istihdamı halkın güvenli gıdaya ulaşabilmesi açısından son derece önemli” dedi. Mühendislerin istihdamının artırılması yönelik olaraktüm gıda işletmelerinde eskiden olduğu gibi bir mühendis çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini söyleyen Çiftçi, “Ancak bir başka önemli nokta var ki; meslektaşlarımızın özel sektörde istihdam edildiği ve gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak çalıştığı alanlar vardı. Fakat ne yazık ki 2010 yılında yapılan bir değişiklikle gıda işletmelerinin yüzde 80’i mühendissiz bırakıldı. Eğer gıda güvenliği önemseniyorsa meslektaşlarımızın işletmelerde yeniden sorumlu yönetici olarak çalışacak çalışabilmesi gerekiyor. Tüm işletmelerde eskiden olduğu gibi bir mühendis çalıştırma zorunluluğu getirilmeli” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİNİN BİLGİ İHTİYACI VAR”

Üreticinin bilgi ihtiyacının karşılanması için ziraat mühendislerinin ve veterinerlerin istihdamının artırılması gerektiğine vurgu yapan Çiftçi, şunları söyledi: “Üretim aşamasında da bu istihdama ihtiyaç var. Çiftçinin bir bilgi ihtiyacı var. Ziraat mühendislerinin istihdamının bu alanda da artırılması gerekiyor. Çünkü bakanlık tarımsal danışmanlık yönetmeliğini çıkararak kendi yaptığı çiftçi eğitim ve yayım hizmetlerini özele devretmiş durumdaydı. Orada da yeterli destek verilmediği için çiftçi bilgiye ulaşmada şuan zorlanıyor. Büyük üretici para kazandığı ve belirli birikimi olduğu için bu bilgiye ulaşabiliyor. Özel tarım danışmanı çalıştırabiliyor. Ancak bizim ana üretim eksenini küçük üretici oluşturduğu için bunların mühendisle buluşması gerekiyor. Bu anlamda da kamuda tekrar bir kamusal hizmet olarak bu çiftçi eğitim ve yayım hizmetlerinin verilmesi gerekiyor. Bu alandaki ziraat mühendisi, veteriner istihdamının artırılması gerekiyor.”

DENETİME GİDİYORLAR, ŞİDDETLE KARŞILAŞIYORLAR

Son dönemde mühendislerin karşı karşıya kaldığı diğer sorunlara da değinen Çiftçi, gıda denetim ekiplerinin bazı işyerlerinde sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını açıkladı. Uzun süredir benzer olayların yaşandığını ve mühendislerin daha güvenli koşullarda denetim yapabilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini ifade eden Çiftçi, “Özellikle son dönemlerde denetime giden meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunlar var. İşletmelerin yapısına göre bazen şiddete varan uygulamalar olduğu söyleniyor. Özellikle su ürünleri mühendisleri meslektaşlarımız denetime gittiklerinde bununla sıkça karşılaşıyorlar. Aynı şekilde diğer gıda denetimlerinde herhangi bir denetimde de bunlarla sıkça karşılaşabiliyor. Farklı zaman dilimlerinde uygulanan şiddetlerle yaralanan meslektaşlarımız da olmuştu. Görevlerini yapmaya giderken şiddetle karşılaşıyorlar. Daha güvenli bir ortamda denetim yapabilmeleri için önlem alınmalı. Bakanlığa çok önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Olay olduktan sonra yanında durmak değil olmaması için gereken önlemlerin alınması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi