Sayfa Yükleniyor...
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Toprak, kaliteli ve etkin bir gıda denetimi için gıda kontrolörlerinin sayısının, yasal haklarının ve istihdamlarının arttırılması gerektiğini söyledi
BURCU YANAR
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İ. Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 yılı Faaliyet Raporu’na göre, 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla gıda işletmelerinde toplam 1 Milyon 356 bin 643 resmi kontrolün gerçekleştirildiğini ve bu kontrollerde 7 bin 137 kontrol görevlisinin görev aldığının belirtilmiş olmasına rağmen bu sayının sadece bin 917’sinin gıda mühendisi olduğunu ve tüm kontrol görevlileri içerisindeki oranının yüzde 26,86’sı olduğunu belirterek, söz konusu rapora kaydedilen 7 bin 137 kontrol görevlisinin tamamının aktif olarak sahada görev yapmamakta olduğunun altını çizdi.
EĞİTİM SÜRESİ YETERSİZ
Çeşitli sebeplerle Bakanlığın farklı birimlerine ya da farklı şubelere geçen personelin bu sayıya dahil edildiğini söyleyen Toprak, özellikle gıda mühendisi kadrosunda olan ve unvanları gereği sadece gıda denetim işinde çalışanların sayısının yetersiz kaldığını ifade etti. Kontrol görevlileri içerisindeki oranın düşüklüğünün ve gıda denetimlerinin önemi nedeniyle, gıda işletmelerinin resmi kontrollerinin özellikle gıda mühendisleri tarafından yapılması ve Bakanlığın bir an evvel gıda mühendisi istihdamını artırması gerektiğine de değinen Toprak, “Niceliği olan değil niteliği olan denetim şarttır. Bakanlık tarafından her yıl belirli dönemlerde ‘Gıda Kontrol Görevlisi’ kursları düzenlenmektedir. Geçmiş yıllarda bu kursların süresi 10 iş günü iken günümüzde eğitim süresi 5 güne indirilmiştir. Açıktan atama yoluyla alımı yapılan ve daha sonrasında 5 günlük eğitimin ardından kontrol görevlisi unvanına sahip olan personelin yeterli tecrübe ve donanıma sahip olması beklenemez. Son derece yetersiz bir sürede ve daha çok teorik bilgi ağırlıklı olan ve Bakanlıkça düzenlenen bu eğitimlerin yıl içerisindeki sayısının ve süresinin artırılması ve sektörel bazda uygulamalı olacak şekilde içeriğinin zenginleştirilmesi gerekmektedir” dedi.
EĞİTİMLERİ İLE BAĞDAŞMAYAN GÖREVLER YÜKLENİYOR
Asli görevi gıda işletmelerinde resmi kontrol yapmak olan kontrol görevlilerinin bir yılı aşkın süredir yaşadığımız pandemi sürecinde, Kovid-19 denetimlerine çıkmakta olduğunu da vurgulayan Başkan Toprak, “İlk başlarda il ve ilçe pandemi denetim komisyonları, sonrasında ise İçişleri Bakanlığı tarafından illerde oluşturulan İl Salgın Denetim Merkezleri (İSDEM) denetimlerinde, asli görevi gıda işletmelerini denetlemek olan meslektaşlarımız da görevlendirilmiştir. Berber, kuaför, halı saha, spor merkezleri, otel, plaj, mesire yeri, minibüs, taksi, oto tamircisi, araba yıkama yeri denetlenmekte; hatta emniyet güçleriyle birlikte açık alanda maske kontrolü yapılmaktadır. Gıda mühendisinin oto tamircisinde ya da minibüste denetim yapması, almış oldukları eğitimle bağdaşmamaktadır. Maalesef bu süreçte, çok sayıda kişiyle temas halinde olan birçok meslektaşımız koronavirüs nedeniyle hastalanmış hatta çok ciddi boyutlarda yaşayanlar da olmuştur” diye konuştu.
AŞI TAKVİMİNE ALINMALI
Başkan Toprak, sürekli sahada olan kontrol görevlilerine pandemi sürecinin başından itibaren sistemli bir test uygulanmadığını da sözlerine ekleyerek “Bu durumun Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından göz önünde bulundurularak, hak ettikleri değeri görmeleri sağlanmalıdır. Sürekli sahada olan ve insanlarla yoğun temas halinde olan personelin Kovid-19 aşı takvimine alınması ivedilik arz etmektedir. Gıda güvenliğinin sağlanmasında en önemli husus etkin ve nitelikli denetimlerdir. Bakanlığın kendi verilerinden de anlaşılacağı üzere gıda kontrol görevlilerinin sayısı istenilen seviyede olmadığı gibi görev alması gereken gıda mühendislerinin sayısı da oldukça yetersizdir” açıklamasında bulundu.
Haber Merkezi