Sayfa Yükleniyor...
Döviz kurunun artmasıyla TL değer kaybedince, 1 para birimiyle Türkiye’de 13-15 birimlik alışveriş yapabilen yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiye ile kendi ülkeleri arasında bavul ticaretine başladı
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Döviz kurunun Türk lirası (TL) karşısında rekor üstüne rekor kırdığı bu günlerde ülkede çifte vatandaşlık statüsünde yaşayan ya da günü birlik olarak ülkeye giriş yapan turistler, Türk ürünlerine akın ediyor. Para birimlerini; oldukça zayıf düşen TL’ye çeviren yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiye’de ucuza satın aldıkları ürünleri sığdırdıkları bavullarla kendi ülkelerine taşıyor. Yabancı uyruklu vatandaş, bu şekilde herhangi bir vergi veya kesinti olmadan Türkiye ile kendi ülkeleri arasında bavul ticaretine imza atmış oluyor. Marketlere, pazarlara ve alışveriş merkezlerine akın eden yabancılar, ayakkabıdan elbiseye, bisküviden çikolataya, mutfak gıdasından tuvalet kağıdına kadar birçok ürünü bavullara sığdırıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan esnaf, alışveriş yaptığı için durumdan memnun olurken, fiyatların yüksek olmasından dolayı da yerli vatandaşların alışverişe dahi çıkmamasından üzüntü duyuyor.
KOLİ KOLİ KIYAFET SATIYORUZ
Semtte oturan yabancı uyruklu vatandaşların kendi dükkanlarından son dönemde koli koli elbise satın aldıklarını belirten tekstil ticareti yapan Kemeralt esnafı, yabancılarla daha önce bu şekilde yüklü bir alışverişlerinin olmadığını vurguladı. Yabancıların aldıkları kıyafetleri kendi ülkelerine götürmek üzere paketlediğini de belirten Esnaf, “Bugüne kadar yabancı uyruklu vatandaşlarımız her seferinde kendi giyimleri için bizden en fazla 2-3 parça kıyafet alırdı. Ancak son zamanlarda Türk lirası başta Dolar ve Euro olmak üzere birçok para karşısında eridi. Durum böyle olunca kendi paralarını bozdurup TL’ye çeviriyorlar. Ellerindeki TL ile kilo kilo kıyafet almaya başladılar. ‘Bu kadar fazla aldığınız kıyafetleri ne yapacaksınız?’ diye sorduğumuzda da memleketteki akrabalarına götürdüklerini söylüyorlar. Kısacası aslında burada değer kaybeden TL’yi fırsat bilerek çok net bir şekilde ticaret yapıyorlar. Biz alışveriş yaptığımız ve ürünümüzü sattığımız için açıkçası seviniyoruz ancak kendi ülkemizin insanı fiyatların yüksek olmasından dolayı alışverişe dahi çıkmaması bu sevincimize gölge düşürüyor. Açıkçası üzüntü duyuyoruz” şeklinde konuştu.
ALICILAR HEM YERLİ HEM YABANCI
Yıllardır ayakkabı imalatı ve satıcılığı yapan bir diğer esnaf ise artan talebe karşı ayakkabı üretimlerini ciddi şekilde arttırdıklarını söyledi. Ayakkabı imalatı ve ticaretini yapan esnaf, “TL değer kaybettiğinden beri yerli ve yabancı birçok toptancı alıcımız oldu. Yabancılar satın aldıkları ayakkabıları kendi ülkelerine götürüp, satıyorlar. Elinde döviz bulunduran yerli vatandaşlarımız da dövizini TL’ye çevirerek bizden topluca ayakkabı almaya başladı. Bizden satın aldıkları ayakkabıları da yurtdışına ihraç ediyorlar. Burada net bir fırsat olduğu açık. Bu fırsatı kimse kaçırmak istemez” ifadelerine yer verdi.
İLK SIRADA AYAKKABI YER ALIYOR
Bavul ticaretinde yabancılar tarafından en çok satın alınan ürünün ayakkabı olduğunu belirten İzmir Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ata, “Özellikle Bulgaristan sınırından ülkemize her gün yaklaşık 1 milyon kişi giriş çıkış yapıyor. Alışverişlerde birinci sırada ise ayakkabı yer alıyor. Bulgarlar, Macarlar ve daha birçok milletten insanlar TL’nin değer kaybetmesiyle kendilerine bu şekilde bir ticaret alanı oluşturmuş durumda. Bu insanlar kişi başı 5 çift, 10 çift hatta 30 çift ayakkabı alarak her gün bu şekilde ülkemizden ayakkabı alıp gidiyor. Aldıkları bu ayakkabıları 3-4 katına kendi ülkelerinde satarak geçimlerini sağlıyorlar. Resmen adamların refah seviyesini yükseltmiş oluyoruz. Ancak kendi ülkemizde biz ayakkabı sektörü olarak ayakkabı malzemelerine dövizden kaynaklı her gün gelen zamlardan dolayı üretim yapamaz duruma geldik. Bornova’da bulunan Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde esnaf kepenk indirmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi