Giyilebilir ateş ölçer ebeveynleri rahatlatacak

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, İYTE Teknopark İzmir’de geliştirdiği giyilebilir ateş ölçer ile yüzde 80’i ithal malzeme kullanan medikal sektöründe yerli uygulama ve çözüm ile ithalatı azaltacak


  • Oluşturulma Tarihi : 03.08.2022 05:34
  • Güncelleme Tarihi : 03.08.2022 05:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Giyilebilir ateş ölçer ebeveynleri rahatlatacak haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Teknopark İzmir’de kurduğu Hekimanne şirketinde geliştirdiği BabyStar aplikasyonu ve giyilebilir ateş ölçer ile özellikle çocuklu aileleri rahatlatacak ürünler tasarlayan Dr. Görkem Astarcıoğlu, 2 yılı aşkın bir sürenin sonunda projenin çıktılarını almaya başladı. 2022’nin sonbahar aylarından itibaren giyilebilir ateş ölçerin satışa sunulacağını söyleyen Uzm.Dr. Astarcıoğlu, hedefinin medikal alanda yurtdışına ihracat yapmak olduğunu söyledi. Uzm.Dr. Astarcıoğlu, TÜBİTAK BİGG 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı ile kurulduklarını ancak kuruldukları günden bu yana ülkede gündemin çok fazla değiştiğini belirterek, “Döviz kurları, koronavirüs pandemisi, ithal edilen elektronik komponent ve pillere ulaşmak, artan girdi maliyetleri ile uğraşmak bizim için zor oldu. Daha kısa sürede alınabilecek bir yolu biz 2 sene içinde almak durumunda kaldık. Uluslararası geçerliliği olan belgelerin alınması döviz cinsinden olduğu için o maliyetler de bizi yordu. Sonuçta projemizi tamamladık ve ticari sürecini tamamlamak üzereyiz. Bu açıdan kendimizi başarılı hissediyoruz” dedi.

YURTDIŞINA AÇILMAK İSTİYORUZ

Mutlaka ihracat yapmak istediklerini ve ülkeye döviz kazandırmak için global düşündüklerini sözlerine ekleyen Uzm.Dr. Astarcıoğlu, “Ülke içinde pazara girer girmez çok kısa sürede aksiyon alıp yurtdışına açılma isteğindeyiz. Teknopark’ta bulunmaya devam etmek istiyoruz. Devamında yurtdışında ve diğer teknoparklarda da şube açabiliriz. Bu şekilde büyümek ve gelişmek dileğindeyiz. İYTE Teknopark’ta Tech’n Roll etkinliğinde ilk defa yatırımcı karşısına çıkıp sunum yaptık. Onun etkileri devam ediyor. Yatırım almak hayatınızı etkileyen ve evlilik gibi etkileri olan bir süreç. İyi düşünüp iyi karar vermek gerekiyor. Bizde heyecanlıyız. Şu an görüşmeler devam ediyor. Rusya ve Avrupa’dan görüştüğümüz firmalar var aynı zamanda Melek Yatırımcı Ağları ile de görüşeceğiz” diye konuştu.

VERİLER CEP TELEFONUNUZA GELİYOR

Geliştirdikleri ürün hakkında da bilgi veren Uzm.Dr. Astarcıoğlu şu bilgileri verdi: “Giyilebilir ateş ölçer üretiyoruz. Yarabandı gibi vücuda yapıştırılıyor ve 30 saniye arayla cep telefonundaki mobil uygulamaya veri aktarıyor. Ayarlanan limitlerden sonra da telefon üzerinden alarm veriyor. Siz çocuğu rahatsız etmiyorsunuz, kendiniz de rahatsız olmamış oluyorsunuz. Normal ateş ölçerlerin bir ölçene bir de ölçülene ihtiyacı var. İki kişi aynı anda rahatsız oluyor. Ancak bir kere ateş ölçeri taktığınızda siz çıkartana kadar ölçüm almaya devam ediyor. Bütün ölçümleri bir grafik üzerinde birleştiriyor ve size objektif bir veri sunuyor. İsterseniz verileri hekiminizle de paylaşabiliyorsunuz. Biyo uyumlu malzemeden üretildiği için cilde hasar bırakma durumu yok. Yoğun bakımlarda prematüre bebeklere yapıştırılan malzemelerden üretildi. Bluetooth’un da radyasyon gibi bir zararı yok. O yüzden güvenle kullanılabilir ve sağlığı tehdit etmez. Aileler bu ürünü güvenle kullanabilir. Çocuk hastalandığında 72 saat boyunca ateşi yüksek kalabiliyor. 72 saat boyunca kullanırsınız daha sonra kapatıp kaldırırsınız. Bir dahaki hastalığında kullanabilirsiniz. Cihazın içinde 240 saatlik bir çalışma ömrü bulunuyor.”

DİJİTAL SAĞLIK ARŞİVİ TUTULUYOR

Hekimanne’nin geliştirdiği BabyStar mobil uygulamasının ateş ölçerin yanında çocukların bütün sağlık arşivini tuttuğunu da sözlerine ekleyen Uzm.Dr. Astarcıoğlu, “Çocuğun özel aşılar da dahil bütün aşılarını takvim üzerine işleyebiliyorsunuz. Büyüme ve gelişme takibini yapabiliyorsunuz. İstenirse doktorla mesajlaşma fonksiyonu da var. Biz aslında uygulamanın geliştirmesine de devam ediyoruz. Ama ateş ölçer son haline ulaştığı için onun geliştirilecek bir yanı kalmadı artık ticarileşme aşamasına geldi. BabyStar mobil uygulaması İOS ve Android olarak cep telefonlarına indirilebilir. Ateş ölçerin daha satışı olmadığı için sadece uygulamayı dijital sağlık arşivi olarak kullanmaya başlayabilirler. Sonbahar ayları ile birlikte eylül ayında satışa çıkabiliriz. Maliyetler göz önünde bulundurularak satış fiyatını 49 dolar olacağını düşünüyoruz. Türk Lirası cinsinden satış fiyatını döviz kurları sürekli güncellendiği için bir fiyat veremiyoruz. Ama diğer termometreler ile kıyaslandığında benzer fiyatlarda oluyor. Avrupa pazarında da fiyatlamamızın uygun olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

CİHAZLARIN YÜZDE 80’İ İTHAL EDİLİYOR

Uzakdoğu ve ABD’de Giyilebilir ateş ölçer projesine benzer projeler olduğunu ancak Türkiye’de ilk defa kendilerinin yaptığını söyleyen Uzm.Dr. Astarcıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mutlaka ülke içinde de rakiplerimiz çıkacaktır. Çıkmasını da istiyoruz. Uzakdoğu ve ABD’deki rakiplerimizin de kendilerine göre handikapları var. Ancak onlar da kendilerini geliştirmeye devam ediyor. Dünyada kullanılagelen bir teknoloji ve bizimle birlikte Türkiye’de de kullanılacak. Çocuk doktoru olmamın ateş konusunu ve ailelerin endişesini anlama noktasında bir avantaja dönüştüğünü söyleyebilirim. Ülkemizde teknoloji üretmek çok kıymetli ve medikal cihazların yüzde 80’i ithal ediliyor. Bu yüzden medikal cihazları kendimizin üretmesi çok önemli. Sağlık hizmetinde çok iyiyiz, tıp alanında çok iyiyiz ama kullanılan medikal cihazları üretme konusunda o kadar iyi değiliz. Ben teknoparklarda olan şirketleri takip ediyorum. Çok güzel medikal cihazlar üzerinde çalışan şirketler var. Umarım bu alana kıymet veririz ve medikal cihaz üretmeye devam ederiz.”