Gizli tehlike!

İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, günlük kiralık evlerin hem sektöre darbe vurduğunu hem de ciddi güvenlik sorunları yarattığını söyledi. Mehmet Gönen, sorunun çözümü için İçişleri Bakanlığı’na dilekçe gönderdiklerini açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 14.04.2016 08:11
  • Güncelleme Tarihi : 14.04.2016 08:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gizli tehlike!

TANER UYANIKER

İzmir otel pansiyon ve işçileri esnafı, günlük kiralıya verilen evlere savaş açtı.

Günlük kiralık evlerin fuhuş sektörü, uyuşturucu ve kaçakçıların uğrak yeri olduğunu iddia eden İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Esnaf Odası Başkanı Mehmet Gönen, “Terör eylemlerinde bulunacak kişiler kendilerini kolaylıkla buralarda saklayabilir” dedi. Gönen ayrıca sorunun çözümü için İçişleri Bakanlığı’na dilekçe gönderdiklerini söyledi.

GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR

Günlük kiralık evlerde kimlik bilgilerinin alınmadığını söyleyen Gönen, emniyet tarafından aranan pek çok kişinin bu evlerde kaldıklarını iddia etti. Gönen, “İzmir Foça’da 2012 yılında askeri servis aracının geçişi sırasında PKK'lılar tarafından patlatılan bombaların faili, İzmir’de otellerin kayıtlarında bulunamamıştı.  Sonra bu kişinin kiralık evde kaldığı tespit edildi. Bu evler bu tür örgütleri rahatça bünyelerinde saklayabilir. Yerleşim yeri adresinin beyanda bulunması, yasal bir zorunluluk olmasına rağmen bu tür yerler ruhsatsız çalıştığı için bildirim yapmamaktadır. Tüm ülkemizin terör tehdidi altında olduğu böyle bir zamanda bu evlerde kayıtsız kalan misafirlerin büyük bir risk oluşturacağı muhakkaktır. Bu konu gerçekten önemli bir hal almıştır. Sırf para kazanmak için iç güvenliğin bu kadar arka plana atıldığı başka hiçbir ortam yok. Her yerde güvenlik önlemleri artırılırken bu evlerle ilgili bu kadar rahatlık olmasını anlamıyoruz. Günlük kiralık evlere tam anlamıyla bir denetim getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

“DEVLET İÇİN VERGİ KAYBI”

Bu işletmelerin vergi ödemediğini belirten Gönen, otelciler ve pansiyonlara karşı haksız rekabetin de ortaya çıktığını ifade etti. Gönen, “Biz devlete vergimizi ödeyip tüm yasal gerekliliklerini yerine getirirken, bu kurumların hiçbir vergi ödemeden buraları işletmesi hem bizim geleceğimiz hem de devletin vergi kaybı için önemlidir. Şimdi bu evler İzmir’in turistik ilçelerinde de çoğalmaya başladı. Turizmin sıkıntıya girdiği ülkemizde tüm konaklama tesisleri yatırım borçlarını ödemek, vergilerini vermek için uğraş verirken böyle haksız rekabetle günlük 60 -70 TL’ye (5-6 kişinin kalabildiği) kiraya verilen evler sektörde çok ciddi tahribat yaratmaktadır” dedi.

ÇÖZÜM İSTİYORLAR

Bu tür evlerin fuhuş sektörü, uyuşturucu ve kaçakçılar tarafından da çokça kullanıldığını iddia eden Gönen, bu konuda kendilerine destek verecek STK ve siyasi partilerle ortak çalışacaklarını söyledi.  Özellikle siyasi partilerin yardımlarını beklediklerini belirten Gönen, acil çözüme kavuşturulması gereken bu konunun bir an önce ele alınmasını istediklerini ifade etti.

“25 BİN GÜNLÜK EV VAR”

“İzmir’de bütün kaçak çalışan ve günü birlik kiraya verilen evlerin sayısı tahminimize göre 20-25 bin civarındadır” diyen Gönen, şunları söyledi: “Bu tür yerler genelde emlak ve gayrimenkul işleri yapanlar tarafından, ailelerin yaşadığı binalarda açıldığı için aileleri de rahatsız ve huzursuz etmektedir. Bu tür yerlerin kayıt altına alındığı takdirde, yasalara ve yönetmenliklere uymayan büyük bir kısmının faaliyetleri durdurulacak, geri kalanlarda yasal prosedüre uyarak konaklama hizmeti verecektir. İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Esnaf Odası olarak bu gibi işletmelerde kalanların kimlik bilgileri ruhsatlı otellerde olduğu gibi kayıt altına alınmalı, işletmeler vergi vermeli, yapı kullanım izin belgesi almalı, İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Esnaf Odası’na kayıt olmalı, İlçe Mülki İdari Amirliği’ne beyanda bulunmalı, ilçe belediyelerinden İşyeri Açma İşletme Ruhsatı alınmalıdır. Bu durum önce İzmir’in ve tüm ülkemizin iç güvenliğine önemli bir katkı sunacağı gibi turizm, konaklama sektörünün de daha kaliteli hizmet vermesine vesile olacaktır.”

HUKUKTA ÖZEL YERİ YOK

Gayrimenkul hukuku avukatı Emel Nişlioğlu ise, yasada günlük kiralanan evlere yönelik olarak özel bir düzenlemenin olmadığını belirterek, “Günlük olarak kiralanan evlere, Borçlar Kanunu hükümlerine göre normalde yapılan aylık ve yıllık kiralamalarda uygulanan yasa hükümleri uygulanıyor. Bu tür kiralamaların genellikle kayıt dışı olması, kimlik bilgilerini gizlemek isteyenlerin bu tür kiralamaları talep etmesi, yasa dışı amaçlar için kullanılması beraberinde getirdiği problemler olarak sıralanabilir. Kiralamalar kayıt dışı olduğundan vergi kaybına da yol açıyor” dedi.

Haber Merkezi