Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu, Kültür Sanat Merkezinde, Sınır Tanımayan Konu Mülteciler konulu panel gerçekleştirdi. Panelde konuklar mülteci sorununu ele aldı
TANER UYANIKER
Ege Üniversitesi Kültür Sanat Merkezinde, Sınır Tanımayan Konu Mülteciler konulu panel gerçekleştirdi.
Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğunun (ULİT) gerçekleştirdiği panele Av. Taner Kılıç, Av. Eda Bekçi katıldı. Moderatörlüğünü Araş. Gör. Cansu Akbaş Demirelnin üslendiği panelde mültecilerin hukuksal sorunları ele alındı.
İlk olarak sözü alan, Avukat Taner Kılıç, Türkiyenin göç alan, göç veren ve göç güzergahı konumunda bulunduğunu söyledi. Kılıç, Türkiye son zamanlarda göç alan konumunda bulunsa da 1960 yılından itibaren dünyaya büyük göç vermiş bir ülkedir. Dünyada ülkenin nüfusuyla orantılandırıldığında en fazla göç veren ülkedir. Nüfus orantılanmadan Çinin ardından en fazla göç veren ikinci ülke konumundadır. Bu yüzden göçmen konusunda rahatsızlık duyacak son ülkelerden birisidir dedi. Türkiyenin şu anda göçmenler için transit geçiş güzergahında bulunduğunu söyleyen Kılıç, birde hukuksal durumdan Türkiyeye gelenlerin geçici sığınmacı konumunda bulunduğu söyledi.
2 MİLYON 400 BİN MÜLTECİ VAR
Ülkede önce mülteci sorununa kimsenin ilgi göstermediğini ama son dönmede yaşanan Suriyeli mülteciler nedeniyle bu ilginin arttığını söyleyen Avukat Eda Bekçi, Türkiyede şu an için resmi rakamlara göre 2 milyon 400 bin mülteci var. Bu kadar mülteci varken ve sorun 2010larda başlamasına rağmen Geçici Koruma Yönetmeliği daha yeni çıktı. Aradan geçen beş yıla rağmen hala mültecilere kayıt yapılmaya çalışılıyor dedi.
SURİYELİLER BURADA KAPANA KISILMIŞ
Ülkede geçici konumda bulunan mültecilerin umuda yolculuğa çıktıklarını belirten Bekçi, mültecilerin Türkiyede kapana kısılı kaldıklarını söyledi.
Bekçi, Türkiye doğu sınırından gelenlere mülteci statüsü tanımıyor. Batı bölgesinden gelenlere tanıyor. Bu şunu söylüyor; doğuda yer alan Irak, Suriye, Afganistan gibi ülke vatandaşlarını mülteci olarak kabul etmiyor. Sadece şunu diyor; ben sizi geçici olarak tutuyorum ve üçüncü bir ülke buluncaya kadar barındırıyorum. Geçici bir koruma sağlıyor yasa bunu da şartlı mülteci olarak adlandırıyor. Doğu sınırımızdan gelenlerin mülteci olma ve burada bir geleceğe sahip olma durumu söz konusu değil. Yalnız Suriyelilerde şöyle bir şey söz konusu oldu ve Türkiye şartlı mülteci olarak kabul etmedi ama geçici koruma veriyorum dedi. Bunun uluslararası hukukta yeri yok hatta hiç yeri yok. Bu üçüncü ülkeye yerleşmelerini kayıt yaptırmalarını da engelleyen bir durumdur. Böylelikle burada kapana kısılmış Suriyeliler söz konusudur. Ne diğer ülkelere gidebiliyorlar ne de savaş nedeniyle kendi ülkelerine gidebiliyorlar. Burada kapana kısılmış durumdalar. Bu nedenle Suriyeliler, Türkiyede kayıt olmama yoluna gidiyor ya da yasadışı yollarla Avrupaya geçmeye çalışıyorlar diye konuştu.
Haber Merkezi