Göçmenlere hizmet veren birimler iyileştirilmeli!

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant, yüzyılın en büyük göç dalgasının yaşandığı süreçte çok acı sahnelere tanık olduklarını belirterek göçmenlerin sağlık koşullarının iyileştirilmesini istedi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.09.2015 07:37
  • Güncelleme Tarihi : 19.09.2015 07:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Göçmenlere hizmet veren birimler iyileştirilmeli! haberinin görseli
Göçmenlere hizmet veren birimler iyileştirilmeli! haberinin görseli

NİLGÜN TAZE

Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden milyonlarca insanın ülkelerinde yaşanan iç savaşlardan ve sefalet ortamından kaçarak Avrupa ülkelerine doğru büyük bir yürüyüş başlattıklarını belirten İzmir Tabip Odası (İTB) Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant, binlerce insanın bu yolda hastalanarak yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bu çok büyük bir trajedidir. Bu trajedide ülkemizi yönetenlerin yarattığı ortamın çok önemli bir rolü vardır. Komşu ve hatta Libya gibi uzak ülkelerin içişlerine karışan o ülkelerde iç savaş kışkırtan tutumlar çok ağır olumsuz sonuçlara yol açmıştır. Bu olumsuz sonuçlarda hükümetin büyük bir suçu ve sorumluluğu olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

Komşu ülkelerden gelen göç dalgasının ilk uğrak yeri doğal olarak ülkemizdir. 2 milyon dolaylarında sığınmacının ülkemizde bulunduğu söylenilmektedir. Bu insanlar barınma, beslenme, temizlik gibi sorunların yanında çok ciddi sağlık sorunları ile de karşı karşıya. Sığınmacıların birçoğu değişik toplanma bölgelerinde yaşarken, çok önemli bir kısmı da büyük şehirlerimize yerleşmişlerdir. İzmir de bunlardan biridir” dedi.

1,80X6 METRELİK ALANDA SAĞLIK HİZMETİ

Sığınmacıların sayısının ne olduğu, nerelere yerleştikleri ve sağlıkla ilgili geçmişlerinin tam olarak bilinmediğini, başta çocuklar ve gebeler olmak üzere her türlü sağlık sorunu ile sağlıkçıların karşı karşıya kaldığını söyleyen Güzelant, “Sağlık görevlileri büyük sıkıntılar çekmekte. Sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesinde önemli sorunlar vardır. Aile hekimlerimizin bölgelerindeki göçmen nüfusu saptamada ve gereken koruyucu diğer sağlık hizmetlerini vermede yaşadığı sorunlar ciddi boyutlardadır. Durum özellikle ülkemizde yok edilen bazı bulaşıcı hastalıklar yönünden büyük önem arz etmektedir. Bugün dikkati çekmek istediğimiz konu Göçmen İdaresi’ne bağlı Göçmen Geri Gönderme Merkezi ile Bornova TSM’ye bağlı Altındağ’daki sağlık birimidir.

Bu birimlerde çalışan meslektaşlarımız büyük bir özveri ile sağlık hizmeti vermeye çalışmakta ancak çalışma ortamlarının olağanüstü kötü olması dolayısıyla büyük sıkıntılar çekmektedirler. Işıkkent’te bulunan Geri Gönderme Merkezi’ndeki sağlık hizmeti 1,80x6 metrelik bir alanda, sonunda bir tuvalet bulunan ve depo niyetiyle kullanılan bir koridorda verilmektedir. Bu koridorda soyunma dolapları, 1 adet muayene masası, başlığı olmayan belki de içi boş bir oksijen tüpü, tansiyon ve dinleme aleti, üstleri ve altlan dolu evrak ve ilaç dolapları, 1 adet hangi amaçla kullanılacağı belli olmayan ranza bulunmaktadır” açıklamasını yaptı.

SENTETEİKLER HASTALIK DAĞITIYOR

Doktor, hemşire masası ile sandalyelerinin olmadığını ve evrak kayıtlarının bu nedenle muayene masası üzerinde yapıldığını belirten Güzelant, poliklinik yapmak üzere boş bir arsaya yerleştirilen  konteynıra aylardır bir yer bulunamadığını ifade ederek, “Önceden gerektiği zaman ve kısıtlı saatlerde verilebilen bu hizmet tam güne dönüştürüldü. Ancak öğrendiğimize göre, yapılan uyarılar sonucunda İl Halk Sağlığı Müdürü ‘böyle bir ortamda sağlık hizmeti verilemeyeceği’ gibi çok haklı bir gerekçe ile ilgililerce ortam düzeltilinceye kadar tam gün çalışmaya son verdi. Bu tutum önemlidir. Ancak sorun acilen çözülmezse, kısa süreliğine gidilse bile aynı kötü ortamda çalışmaya devam edilmek durumunda kalınacaktır. Bilindiği gibi Işıkkent’te aynı zamanda Ayakkabıcılar Sitesi de bulunmaktadır. Gelen bilgilere göre buradaki bazı işyerlerinde çocuklar da dahil olmak üzere sığınmacılar kaçak ve ucuza ve hiç bir koruma önlemi olmaksızın çalıştırılmaktadırlar. Buralarda kullanılan kalitesiz sentetik yapıştırıcılar değişik nörolojik hastalıklara yol açmaktadır. Bu konuyu İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine resmi kanallardan iletip araştırma ve denetleme yapılmasını talep ettik. Sonuçları konusunda tarafımıza halen bir bilgi iletilmediğini de paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

1.5 KİLOMETRELİK TIRMANIŞ

Altındağ’ın sığınmacılara hizmet veren sağlık birimlerinden bir tanesi olduğunu ve bu birime çoğunluğu çocuk ve gebeler olmak üzere,  aşılamanın yapıldığı günlerde yaklaşık olarak 150 , diğer günlerde ise 100 dolayında hastanın başvurmakta olduğunu belirten Güzelant, “Belediye seçimleri öncesinde kanımızca seçimkondu olarak açılan bu sağlık merkezi 44 m2 lik çok eski, tek katlı bir yapıdır. Bekleme alanı olmadığından kayıt odası bekleme odasına çevrilmiştir. Muayene odası çok küçük olup her türlü işlem burada yapılmaya çalışılmaktadır. İçinde birçok şeyin bulunduğu ve depo olarak kullanılan alan ise aynı zamanda aşı ve emzirme alanı.  En çok gebelerin başvurduğu bu poliklinik deposundaki jinekolojik masa yer darlığından dışarı çıkarılmıştır. Aynı yerde wc de bulunmaktadır. Sık elektrik kesilmeleri yaşandığı söylenilen bu bölgede bildiğimiz kadarıyla aşılar için jeneratör de yok. Buraya gelenlerin çoğu uzak bölgelerden otobüs, dolmuşla vb. gelip caddede inmektedirler. Çoğunluğu gebe ve çocuk olan hastalar 2. bir yol parası veremeyecek durumda olduklarından ana caddeye 1-1.5 km uzakta olan oldukça dik bir yokuşu yayan tırmanarak merkeze ulaşabilmektedirler. Bu son derecede elverişsiz bina,üzerindeki tabelalara bakılırsa 3 değişik amaca hizmet etmektedir: İHS Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Merkezi, Bornova TSM Ek Hizmet Binası ve Bornova TSM Suriyeli Polikliniği. Bunu değerlendirmenize sunuyoruz” dedi.