- Gündem
- 20.04.2025 12:54
Ulamış Köyü’nde 1983 yılında tarımsal sulama amaçlı oluşturulan Ulamış Sulama Göleti’nin etrafına kurulan Ekolojik Köy Kooperatif Evleri, göletin geleceğini tehdit ederken, bölgeyle ilgili rant iddiasında bulunuldu
SULTAN GÜMÜŞ/YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Seferihisar İlçesi’nde yer alan Ulamış Köyü’ndeki Ulamış Sulama Göleti tartışma konusu oldu. 1983 yılında bölgede tarımla uğraşan çiftçilerin tarlalarını sulamak için birlikte oluşturdukları Ulamış Sulama Göleti’nin etrafına kurulan Ekolojik Köy Kooperatif Evleri’nin göletin geleceğini olumsuz etkileyeceği düşünülüyor. Ulamış Köyü Tarım ve Sulama Kooperatif Başkanı Mustafa Yeşilkaya ise, bu yapıların tamamlanması durumunda göletten yararlanmanın artık pek mümkün olmayacağını belirtti. Ulamış Sulama Göleti’nin bir kısmının Ekolojik Köyü yapan inşaat şirketinin arsası içerisinde olduğunu da ifade eden Yeşilkaya, şirketin göletin gövdesine tel çektiğini ve bu durumun bölgeyi gezip gözlemleyen mühendisler tarafından oldukça sakıncalı bulunduğunu söyledi. Göletin kurutulabileceği iddiaları da bir taraftan tartışma konusu oluştururken, böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde gölette yaşamlarını sürdüren binlerce kuşun yaşam alanlarının yok olabileceği gözlendi.
GÖLETE TEL ÇEKTİLER
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ulamış Köyü Tarım ve Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Yeşilkaya, “Gölet 1980’li yıllarda yapıldı. Arazinin sahibi göleti köy hizmetlerine bağışlamış fakat ibrazı yapılmamış. Göletin bağışlandığı dönemde Ulamış’ta araziler bu kadar değerli değildi. Şimdi buralar değerlenince göletin yanındaki alanı sattılar. Göletin de 18-20 dönümü burayı satın alan adamın havzasının içinde yani aldıkları arazinin içerisinde kalıyor. Bunlar da göletin gövdesinden tel çekmişler, ‘Bu alan bizim girmeyin’ der gibi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp yasal işlemi başlatacağız” dedi. Göletin ortasından tel örgüyle ayrıldığını ve bu durumun tehlike arz ettiğini söyleyen Yeşilkaya şu şekilde devam etti: “Daha önce göletin gövdesinde oynama yapılmıştı. Bizde savcıya ve kaymakamlığa bildirmiştik. Kepçeyle sıyırmışlar ve bu da ciddi bir tehlike arz ediyor. Göletin ortasına tel çekmek ne derece doğru bilmiyorum ama bunu yapan kişilerle konuştuğumuzda ‘ölçümlerimizde bizim arazimiz buraya kadar uzanıyor’ diyorlar. Bu alanı kurutamazlar da. Balık mı üretmek istiyorlar yoksa yeni yaptıkları evlere su mu verecekler bilmiyoruz ama bu gölet tarımsal sulama amaçlı oluşturuldu. Onlar yarın yaptıkları evlere bu gölden su vereceğiz derlerse hayır deriz çünkü bu su bize dahi yetmiyor”
“KİRLETİLMESİNDEN KORKUYORUZ”
Bölgede tarım yapan çiftçiler için bu göletin çok önemli olduğunu ve göletin sadece yağışlarla dolduğunu belirten Mustafa Yeşikaya, “Gölet tarımsal amaçlı oluşturuldu. Bu yöredeki çiftçiler tarlalarını sulamak için göleti kullanıyor. Faal olarak kullanılan bir gölet. Zaten göletin taşıma kanalları çok bozuk, bu taşıma kanallarını bizim kendi bütçemizle yapmamız mümkün değil. Belki İzmir Büyükşehir Belediyesinin yardımıyla taşıma kanallarını yaparız. Şu anda yağmurun yağdığı kadar doluyor. Tam olarak dolduğu söylenemez” şeklinde konuştu. Göletin atıkla doldurulacağı konusuyla ilgili çekinceleri bulunduğunu da söyleyen Mustafa Yeşilkaya, “Bundan birkaç sene önce Gödence Köyü’nde zeytin yağı fabrikaları Ulamış Sulama Göleti’ne atık bırakmıştı ve suyumuz o sene kirlenmişti. Hatta şikayet edecektik ama çok büyük ceza yiyeceklerdi. Bize bir daha yapmayacaklarını taahhüt ettikleri için şikayet etmedik. Onlar da bize verdikleri sözü tutmuştu. Başka türlü atık sıkıntısı yaşamamıştık fakat bu şekilde giderse göletin etrafına yapılan evlerin atıkları o dereye gider mi ondan da çekiniyoruz. Yani zaten orada ben bir yaşam da düşünemiyorum. Orada nasıl böyle bir yaşam kuracaklar onu da bilmiyorum” dedi.
“RANT SAĞLAYACAKLAR”
Ulamış Tarımsal Sulama Kooperatif Başkanı Mustafa Yeşilkaya, birçok şeyin görüldüğü gibi olmadığını, göletin farklı amaçlarla kullanılacağını ve muhtemelen bu bölgeden bazı kesimlerin rant sağlayacağını düşündüğünü belirtti. Bizlerde bu iddiaları sormak için Seferihisar Belediyesini aramamıza rağmen telefonları cevap vermediği için iletişime geçemedik.
BİNLERCE CANLI YAŞAMI SON BULACAK!
Öte yandan Ulamış Sulama Göleti’nin binlerce kuşa ev sahipliği yaptığı görüldü. Gölete yapılacak herhangi bir müdahale ile gölette yaşamını sürdüren kuşların da zarar göreceği gözlenirken, köylüler tarafından da burada yaşayan kuşların yaşam alanlarına dokunulmaması gerektiği vurgulandı.
PLANSIZ YAPILAŞMA İDDİASI
Ulamış Köyü Tarımsal Sulama Kooperatifi eski Başkanı Kemal İşgüder ise yaklaşık 7 ay önce medyaya verdiği bir röportajda şu ifadeleri kullanmıştı: “Öncelikle göletimize devletin bir kurumunun sahip çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca; göletin etrafına onlarca konut yapılıyor. Bu bölgede kanalizasyon yok. Evsel atıklar nereye gidecek? Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun çevreye ve köy yaşayanlarına karşı hassasiyetini çok iyi biliyoruz. Aziz Başkan’ın Ulaşmış’taki gölet etrafında bu olup bitenlerden haberinin olduğunu düşünmüyorum. Köyümüzün Aziz Başkan’ın yanında önemli bir yerinin olduğunu biliyoruz. Göletin koruması konusunda bize Aziz Başkan’ın yardımcı olacağını düşünüyoruz”
GÖLETİN YAPILIŞ AMACI
Ulamış Köyü’nde tarımla uğraşan çiftçiler için çok büyük önem arz eden Ulamış Sulama Göleti 1983 yılında devletin Toprak Su Kurumu tarafından köyde yaşayan tüm köylülerin verdiği imzalarla oluşturulmuştu. Hazine arazisi üzerine kurulan bu gölete tapulu yerlerinde girdiği sonraki yıllarda anlaşılırken, oluşturulduğu dönemde, Ahmet Işık isimli bir vatandaşın gölet oluşturulması için 28 dönüm yerini bağışladığı öğrenildi. Bu bağış işleminin evraklarının kaybolduğu iddia edilirken, sonraki yıllarda Ahmet Işık isimli vatandaşın torunlarının göletin bulunduğu ve şimdi Eko Köy adlı kooperatife toplamda 120 dönüm olarak evlerin satıldığı iddia ediliyor.