- Gündem
- 11.05.2025 23:35
Erkek Kuaförü Samet Tan’ın geçen yıl Tire’nin Işıklar Köyü’nde başlattığı ‘Gönül Tıraşı’ sosyal sorumluluk projesi bu yıl 50 erkek kuaförünün bir araya gelmesiyle büyük bir girişime dönüştü. Proje çocuklara umut oldu
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Kamberler, Yenikuru Dere, Sinancılar ve Sarılar İlkokulu… Çocukların yüzü gülüyor, öğretmenler ise umutlu. Çünkü köye servis dolusu insan geldi, yeni bir kapı araladı onlara. Tıpkı mutlu biten masalların en son sayfası gibi. Köylünün, ‘Acep kimdir bu yabancılar’ dediği kişiler ise İzmir, Aydın, Didim, Çanakkale ve Uşak gibi Ege’nin birçok şehrinden gelen erkek kuaförleri. Hepsi tek bir amaç için tek bir yürek oldu; terliklerle okula giden çocuklara eğitimin ezberden değil, insanlıktan geçtiği hatırlatılarak yardım eli uzatıldı. 50 erkek kuaförü tarafından Kemalpaşa’nın 4 farklı köy okuluna kıyafet ve erzak yardımı yapılırken, kendi yaptıkları mesleği de unutturmamak adına erkek çocuklarının saçları tıraş edildi. Kız çocuklarının da gönlü kalmadı elbet. Onlar ise erkek kuaförlerin eşleri tarafından hazırlandı, saçları tarandı, rengarenk tokalarla örüldü. Eşler tarafından evlerde hazırlanan kekler ve alınan çikolatalar öğrencilere dağıtılırken, belki onların uzun zamandır hiç görmediği pamuk şeker de ikram edilenler arasındaydı. Pamuk şeker makinesi öğrencilere pembe hayaller kurdurmaya devam ede dursun bizler kuaförlerin sesine kulak verelim. Kendi çocuklarıymışçasına her bir çocuğu özenle giydiren kuaförler diyor ki, “Türkiye’nin en batısından tutun en doğusuna kadar ilerleyeceğiz. Bu çocukların yüzü gülecek.”
PAMUK ŞEKER VE HAYALLER…
Proje İzmir’de erkek kuaförlüğü yapan Samet Tan aracılığıyla ortaya atıldı. Geçen sene ilki yapılan ancak küçük çapta gerçekleştirilen etkinlik büyüme yolunda ilerlerken büyük bir işe imza atacağından da habersizdi. Sabahın erken saatlerinde eşyaların toparlanıp araçlara yerleştirilmesiyle başlayan yolculuğa Kemalpaşa’nın Kamberler İlkokulu’nda ara verildi. 9 kişilik okul öğrencileriyle ve öğretmeniyle bizleri karşıladı. İçerisinde bir soba bulunduran okulda çalışmalar kolektif bir şekilde başladı. Sıralar dışarıya çıkarıldı, öğrenciler oturtuldu, erkek çocukları tıraş edildi, kız çocuklarının saçları örüldü. Ardından öğrencilere hediyeleri takdim edildi ve verilen hediye paketi içerisindeki kıyafetler kendilerine giydirildi. Çocukların bu mutluluğuna çikolata, meyve suyu, rengarenk balonlar ve pamuk şeker de eklenince tarifi mümkün olmayan bir mutluluk daha yaşandı. Hatıra fotoğrafının ardından yönümüzü sırasıyla Yenikuru Dere, Sinancılar ve Sarılar İlkokuluna çevirdik. Buralarda da paha biçilemez bir heyecan ve mutluluk söz konusuydu. Çünkü öğrenciler ilk kez pamuk şeker tozu ve makinesiyle karşılaştı. En güzel an ise ayağında protez olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum kalan bir öğrenciye hediye paketini teslim etmekti.
İLK ADRES TİRE’YDİ
Kuaför Samet Tan’ın projeyi başlatan kişi olduğunu söyledik. Ancak perdenin arka kısmında bulunan kuaförler de sahneye çıkıp öyle bir iş yaptı ki okul yöneticileri dahi takdire şayan buldu. Yeri geldi çocukların ayakkabı bağlarını bağladılar yeri geldi kendilerinden yaşça küçük çocuklarla çocuk oldular. ‘Gönül Tıraşı’ ekibi adına bir açıklamada bulunan Samet Tan, şunları belirtti: “Tire’de görev yapan bir öğretmen ile iletişime geçtim. Bu kişi, hem okulda temizlik işçisiydi, hem öğretmeniydi, hem de müdürdü. Öğretmenden çocukların ihtiyacı olan giysilerin listesini istedim. Ardından sosyal medya hesabımdan bunu duyurdum. Bir anda geri dönüşler çoğaldı. Daha sonra elemanlarım ile birlikte Tire’ye gittik ve yine onlarla birlikte öğrencilerin saçlarını kestik. Sonra bot ve montlarını giydirdik. Oyuncaklarını verdik ve evlerine uğurladık.”
“YÜZLERİNİ BURUŞTURUYORLAR”
Takipçilerinin talebi doğrultusunda ikinci proje için kolları sıvadıklarını dile getiren Samet Tan, İzmir Berberler Odası ve İzmir Valiliği ile protokol imzaladıklarını söyleyerek devam etti: “Bu sefer projenin boyutu büyüdü. 50 tane meslektaşım bu projede benimle yol almak istedi. Gönül Tıraşı 2’ye İzmir Berberler Odası Başkanı ve İzmir Valiliği de destek olmak istedi. Bir protokol imzaladık. Bu protokol sayesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenen okullara gidip Gönül Tıraşı’nı gerçekleştireceğiz.” Avrupa’daki meslektaşlarının sanatçı konumunda olduğunu belirten Tan, “Berberiz dediğimiz zaman utanılacak bir iş yapıyormuşuz durumuna düşüyoruz. Bunun nedeni Türk berberler. Çünkü meslektaşlarımız özen göstermiyor. Mesela, cebinden çıkarttığı çakmak ile gelen müşterisinin tüylerini yakıyor. Aynı havluyu birçok müşteriye kullanıyor. Hijyene önem vermiyor. Eğitimini almıyor. Türkiye’de meslek markalaşamıyor. Erkek berberler deyince insanlar ağzını buruşturmaya başlıyor, beyaz yakalı meslek gruplarına daha fazla ilgi duyuyor. Bizler aslında sanatçı kişileriz, üreten kişileriz. Hayallerimiz çok güçlü. Hayallerimiz de güçlü olduğu için daima kendimizi geliştirmeye odaklıyız. Olabildiğince erkek kuaförleri kendini geliştirmeli, okumalı. Ne olursa olsun mesleklerine saygı duyup insanlara yardımcı olabilmeli. Bunu müşterilerine de aşılamalı” dedi.
BATI’DAN DOĞU’YA KADAR
Yine İzmir’de kuaförlük yapan Metin Dağabakan ise, “Bizler Denizli, Aydın, Çanakkale, Uşak ve İzmir’in belli bölümlerinden gelen aynı zamanda kendi isimlerini, vizyonunu sağlamış 50 meslektaşız. Amacımız bu projeyle çocuklarımızı güldürelim, Ege’nin köylerinden başlayıp tüm Türkiye’ye yayalım. Ege’nin köylerinden biri olan ve Kemalpaşa’da yer alan Kamberler Köyü’nü sizlerle birlikte gördük. Ulaşımsızlıktan dolayı buralara imkan yeterli düzeyde sağlanamıyor. Kamberler Köyü’nde 9 öğrencimiz vardı. Kış ayları sebebi ile hem çocuklara bot, mont, ayakkabı ihtiyaçlarını koyalım hem de madem gittik erkek çocuklarını tıraş edelim, kızların da saçlarını örelim dedik. Amacımız insanlara ‘İyi insanlar da ölmemiş’ dedirtmek. Bu iş tamamı ile bizim işimiz. Bu işi aşılamak istiyoruz. Okul müdürlerimiz ne zaman isterse biz emirlerine amadeyiz. Köylere Show yapmaya gelmiyoruz. Topluma yarar, çocuklara gelecek olabilmek adına buradayız. 50 kişiyiz ancak zamanla 200-300 kişi olmaya gayret göstereceğiz. Ankara’da yoksul durumda olan çok fazla köyümüz var, aynı şekilde Diyarbakır’da var. Yani Batı’dan tutun Doğu’ya kadar ellerimizi uzatacağız. Sesimizi duyan, bizden haberleri olan müdürlerimizin bir alo demesi yeterli. Aynı teslimiyetle sessiz sedasız bu işi yapar gideriz” diye konuştu.
TEK GAYEMİZ…
Uşak’tan gelen erkek kuaförü Ufuk Berke Can da, “Sizler de gelip gördünüz gerçekten köylerimizin ve girdiğimiz okulların durumu çok kötü. İhtiyaç durumları oldukça yüksek. Bir defa gelinmemeli buraya 5 defa 10 defa gelinmeli. 1 yıl boyunca bu sosyal sorumluluk projemiz devam edecek. Ancak tekrar belirtmek gerekirse bizler meslektaşlarımızla bu süreyi 1 yıl ile sınırlı tutmayacağız. Tüm Türkiye’ye yayıp uzun süreli işler çıkaracağız. Tek gayemiz bu. Projemiz Gönül Tıraşı 2 diye devam etti. Gönül Tıraşı 3, 4 diye de ilerleyecek. Doğu bölgelerine kadar gideceğiz. Elimizde yardım talebinde bulunan uzun bir liste var. Muhtemelen 3. projemizde de tekrar öğrenciler üzerinden ilerleyeceğiz. 4. projemiz köylerde yaşayan ve durumu iyi olmayan yaşlılar için düzenlenecek. Daha doğrusu öyle bir istek içerisindeyiz. Evde bakıma ihtiyaç duyan erkekleri tıraş etme düşüncesi de var. Çünkü köylerde gördüğünüz üzere berber çok az. Ulaşım da mümkün olmadığı için tıraşa daha bir ihtiyaç duyuluyor. Sadece tıraşla kalmayıp bakıma ihtiyaç duyan kişilerin evlerine erzak yardımı da yapılacak” ifadelerinde bulundu.
KUTU
“ONLARLAR GURUR DUYDUM”
Kemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü ve 4 okul müdürünün projeye yönelik duygu ve düşünceleri ise şöyle:
İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Yılmaz: Kuaför arkadaşlarımız muazzam bir işe imza attı. Bu öyle herkesin kolayca gelip yapabileceği bir iş değil. Geniş kapsamda yaptıkları ilk projeleriymiş. İlk olmasına rağmen profesyonelce işin üstesinden geldiler. Onları takdir ediyorum ve genç yaşta böyle bir girişimde bulundukları için kendileriyle gurur duyuyorum. Girdikleri her okula ben de onlarla birlikte girdim. Yaptıkları her adımı büyük bir şevkle takip ettim. Hepsinin yüreğinden iyilik akıyor. Yaptıkları iş onları daha da cesaretlendirsin ve daha güzel işlere imza atsınlar.
Kamberler İlkokulu Okul Müdürü Tahacan Çeyir: İlk başta zaten bildirildi bizlere. Arkadaşlarımızın durumlarını anlattık. Bu şekilde bir yardım da bekliyorduk. Şu an gerçekten çok güzel oldu. Hem kız çocuklarımız sevindi, hem de erkek çocuklarımızın saçları tıraş edildi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz tekrardan. İnşallah bu şekilde sosyal sorumluluk projelerine devam ederler. Gerçekten inanılmaz keyif aldık ve mutlu olduk.
Yenikuru Dere İlkokulu Okul Müdürü Asım Kanlı: Bu organizasyonda emeği geçen başta Samet Bey olmak üzere diğer kuaför arkadaşlarımızın hepsinden de Allah razı olsun. Hepsine teşekkürlerimizi iletiyorum. İnşallah bu proje daha da gelişip, Türkiye’nin dört tarafına yayılır.
Sinancılar İlkokulu Okul Müdürü İsmail Uysal: Erkek kuaförleri tarafından ortaya çıkarılan bu proje öğrencilerimizi ciddi anlamda motive etti. Öğrencilerimizin yüzlerinden, gülümsemesinden dahi belli. Biraz da tabi köy olması nedeniyle özellikle kız çocuklarımızda utangaçlık var. Onlar da birkaç dakika sonra olayı özümseyip verilen hediyeleri kabul etmeye, saçlarını örmeye başladılar. Köy çocuklarının bu tür etkinliklere katılımı onların hakikaten ufuklarını da açıyor. Bu güzel proje için emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum.
Sarılar İlkokulu Okul Müdürü Salih Akdeniz: Erkek kuaförlerden tutun onların eşlerine kadar hepsi büyük bir özenle çalıştılar. Saç tıraşı, örgü, pamuk şeker, çikolata, evlerde hazırlanan kekler, dağıtılan meyve suları, kış için kıyafet yardımı, kırtasiye malzemeleri… Bu borç ancak öğrencilerimizin iyi yerlere gelmesi ile ödenir. Gençlerimiz bilsin ki onlar sayesinde çocuklara artık üşümeyecek.