Sayfa Yükleniyor...
EMDR Derneği’nin gönüllü terapistleri, koronavirüs hastaları ile çalışan sağlık çalışanları, koronavirüs hastaları, hasta yakınları ve virüs ile ilgili temas riski yüksek sahada çalışan diğer çalışanlara online destek veriyor
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, Araştırma Geliştirme ve Uygulama Derneği (EMDR) gönüllüleri, koronavirüs salgını nedeniyle zorlayıcı bir süreçten geçen insanlar için 400 gönüllü terapistle online destek hizmeti sunmaya başladı. EMDR Travma İyileştirme Grubu Başkanı Şenel Karaman, yaptıkları çalışma ile ilgili “Doğrudan koronavirüs hastaları ile temas halindeki sağlık çalışanlarımız, korona virüs hastaları, hasta yakınları ve korona virüs ile ilgili temas riski yüksek sahada çalışan diğer çalışmacılara, online platformlar üzerinden tamamen gönüllülük ilkesine dayalı bir şekilde ulaşacağız. Ücretsiz olarak vereceğimiz hizmette, randevu sistemi ile haftanın her günü sabah 8.00 akşam 23.00 saatleri arasında ihtiyacı olanlar için hazır olacağız” diye konuştu.
NASIL ULAŞABİLİRSİNİZ?
1999 yılında 17 Ağustos depremi ile gönüllülük çalışmaları başlayan EMDR Türkiye Derneği Travma İyileştirme Grubu’nun 500 gönüllüden oluşan ve gönüllü sayısı her geçen gün daha da artan büyük bir aile olduğunu kaydeden Şenel Karaman, bu çalışmada 400’e yakın üyenin aktif görev almayı taahhüt ettiğini de belirtti. Kamu ve özel sektörde görev yapan 400’e yakın psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik danışmandan oluşan Travma İyileştirme Grubu’nun Kovid-19 ile ilgili çalışmalarına başladığını söyleyen Şenel Karaman, “Bugüne dek, Elazığ depremi, Van ve Simav depremleri ve terör saldırıları da dahil olmak üzere mağdur olan yaklaşık 30 bin kişiye psikolojik destek sunan EMDR, #onlineheryerdeyiz sloganıyla sosyal medyada da ihtiyacı olanlara ulaşmaya çalışıyor. Koronavirüs mağdurları, aileleri ve sahada doğrudan korona virüsle çalışan sağlık çalışanları ve diğer kamu çalışanları ve gönüllüler gruba ulaşmak için 0541 460 53 90 numaralı WhatsApp hattına ya da emdrhapdestek@gmail.com adresine isimlerini ve yaşlarını belirterek, virüs nedeniyle yaşadıkları sorunları kısa bir şekilde yazmaları yeterlidir” dedi.
SAĞLIK PERSONELİNE DESTEK
Koronavirüs pandemisinin tüm dünyayı etkileyen bir kriz olduğunun altını çizen Şenel, “Bunu atlatabilmenin ve en az zararla kurtulabilmenin yolunu hepimiz arıyoruz. Bazı insanlar var ki onlar direkt koronavirüs ile yüz yüzeler. Ya virüsü kapmışlar ya virüs bulaşmış hastayla çalışıyorlar. Biz bu iki grup insana hizmet vereceğiz. Çünkü bunlar fiziksel ya da psikolojik olarak zorlanırlarsa hepimizin sığınacağı yer daralır ya da ortada kalırız. Örneğin koronavirüs hastaları ile yüz yüze çalışan sağlık personeli ile çalışacağız. Bu dönemde herkes için en güvenli ve pratik olan online psikolojik destektir. Danışanlarımız bilgisayar ekranı karşısına geçiyor ve online görüşme yapıyoruz. Bu görüşmelerde tüm dünyada kabul görmüş yöntem ve teknikleri uyguluyoruz” açıklamalarında bulundu.
UYUM SAĞLAYACAĞIZ
Başvuruların çok fazla olduğunu ancak şu an için sadece koronavirüs ile direkt ilgili insanlara hizmet verebildiklerini belirten Şenel Karaman, “O yüzden başvuruları eliyoruz. Biliyoruz ki bize birçok kişinin ihtiyacı var. Ancak şu anda herkese yetecek kadar gönüllümüz yok. İnsanlarda, kaygı, endişe, korku, çaresizlik hisleri var ve bunlar son derece normal, sağlıklı ve gerekli tepkiler. Herkesin kendisini koruyabilmesi için bu tepkilere ihtiyacı var. Bunlar olmazsa hiç kimse önlem almaz. Bütün bunların yanında sağduyu ve bilgilenme bizi koruyacak” ifadelerine yer verdi. “Bu durumun ne zaman biteceğini bilemeyiz. Çok fazla kayıp yaşanabilir” diyen Karaman, “İnsanlık tarihi boyunca bu tür olaylar yaşanmış ve hepsine bir biçimde uyum sağlamayı başarmışız. Buna da uyum sağlamanın bir yolunu bulacağız. Artık hepimiz biliyoruz ki birçok şey değişecek. Sadece alışkanlıklarımız değil dünyada birçok sistem değişecek” diye belirtti.
‘BEN’ ANLAYIŞINDAN ‘BİZ’ ANLAYIŞINA
Koronavirüs pandemisinin herkes için travmatik bir olay olduğunu vurgulayan Şenel Karaman, “Her travmatik olayda olduğu gibi kimisi dibe çökecek ve orada kalacak. Kimileri kazanarak, değişerek eskisinden daha iyi olacaklar. Kimileri ise kaldıkları yerden devam edecekler. Bu süreci ‘Ben’ anlayışından ‘Biz’ anlayışına geçerek atlatabiliriz. Evde kalacağız, uyarıları önemseyeceğiz ve desteğe ihtiyacı olan insanlara yardım edeceğiz. Bunu yapabilirsek daha az zarar göreceğiz” dedi.
Haber Merkezi