Sayfa Yükleniyor...
Halkların Köprüsü Derneği, Foça İlçesi Gerenköy mevkiinde mülteci ailelere yönelik saha ve sağlık taraması yaptı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Halkların Köprüsü Derneği, hekim, hemşire, eczacı, çevirmen ve raportörlerden oluşan 40 kişilik ekiple İzmir'in Foça İlçesi Gerenköy mevkiinde Suriyeden göç etmiş mevsimlik tarım işçilerinin çalıştığı 16 yerleşkede 62 aileye sağlık taraması yaptı.
Dernek üyesi sağlıkçıların, tercümanların ve dernek gönüllülerinin katıldığı taramada, mültecilerin acil ihtiyaçları ve hastalıkları belirlenmeye çalışıldı, ücretsiz ilaç dağıtıldı. Halkların Köprüsü Derneği Sağlık Komisyonu tarafından bölgede beslenme, barınma ve hijyen koşullarının düzeltilmesi için yapılması gerekenler konusunda bir rapor yayınlandı. Raporda mülteci ailelerin sağlık hizmetlerinden faydalanma konusunda zorluk yaşadığına dikkat çekilerek, beslenme, barınma ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi için öneriler sıralandı.
BANYO, TUVALET VE TEMİZ SU ERİŞİMİ SINIRLI
Raporda yer alan ifadeler ailelerin yaşadığı zor şartları gözleri gözler önüne serdi. Raporda şu ifadelere yer verildi: Bölgede Türkiyeye Suriyeden göçle ve İzmire mevsimlik işçi olarak gelmiş aileler çadırlarda ve derme çatma beton binalarda birbirlerine yakın yerleşmiş durumdadır. Çadırlara giden yollar düzenli değildir. Naylon malzemelerden yapılan çadırların hemen hiçbirinde zeminde ısı yalıtımını ve hijyeni sağlayacak bir malzeme yoktur. Çadırların zemini naylonla veya kilimle zemini örtülmüş açık topraktır. Derme çatma beton evler bir oda bir mutfaktan oluşan, hemen hemen yarısının kapısı penceresi olmayan, rutubet alan binalardır. Banyo, tuvalet, temiz su erişimi sınırlıdır. Su artezyen ile kuyudan elde edilmektedir. Yerleşke etrafına gelişigüzel yapılmış az sayıda tuvalet ile tuvalet ihtiyacı giderilmektedir. 25 kişiye ortalama 1 tuvalet düşmektedir. Çadırlara/derme çatma beton yapılara dışarıdan taşınan su ateşte ısıtılarak leğende banyo yapılmaktadır. İçme suyu çeşmeden alınmaktadır. Çadırlara ve evlere yakın açık alanda ve su kaynaklarının yakınında çöplere rastlanmıştır. Atıkların düzenli atılacağı bir çöp konteynırı yoktur. Suriyenin Kobani, Halep, Haseke, Rakka, Cerablus, Tel-Abyad bölgelerinden savaş nedeniyle 8-36 ay önce Türkiyeye gelmişler. Yaklaşık 3 aydır İzmirde ikamet ediyorlar. Nüfus dağılımı göz önünde bulundurulduğunda aile fertlerinin mevsimlik işçi olarak çalışabilecek kısmının yoğunlukla göç ettiği gözlenmektedir. İş alanı olarak mevsimlik tarım işçiliği yaygındır. Gündeliği 30-40 TL arasında değişecek şekilde ayın 10-15 günü iş bulabilirlerse çalışmaktadırlar. İşçiler dayı başına bağlı çalışmaktadır."
DERİ VE PARAZİTER HASTALIKLAR YAYGIN
Raporda ailelerin sağlık hizmetlerinden faydalanma konusunda zorluk yaşadığı vurgulanarak, Taramada sağlık durumları sorgulanan 317 kişilik toplulukta 0-1 yaş aralığında 26 bebek, 5 yaş altı 55 çocuk bulunmaktadır. Bebeklerin dördünün bağışıklaması hiç yapılmamış, birinin eksik yapılmış diğerlerinin tam yapılmıştır. Düzenli bebek-çocuk izlemi yapılmamaktadır. Taramada tespit edildiği kadarıyla 7 gebe bulunmaktadır. Gebelerin Foça Toplum Sağlığı Merkezi tarafından bir kısmı takip edilmekte ancak yeni gelen gebeler takip edilmemektedir. 15-49 yaş kadın izlemi yapılmamaktadır. Taramada bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak ÜSYE, ASYE, döküntülü cilt hastalıkları, uyuz, kıl kurdu, beslenme yetersizliği seyrek olarak konjonktivit, tonsillit, otit, spastisitetespit edilmiştir. Bu çocukların sağlık hizmetine erişim ve tedavi olanakları kimlik, dil gibi sorunlar nedeniyle kısıtlıdır ya da yoktur. Tarama sırasında 1 yaş altı alerjik astımı olan abdominal solunum yapan bir bebek tespit edilerek 112 aranmıştır. Oksijen saturasyonu yüzde 75 olan çocuk 112 aracılığı ile acil servise götürülmüştür. Erişkinlerde sık olarak ÜSYE, ASYE, gastrit, peptik ülser, anemi, diş çürüğü, HT, böbrek taşı, psikoz gibi hastalıklar gözlenmiştir dendi.
KAPSAMLI BİR MÜDAHALE GEREKMEKTEDİR"
Raporda ayrıca Foça ilçesi çadır bölgesinde beslenme, barınma ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi için öneriler de sıralandı: Sağlığın sosyal belirleyicileri bağlamında Suriyelilerin sağlık durumları için kapsamlı bir müdahale gerekmektedir. Suriyeliler Türkiyede aile hekimine kayıtlı olmadıkları için bebek izlemi, gebe izlemi, 15-49 yaş kadın izlemi, kronik hastalık izlemi ve bulaşıcı hastalık izlemi hizmetlerinden yararlanamamaktadırlar. Kimliği olmayan Suriyeliler kayıt dışı duruma düşmektedir. Kimliği olanlar ise aile hekimlerinin dinamik ve sirküler bir topluluk olan Suriyelileri takip açısından zor bulmaları sebebiyle bir aile hekimine kaydolmakta zorlanmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin ve birinci basamak sağlık hizmetinin toplum sağlığı açısından önemi göz önüne alınarak Suriyeli nüfusun ivedilikle bu hizmetlere erişilebilirliği sağlanmalıdır. Su hijyeni için depo suyu düzenli olarak analiz edilmeli ve klorlanmalıdır. Çadır zeminine çözüm bulunmalıdır. Gıda hijyeni sağlanmalıdır. Atıkların su kaynağından derhal uzaklaştırılması gereklidir. Tuvalet ve banyo sayısı artırılmalıdır. Kronik hasta takip ve ilaç gereksiniminin karşılanması gerekmektedir. Özellikle çocuklarda olmak üzere ÜSYE, ASYE tedavisi ve önceleyen koşulların düzeltilmesi gereklidir. Gebe takibi yapılmalıdır. Bebek-çocuk izlemi, aşılama yapılmalıdır. Hastaların hemen hepsinin kimlikleri 98 ile başlamaktadır. Bu nedenle sağlık hizmeti alamamaktadırlar. Bu engelin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Suriyeli mültecilere haklarını bildiren broşürlerin dağıtılması, bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Dil engelini sağlık kuruluşlarında aşmak için ücretsiz ve ulaşılabilir tercüman ve danışma hattının acil olarak sağlanması gerekmektedir.
Haber Merkezi