Sayfa Yükleniyor...
Topluma kalıcı hizmetlerde bulunmak amacıyla bir araya geldiklerini belirten İzmir Rotary Kulüp Başkanı Enis Şamlı, üyelerinin gönüllülük esasına göre çalıştıklarını ve amaçlarının toplum için örnek projeler hazırlamak olduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE
Topluma Hizmet etmeye gönüllü liderlerden oluşan dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu Rotarynin Birleşmiş Milletlerin daimi temsilciliği olduğunu ve Birleşmiş Milletlere danışmanlık yaptığını belirten İzmir Rotary Kulüp Başkanı Enis Şamlı, Rotarynin dünyada 20yi aşan ülkede faaliyet gösterdiğini ve 34 bin kulüpte, 1 milyon 300 bin rotaryenin bulunduğunu ifade etti.
Rotarynin Türkiyede 3 federasyon ve 228 kulüp çatısı altında 7 bin 500'e yakın üyesi bulunduğunu belirten İzmir Rotary Kulüp Başkanı Enis Şamlı, Rotary 2440. Bölge Federasyonu'nun merkezinin İzmir, Federasyon Başkanlarının ise Reha Akın olduğunu söyleyerek, Federasyona bağlı İzmir, Bursa, Balıkesir, Aydın, Denizli, Muğla ve Çanakkale'de biri e-kulüp olmak üzere toplam 66 Rotary Kulübünde 1708 rotaryen, 18-30 yaş arasında gençlerin üye olduğu 43 Rotaract kulübünde ise 723 Rotaraktör bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra 14-18 yaş arası gençlerin üye olduğu 16 Interact Kulübü'nde de 429 Interaktör üyemiz var. Rotaryenlerden oluşmayan ancak rotary projelerine destek veren Toplum Birlikleri'ne de 108 vatandaşımız üyedir dedi.
KENDİNDEN ÖNCE HİZMET
Sloganlarının kendinden önce hizmet olduğunu ve Rotarynin vizyon bildirgesinde kendisini insanların yaşam kalitesini yükselten bir hizmet örgütü olarak tanımladığını belirten Şamlı, çözümlerini uzun vadeli olarak oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, İnsanların yaşam kalitelerini kalıcı bir şekilde artırmaya çalışan bir hizmet örgütüyüz. Bunun içindir ki verdiğimiz her türlü hizmetin günü kurtarmasına değil sürekliliği olmasına özen gösteriyoruz. Rotary'nin 6 öncelikli hizmet konusu var. Bunlar; barış ve anlaşmazlıkların önlenmesi ve çözümü, hastalıkları önleme ve tedavi, su ve hijyen, anne ve çocuk sağlığı, temel eğitim ve okuryazarlık, ekonomik ve toplumsal kalkınma. Başarımızın sırrı ise dinamik yapımızı destekleyen 4'lü öz denetimdir. Rotaryenler herşeyden önce düşündükleri söyledikleri ve yaptıklarının gerçeklere uygun olup olmadığına bakarlar. İkinci olarak eylemlerinin ilgililerin tümü için adil olup olmadığını sorgular, üçüncü olarak sonuçlarının iyi niyet ve daha iyi dostluklar sağlayıp sağlamayacağına ve son olarak da ilgililerin tümü için yararlı olup olmayacağına bakarlar. Eğer bu 4 soruya birey evet cevabını verebiliyorsa eyleme geçer açıklamasını yaptı.
HEDEF ÇOCUK FELCİNİ SONA ERDİRMEK
Rotary'de siyasi ve dini faaliyetlerin yapılmadığını ve kimsenin siyasi ve dini inancına karışılmadığını ifade eden Şamlı, Rotarynin en büyük başarılarından birinin dünyadaki çocuk felcini sona erdirmek olduğunu söyledi. Şamlı, Rotary çocuk felcini 1985ten bu yana Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Bill&Melinda Gates Vakfı ve ulusal hükümetlerle birlikte yaptığı çalışmalarla yok etmeye çok yaklaşmıştır. Rotary üyeleri 1 milyar doları aşan katkılarıyla ve sayısız gönüllü mesaileriyle 122 ülkede 2 milyardan fazla çocuğa aşı yaparak bağışıklık kazanmalarında yardımcı oldu. Rotarynin çalışmaları ile hastalık bu yıl Temmuz ayı itibariyle Nijerya'da da sona erdi. Hastalığın halen devam ettiği Pakistan ve Afganistan'daki çalışmalara hız verilerek bu ülkelerde de kısa zamanda sonuç alacağımıza inanıyor ve 2018 yılında dünyanın bu hastalıktan kurtarılmasını hedefliyoruz şeklinde konuştu.
GENÇ LİDERLER YETİŞİYOR
Rotary üyelerinin gençleri geleceğin teminatı olarak gördüklerini söyleyen Şamlı, bölgede yılda en az 4 kez Rotary Yarının Liderlerini Arıyor (RYLA ) seminerleri düzenlendiğini belirtti. Seminerlerde, 14-30 yaş arası gençlere liderlik ve kişisel gelişim eğitimleri verildiğini ifade eden Şamlı, RYLA seminerlerinin Uluslararası Rotary tarafından 1971 yılından bu yana uygulanmakta olduğunu söyleyerek, RYLA seminerlerinin amacı; liderlik vasfı olan, ama sosyal ve ekonomik açıdan yoksun gençleri, toplumda belirli kademelere yükselen bugünün liderleri ile buluşturmaktır. Rotary, Gençler için ayrıca değişim programları da düzenliyor. Her yıl Türkiye'den 30 dolayında genç başka ülkelere gönderiliyor. Karşılığında da o ülkeden Türkiye'ye gençler geliyor. Değişim programına katılan gençler gittikleri ülkelerde Rotaryenlerin evlerinde misafir oluyorlar. Gittikleri ülkede eğitimleri ve mesleklerine ilişkin ziyaretler yapıyorlar ifadelerini kullandı.
İZMİR ROTARY KULÜBÜ
Rotarynin dünya barışı için çalışmalar yaptığını ve dünyada Rotary tarafından kurulmuş 6 adet Barış Merkezi bulunduğunu belirten Şamlı, Tayland, Amerika, Japonya, İsveç, Avustralya ve İngiltere'de bulunan merkezlerin görevinin, bulundukları yerde burslu öğrencilerin barış ve anlaşmazlıkların çözümü konusunda yüksek lisans eğitimi almalarını sağlamak olduğunu söyledi. Şamlı, her yıl 100'e yakın öğrencinin Rotary Barış Merkezleri sayesinde bu eğitimi aldığını ifade ederek, İzmir Rotary Kulübü, Türkiye'nin 3, 2440. bölgenin en eski Rotary kulübüdür. 1961 yılında kurulmuştur ve 45 üyesi vardır. İzmir Rotary Kulübüyle Özdeşleşen ve bu dönem gerçekleştirilecek projelerimiz arasında Liselerarası Güzel Konuşma Yarışması var. 1967 yılında başlayan projenin amacı lise öğrencilerinin konuşma yeteneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak. Yarışma 48 yıldır öğrencilerin bilgi ve görüşlerini topluluk karşısında etkili bir biçimde açıklamalarına fırsat tanımakta ve ana dilimizin doğru ve güzel kullanımını teşvik etmektedir dedi.
ALTIN TESTİ SERAMİK YARIŞMASI
Uluslararası Altın Testi Seramik Yarışmasının 1991 senesinde sanatı geliştirme ve genç sanatçıların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla başlatılan bir etkinlik olduğunu ifade eden Şamlı, İzmir Rotary Kulübü tarafından aradan geçen 25 sene boyunca sürdürülmüş ve 2014 yılında ise yarışma ilk kez yabancı ülkelere de açılarak uluslararası bir boyut kazanmıştır.Bunun daha da ötesinde, orta vadede İzmire yarışmaya katılan eserlerin sergileneceği bir müze kazandırılması projesi üzerinde çalışılmaktadır açıklamasını yaptı.
TRAFİK
2015-2016 hizmet döneminde Federasyon Başkanı Reha Akının , Rotary'nin 6. temel ilkesi olan ekonomik ve temel kalkınma çerçevesinde trafikte bilinç oluşturmak için çalışmalara önem verdiğini belirten Şamlı, tüm kulüplerin okullarda verilen trafik eğitimine ayrıca destek olmak üzere hazırlandığını söyledi. Hedeflerinin toplumda trafik konusunda bilinç uyandırmak, böylece doğruların daha çok, yanlışların daha az olduğu bir trafik ortamında kazaların azalmasına katkıda bulunmak olduğunu belirten Şamlı, 2440. Bölge Federasyonunun İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ile "Gönüllü Trafik Hareketi" uygulama projesini 12 Kasım itibari ile imzalayarak hayata geçirdik. Bu uygulama projesinde trafik eğitim parkları yapılmasının, Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile belirlenecek bölgelerde sürücü kursları ile ortak eğitimler verilmesini, kamu spotlarının hazırlanmasını ve üniversiteler ile birlikte sempozyumlar düzenlenmesini sağlıyoruz dedi.
ROTARY ZENGİNLER KULÜBÜ DEĞİLDİR
Rotarynin bir zenginler kulübü değil Federasyon Başkanı Reha Akının ifadesiyle bir Beyinler Kulübü olduğunu ifade eden Şamlı, rotaryenlerin 5 ortak özelliği olduğunu belirtti. Dostluk, Dürüstlük, Çeşitlilik, Hizmet Aşkı ve Liderlikin temel değerleri olduğunu ve bu özelliklere sahip her meslek sahibinin çok fazla para kazanmasına gerek olmadan rotaryen olabileceğini ifade eden Şamlı, kulüp olarak haftada bir defa hizmet üretmek için toplandıklarını ve toplantılarının topluma açık, herkesin davet edilebileceği toplantılar olduğunu söyledi.
Haber Merkezi