Sayfa Yükleniyor...
Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Mustafa Torun, yaklaşan kış mevsimi öncesinde grip virüsüne karşı aşı olmanın faydalarını gazetemiz okuyucularına anlattı
Halk arasında nezle ile gribin birbirlerine çok karıştırıldığını da ifade eden Mustafa Torun, Gribin, baş ve boğaz ağrısı, titreme, üşüme, 2-3 gün süren 39-40 dereceye kadar çıkan ateş, öksürük, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtileri vardır.Grip her sene kış aylarında salgın yapar ayrıca küresel salgın yapma kapasitesine sahiptir. Grip salgınından korunmak için,sonbahar ve kış aylarında kalabalık yerlerde bulunmamaya çalışılmalıdır. Her temastan sonra eller sabunlu suyla yıkanmalıdır. Bu olanak yoksa alkollü mendille silinmelidir. Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme ve benzeri durumlardan bu aylarda mümkünse sakınmak gerekir. Kâğıt paralar her türlü bulaşıcı hastalık riski oluşturduğundan, kâğıt paralar cüzdanda taşınmalı veya eller yıkanmalıdır.Gribe karşı korunma yollarından birisi de aşıdır. Aşı yüzde 70 oranında insanları grip virüsüne karşı korur. Ayrıca grip aşısının her yıl tekrarlanmasına özen gösterilmelidir diye konuştu.
Grip aşısını öncelikle kimler için gerekli olduğuna da değinen Mustafa Torun, Özellikle 65 yaş ve üzerindekiler, Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar ,astımlı çocuklar da dahil, böbrek hastalığı olanlar, diyabet ve şeker hastalığı olanlar için. Sonra baktığımızda bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları (kanser hastaları, AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar için çok gereklidir. En az onlar kadar önemli steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar), Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar, sağlık ve hastane çalışanları, okul, fabrika kışla gibi topluluklarda bulunanlar, bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,devamlı grip riski altında olanlar için de olmazsa olmaz diyerek grip aşısının kimler için gerekli olduğunu söyledi.
Haber Merkezi