- Gündem
- 10.05.2025 01:17
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan kadın kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmanın güçlerine güç kattığını belirterek, Birlikte birçok projeye imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz diye konuştu
NİLGÜN TAZE
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, kadın yararına çalışan dernek, vakıf, kurum ve kuruluşları bir araya getirerek kadının sosyal konumunu iyileştirici çalışmalar yapıyor. İstihdam, hukuk, siyaset ve eğitim alanlarında kadına eşit statü sağlanması için çalışmalar yapan birlik, kadını karar mekanizmalarında etkin bir konuma getirerek kadınların toplumda eşit haklarla yaşamasının önünü açıyor. Kadın Kuruluşları dayanışmasını sağlayan birlik aynı zamanda örgütlenme, etkin zaman kullanımı, iyi iletişim ağı oluşturmak, planlama ve proje geliştirme konularında eğitim vererek, kadın sorunları ile ilgili konularda hem ulusal hem de uluslararası alanlarda bilgilendirme yapıyor. Misyonlarının kadın kuruluşları dayanışmasını sağlamak, kadının sosyal, siyasi ve ekonomik statüsünü iyileştirici bir koalisyon oluşturarak kurumsallaşmak olduğunu açıklayan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan, Bugüne kadar başarılı çalışmalara imza atan İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu üyesidir. İKKB Başkan ve Yönetim Kurulunu oluşturan üyeler, birliğe üye alanlarında kadın çalışmaları yapan derneklerin başkanları arasından seçilmektedir. 2016-2018 dönem Başkanı olarak aynı zamanda Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şube Başkanlığını yürütüyorum dedi.
KİRAZ İLÇESİNE DESTEK
İzmir Kadın Kuruluşları Birliğinin özellikle İzmir in Kiraz ilçesinde yaptığı çalışmalarda bölgede bulunan dağ köylerinde toplumsal değişim yaratmaya çalıştığını ifade eden Eraslan, Erken yaşta evlenmek amacı ile evden kaçan ya da kaçırılan kızların tekrar okullarına devam etmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bölgede bulunan bileşen derneklerle her hafta yapılan ev ziyaretleri ile kadınları ekonomiye kazandırmak amacı ile alternatif üretim kaynakları tespit edildi. Vali Erol Ayyıldıza sunulan raporla sosyo-ekonomik kalkınma için neler yapılması gerektiği ile ilgili çözüm önerileri sunuldu ve dağ köylerinde kurslar açılıp alternatif iş alanları oluşturulmasına çalışıldı. Bu konuda halen takipteyiz açıklamasını yaptı.
GÜNEBAKAN ÇİÇEĞİ
Bileşen derneklerden 45 kadın üye ile İzmirli Kadınlar Atası İçin Söylüyor sloganıyla yola çıkarak bir koro kurduklarını açıklayan Eraslan şunları söyledi: Şef Engin Koyuncunun önderliğinde 8 çalışma sonrasında finali muhteşem bir konserle tamamladık. İsmet İnönü Kültür Merkezinde 800 izleyici ile hep beraber atamızın sevdiği şarkılar seslendirildi. Ayrıca üyelerimizden Ergin Oğuz, Atatürkün son valsini ve Ferrin Öztürk kadın zeybeğini sergileyerek geceye renk kattılar. 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günüdür. Bu gün kapsamında da küçük yaşta evlendirilen kızlarımızın dramından yola çıkılarak senaryolaştırılan bir öyküyü tiyatro sanatçısı Yasemin Tüzün yazdı ve Yılmaz Tüzün yönetti. İstanbuldan gelen tanınmış konuk oyuncumuz Ayça Abana bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında Yasemin -Yılmaz Tüzün ile hiç ücret almadan oynadılar. Oyunumuzun adı Günebakan Çiçeği idi. Kirazda kaçırılıp tekrar eğitim hayatına döndürdüğümüz E.Snin babası sahneye çıkarak kızının eğitimi için neler yaptığını paylaştı. Herkesin ayakta alkışladığı A.S örnek bir baba modeli sergilemektedir.
KIYAFETİME KARIŞMA
Türk kadınının Mustafa Kemal Atatürk sayesinde dünyada 3. sırada seçme ve seçilme hakkını aldığını ve o sene 18 kadın milletvekili seçerek tüm dünyaya örnek olduğunu hatırlatan Eraslan, 5 Aralık 1934 Türk Kadının Seçme ve Seçilme hakkının yasallaştığı tarihtir. Bu özel gün kapsamında İKKB olarak İzmir Barosu ile birlikte Kadın Ve Yasalar konulu bir panel düzenledik. Konuşmacı olarak İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Av. Nazan Moroğlu ve Selin Sayek Bökeyi ağırladık. Yine bu yıl basında yer alan kıyafeti için şiddete uğrayan kadınlara karşı toplumda dikkat çekmek amacı ile sosyal girişimci Muharrem Dayançın önderliğinde Kıyafetime Karışma-Kadına Şiddete Hayır defilesine katıldık. İzmir in plakası olan 35 kanaat önderi kadın üzerinde kadına şiddete hayır yazan t-shirtler giyerek, kimimiz türbanlı, kimimiz mini etekli, kimimiz köyün yöresel kıyafetleri ile el ele podyuma çıktık şeklinde konuştu.