Gündemde şehir hastaneleri vardı

İzmir Tabip Odası’nda “Kamu özel ortaklığı ‘Şehir Hastaneleri’ne getiriyor, ne götürüyor?” isimli konferans gerçekleşti. Konferansta şehir hastanelerine yönelik bilgiler ve düşünceler paylaşıldı

  • Oluşturulma Tarihi : 18.03.2019 14:14
  • Güncelleme Tarihi : 18.03.2019 14:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gündemde şehir hastaneleri vardı haberinin görseli

BURCU YANAR
Türk Tabipler Birliği’ne bağlı İzmir Tabip Odası’nda “Kamu özel ortaklığı ‘Şehir Hastaneleri’ne getiriyor, ne götürüyor?” isimli konferans düzenlendi. Dr. Fatih Sürenkök moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 26. Dönem Manisa Milletvekili ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Tur Yıldız Biçer ve  Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Beyazıt İlhan katıldı.

“HUKUKSUZLUK VAR”
 Dr. Fatih Sürenkök’ün,“Şehir hastanelerine yönelik bilgiler ve gerçekler ortaya çıkarıldıkça Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) yapılan saldırıların arttığına yönelik paranoyakça bir duygum var” diyerek başlattığı konferansta konuşmasını gerçekleştiren CHP 26. Dönem Manisa Milletvekili ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Tur Yıldız Biçer şunları söyledi: “Şehir hastanelerine baktığımız zaman ilk olarak büyük binalar ve rakamlar algısı var. Ben bu binaları ve rakamları gördükten sonra kendi bakış açımı sizlere aktarmak istiyorum. Birkaç gün evvel şehir hastanesinin içinde bir asansör kazası haberiyle sarsıldık. 4 kişinin de bu kazada ağır yaralandığı söylendi ancak bir gün sonra nasıl olduysa o haberler bıçak gibi kesildi. Bu konuda net bir bilgiye ulaşamadık ve ulaşılamaması da çok normal bu olaylar karşısında çünkü gerçekten çok büyük bir sansasyon var.”

İZMİR İÇİN İKİ PROJE
Konferansın bir diğer konuşmacısı, Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Beyazıt İlhan ise şehir hastanelerinin şu anki durumundan bahsederek İzmir için yapılması planlanan şehir hastanesi projelerine değindi. İlhan, Sağlık Bakanlığının son bütçe sunumlarına göre şehir hastanelerinin durumunu şu şekilde özetledi: “Bugüne kadar Türkiye genelinde 9 tane şehir hastanesi açıldı. Yozgat, Isparta, Mersin, Adana, Kayseri, Elazığ, Eskişehir, Manisa ve şuana kadar açılan şehir hastanelerini en büyüğü olan Ankara’daki Bilkent Şehir Hastanesi. Bu yıl açılması planlanan iki şehir hastanesi daha var. Bunlar da yaklaşık 3 bin 600 yataklı Ankara’daki şehir hastanesi ve bin 355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi.” İlhan, İzmir açısından önemli olan projenin ise 2020 yılında tamamlanması beklenen ve Ege Bölgesi’nin en büyük ve Türkiye’nin 4. büyük hastanesi olarak planlanan 2 bin 60 yatak kapasiteli Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü olduğunu dile getirdi.
Bakanlığın sunumuna göre İzmir için önemli olan bir projenin daha var olduğunu vurgulayan İlhan, henüz planlama aşamasında olan İzmir Yenişehir- Tınaztepe Şehir Hastanesi’nin adını da böylelikle duyurdu. “Bu hastaneler devasa boyutlarda ve 5 yıldızlı otel konforunda tanıtılıyorlar” diyen İlhan, “Girildiği zaman bir alışveriş merkezini andıran ve çok büyük olduğu için de hastane içi ulaşımında golf arabalarının kullanıldığı yerler. Hastane binalarının büyüklüğü sebebiyle ‘Şehir Hastaneleri’ olarak geçen bu yerler şehrin neredeyse dışındaki alanlara kuruluyor. Geçtiğimiz nisan ayında İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde o zamanın Başbakanı Binali Yıldırım’ın açılışını yaptığı 300 yataklı yeni, modern bir devlet hastanesi yapıldı. Hastanenin yapımı 52 milyara mal olmuş. Oysa bir şehir hastanesinin 17 günlük kirasıyla 300 yataklı yeni bir hastane yapılabiliyor buradan bunu anlıyoruz. Bilkent Şehir Hastanesi’ne ise günlük 3 milyon lira kira ödeniyor” şeklinde konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NE OLACAK?
Şehir hastaneleri tamamlandığında şehirlerin içindeki pek çok hastane de kapatılacağını söyleyen İlhan, “Sağlık Bakanlığı bize bu durumu ‘Ekonomik ömrünü dolduran hastaneleri kapatacağız’ şeklinde duyurdu. Devlet hastanesinin ekonomik ömrünü doldurması nedir benim aklım buna ermiyor. Örneğin henüz 5 yıl önce açılan 750 yatak kapasiteli modern bir hastane olan Adana Numune Hastanesi kapatıldı. 5 yıl önce açılmış olan bir hastane nasıl ekonomik ömrünü tamamlamış olabilir?” diye sordu. Gelen tepkilerin üzerine başka bir devlet hastanesini buraya taşındığını ve 400 yataklı düşük kapasiteli bir şekilde hizmete devam ettiğini sözlerine ekleyen İlhan, “Bu durumda kapatılan hastanelerde ve yeni gidilen şehir hastanelerinde sağlık çalışanlarının akıbeti ne olacak diye baktığımızda ise Ankara’da Bilkent ve Etik şehir hastanelerinin ihalesini alan şirket bir çevresel sosyal etki değerlendirme raporu yayınlamıştı bu rapora göre ‘sağlık kampüslerinin yapımı sonucunda kaç kişi işten çıkartılacaktır’ sorusuna 4 bin 850 çalışanın işten çıkartılması beklenmektedir yanıtı verildi” dedi. İlhan, “Yurttaşların şehir hastaneleri ve arka planı konusundaki farkındalığını arttırmak çok önemli. Sadece sağlık çalışanlarının altından kalkamayacağı devasa bir problemle karşı karşıyayız” diyerek konuşmasını bitirdi.