- Gündem
- 05.07.2025 18:50
İzmir Ticaret Borsası Güneydoğu Bölgesi’ndeki etkinliğini arttırmak ve yeni ekonomik pazarlar açmak amacıyla bölgenin güçlü borsaları Gaziantep, Şanlıurfa ve Kızıltepe Ticaret Borsaları ile karşılıklı işbirliği protokolleri imzaladı
YUSUF ÇAĞIRTEKİN
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Güneydoğu Bölgesi’ne adeta çıkarma yaptı. Borsa heyeti beraberindeki gazetecilerle beraber Güneydoğu turu düzenleyerek, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞTB) ve Kızıltepe Ticaret Borsası (KTB) ile işbirliği protokolleri imzalayarak, bölgedeki etkinliğini arttırmak ve yeni ekonomik pazarlar açmak için önemli bir adım atmış oldu.
İzmir Ticaret Borsası’nın Güneydoğu turunun ilk ayağı Gaziantep oldu. Gaziantep Ticaret Borsası heyeti ile bir araya gelen İTB heyeti ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İzmir Ticaret Borsası Labaratuvar Ar-Ge ve Danışmanık Hizmetleri A.Ş (İZLADAŞ)ve İTB’nin tarım ve gıda ürünleri ticaretinin geliştirilmesi amacıyla oluşturduğu elektronik alım-satım platformu E-CommodityBazaar Emtia Alım - Satım Portalına dair bilgiler verildi. İTB de GTB’nin oluşturduğu GTB Bazaar E-Ticaret Portalı’na katıldı ve iki oda güç birliği yaptı.İmzaladıkları işbirliği anlaşmasının önemine dikkat çeken İTB Başkanı Işınsu Kestelli, “Ülkemizin 2023 hedeflerine elbirliğiyle ulaşmak için tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi yine yan yanayız” dedi.
“TARIM 4.0’DA ÖNCÜ OLMAK”
Tarıma elverişli toprakları ve eşsiz ürün yelpazesinin, Gaziantep’in ve İzmir’in önemini artırdığına dikkat çeken Kestelli, “Hiç şüphe yok ki tarıma elverişli toprakları ve eşsiz ürün yelpazesi, Gaziantep ve İzmir’in tarih sahnesinde kalıcı olmasını sağlayan en önemli değerlerin başında yer alıyor. Dönem Tarım 4.0’ın; yani akıllı tarım dönemi. Emeğin azaldığı, verimin ve gelirin yükseldiği yeni bir devir başlıyor. İTB olarak bu dönüşümü fırsata çevirmek adına büyük gayret sarf ediyoruz. Borsamız ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan “Tarım 4.0 raporunu kamuoyu ile paylaştık. Türk tarımının yol haritasını en ince detaylarına kadar ortaya koyduk. Yaptığımız çalışmaların tek bir amacı var. Türkiye’nin Tarım 4.0’la gelen büyük değişimin takipçisi değil öncüsü olmasını sağlamak” ifadelerini kullandı. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri için harekete geçtiklerini hatırlatan Kestelli, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin desteği ile ilk etapta Seracılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması için harekete geçtiklerini belirtti.
“YENİ UFUKLAR AÇILACAK”
Son olarak E-CommodityBazaar elektronik emtia alım-satım platformunun, Gaziantep Ticaret Borsası’nın da sisteme katılımıyla çok daha etkin bir güç haline geleceğini sözlerine ekleyen Başkan Kestelli, “Yakın zaman önce entegre edilen sipariş ve ödeme sistemleri ile yeni birime kazanan E-CommodityBazaar platformumuz kapsamında şu ana kadar 247 firma ve ikisi yabancı, toplamda 17 kurum ile işbirliği protokolü imzaladık. Türk ve İtalyan firmaları arasındaki dış ticaret işlem hacmini artırmak amacıyla İtalyan Online Ticaret Borsası elektronik işlem platformu ile E-Commodity Bazaar elektronik pazaryerinin entegre edilmesi çalışmalarımız da devam ediyor. Türk tarımının nimetlerini uluslararası elektronik ticaret ortamına taşıdığımız anda önümüzde yepyeni ufukların açılacağından eminim” diyerek sözlerini noktaladı.
TETİKLEYİCİ BİR GÜCÜZ
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise İTB’nin yaptığı başarılı çalışmalardan haberdar olduklarını ve çalışmalarını takip ettiklerini dile getirdi. Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, “Işınsu Kestelli marka bir isim, uzun yıllardır çalışıyoruz. TOBB’un kadın yüzü ve yıldızı başarılı bir başkan. Bu başarıların arkasında güçlü bir meclis ve güçlü bir yönetim var. Bu toplantıyı çok önemsiyorum, bu toplantının arkasını mutlaka geliştirmeliyiz. Bu sürecin takipçisi olacağız. İTB çok önemli bir pozisyonda, inanılmaz derecede başarılı işler var. GTB’de çok büyük işler yaptı. Gaziantep, stratejik bir yerde. Bu yüzden bize de büyük sorumluluklar düşüyor. Türkiye tarımının gelişmesi için bizler tetikleyici birer gücüz. Vizyonu bizler vereceğiz” dedi.
İKİNCİ DURAK ŞANLIURFA
İTB’nin Güneydoğu turunda ikinci gün ki durağı Şanlıurfa oldu. İTB Heyeti Şanlıurfa Ticaret Borsası Binasında Şanlıurfa Ticaret Borsası ve Kızıltepe Ticaret Borsası yetkilileri ile bir araya gelerek ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda karşılıklı işbirliğinin önemine dikkat çekilirken, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir olarak son dönemde yaptığımız önemli bir hamle de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi alanında oldu. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin desteği, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ortak çalışmasıyla, ilk etapta Seracılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması için harekete geçtik. Ardından da Besi Hayvancılığı Organize Sanayi Bölgesi kurmayı hedefliyoruz. Bu konuda Şanlıurfa – Merkez İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin tecrübeleri de bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.
“TOPRAK VE ÇOCUK”
Ticaret Borsaları olarak sorumluluklarının sadece tarımla veya ticaretle sınırlı olmadığına da dikkat çeken Işınsu Kestelli, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında faaliyet gösteren bizler, aynı zamanda ülkemizin en geniş sivil toplum örgütünün birer parçasıyız. İzninizle, İzmir Ticaret Borsası olarak son dönemlerde neler yaptığımızdan da kısaca bahsetmek istiyorum. Gençlerin topraktan uzaklaşmasını, yeni nesillerin toprağın öneminden habersiz yetişmesini, gelecek adına en önemli sorunlardan biri olarak görüyoruz. İzmir Ticaret Borsası olarak gençlerin tarıma ilgisini artırabilmek adına her yıl “Tarım Gençlerle Yükseliyor” fikir yarışması düzenliyor ve başarılı projeleri ödüllendiriyoruz. Onların geleceklerinin de ekmeklerinin de tarımda olduğunu fark etmesi için çalışıyoruz. Ayrıca, “Toprak ve Çocuk” programımız kapsamında, geleceğimizi emanet edeceğimiz ilköğretim çağındaki nesillerin toprak sevgisiyle büyümesi, tarımın ülkemiz için önemini kavraması için eğitimler, yarışmalar ve saha çalışmaları düzenliyoruz. Her yıl borsamız kotasyonuna tabi ürünler bazında düzenlediğimiz Instagram yarışmamız ile toplumun farklı kesimlerinin gözünün tarım sektörüne çevrilmesini sağlıyoruz” diye konuştu.
“EL ELE VERELİM”
İzmir Ticaret Borsası’nın çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve kendilerini takdir ettiklerini belirten Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “İzmir bizim için çok önemli, geçmişten gelen sıcak ve samimi diyaloglarımız var. Şanlıurfa tarım potansiyeli olarak yüksek illerden biri. Türkiye için Ege Bölgesi’nin pamukla ilgili çalışmalarını takip ediyoruz. Pamukta bizim ciddi bir üretimimiz var, Türkiye’deki pamuğun yüzde 42’sini biz üretiyoruz. Yüzde 47-48 gibi bir üretim rakamını yakalayacağız bu yıl. Pamukta kirlilik ve çır çır fabrikaları ile ilgili çalışmalarımız var. Biz niye Amerika’dan gelen pamuğa muhtaç olalım diye düşünüyoruz. Bu işe ciddi bir el attık. Pamuk fiyat farkından dolayı ülkemizin milli bir kaybı oluyor. İzmir’i takdir ediyorum, hep birlikte el ele verelim. Bu ülkede yaşıyorsak bu ülkenin her toprağı bizimdir” değerlendirmelerinde bulundu.
“GÜVENLİ BİR BÖLGEYİZ”
Buğdayda da Türkiye’nin en kaliteli makarnalık buğdayın bölgede yetiştiğini de ifade eden Mehmet Kaya, “Tarım arazilerimiz çok verimli olduğunu söylemek istiyorum. Turizmle ilgili de çalışma yapıyoruz ve terör konusunda bölge için yanlış bir algı var fakat bu algı çok yanlış çünkü burayı bir terör bölgesi olarak görmek oldukça yanlış bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Güvenli bir kent olduğumuzun altını çizmek istiyorum. İzmir Ticaret Borsası’nın kendilerine projeler ve sözleşmeler konusunda yardımcı olduğunun altını çizen Başkanı Kaya, İTB’ye katkıları için teşekkür etti ve “Bizi İzmir kurtardı. Herkesi kendin yapamayabilirsin” şeklinde konuştu. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar da toplantıya katılarak, yapılan işbirliğinin ülkemiz için çok önemli olduğunu söyledi.