- Gündem
- 30.04.2025 14:12
Türkiyenin birçok ilinde sayısı hızla artış gösteren ve yasal düzenlemesi olmayan günlük kiralık evler birçok riski de beraberinde getiriyor
TANER UYANIKER- Türkiye genelinde sayısı binleri bulan günlük kiralık evler otellere darbe vuruyor. Yasal bir düzenlemesi olmayan bu evler vergi kaçırılmasının yanı sıra güvenlik açısından da büyük sorun teşkil ediyor.
Fiyatlarının uygun olması ve kayıt tutulmaması nedeniyle birçok kişinin tercihi konumunda bulunuyor. Özellikle büyük şehirlerde yoğunlaşan bu evlerin günlük fiyatları 50 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Yasal bir alt yapısı olmayan bu evler internet üzerinden açık bir şekilde kiralanabiliyor. Güvenlik açısından da risk ortaya çıkartan bu evler fuhuş ve illegal amaçlar içinde kullanılabiliyor. Bu evlerin kayıt altında olmaması nedeniyle de devlet milyonlarca lira vergiden mahrum oluyor. İzmir Emlak komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, günlük kiralık evlerle ilgili hiçbir yasal dayanağın bulunmadığını belirterek buralarda vergi kaçırıldığını söyledi.
Güleroğlu, Otelcinin işine darbe vuruyorlar. Buralar ticari olarak kiraya veriliyor ve kazanç elde ediliyor. Burada devletin vergi alması gerekiyor. Pansiyon otel gibi vergisini veren kurumlarla da rekabet edilmiş oluyor. Bu durumda ortaya haksız bir rekabet ortaya çıkıyor. Devletin yeni bir düzenleme yapmasını ivedilikle istiyoruz. Hem vergi hem de emniyet yönünden öyle bir talebimiz var. Konuyla ilgili birimlere yazılarımızı yazdık sonuçta hükümetin işidir dedi.
TEHLİKE SAÇIYOR
Güvenlik açısından bu evlerin tehlike saçtığına dikkat çeken Güleroğlu, Her türlü kirli işleri yapan birçok kişide bu evleri kullanabiliyor. Bunun kontrolü de yapılamıyor. Bu yüzden kanuni olarak bir düzenleme yapılması gerekiyor. Türkiyeye baktığımız zaman ciddi bir sayısı var. Otele gidip kimliklerini vermek istemeyenler buraya gidiyor. Avrupada bu durum daha sistematik bir şekilde yapıyor. Bizde gittiğimizde bu tür evler kiralıyoruz ve güvenlik açısından her türlü bilgi ve belgeyi sunarak böyle bir şey yapabiliyoruz. Aynı uygulamanın ülkemizde de yapılmasını istiyoruz. Kanun kaçakları ve ahlaki boyutların dışına çıkanlar burada rahatlıkla barınabiliyor. Gün geçtikçe büyüyen bir sektör ve karşınızdaki dairede bir gece birisi kalıyor ve onun kim olduğunu da bilemiyorsunuz diye konuştu.
EKONOMİK OLARAK KÖTÜ ETKİLENİYORUZ
Günlük kiralık evlerin İstanbul ve İzmirde çığırından çıkmış olduğunu belirten İzmir Otel Pansiyon Ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, Bu ruhsatsız işletmeler nedeniyle otelciler olarak kötü etkileniyoruz. İzmir için konuştuğumuzda Alsancaktaki pansiyonlar iş yapamaz durumdadırlar. Burada iki farklı işlem söz konusudur. Birileri vergi vermiyor diğer esnafta tüm bunları yaparaktan ayakta durmaya çalışıyor. Ortada haksız bir rekabet söz konusudur. Biz buna karşıyız yoksa gelişen ve değişen dünyada uyum gösterileceklere, düşüncelere ve yapılabilecek şeylere de hazırız. Bunlarında diğer esnaflar gibi odalara kayıtlı olması ve vergilerini ödemeleri gerekmektedir. Yasal boşluktan faydalanarak buraları çan kişiler şunu da bilmelidirler ki, bir evde çıkacak yangında yada herhangi bir felakette hiçbir ruhsatı olmadığı için bunları yapan kişilerin başları büyük derde girecektir. Birde olayın bu yönüne bakmak lazım şeklinde konuştu.
BU EVLERE ÖZEL BİR DÜZENLEME YOK
Gayrimenkul hukuku avukatı Emel Nişlioğlu, Yasada günlük kiralanan evlere yönelik olarak özel bir düzenlemenin olmadığını söyleyerek, Günlük olarak kiralanan evlere de Borçlar Kanunu hükümlerine göre normalde yapılan aylık ve yıllık kiralamalarda uygulanan yasa hükümleri uygulanıyor. Bu tür kiralamaların genellikle kayıt dışı olması, kimlik bilgilerini gizlemek isteyenlerin bu tür kiralamaları talep etmesi, yasadışı amaçlar için kullanılması beraberinde getirdiği problemler olarak sıralanabilir. Kiralamalar kayıt dışı olduğunda vergi kaybına da yol açıyor dedi.