Günlük kiralık evlere terör uyarısı

Günlük kiralık evlerin terör, uyuşturucu, fuhuş ve suç örgütleri tarafından; saklanma, barınma ve faaliyet yeri olarak kullanılabileceğinin altını çizen İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, bu durumun büyük bir güvenlik zafiyeti yaratabileceğini ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 24.10.2016 08:12
  • Güncelleme Tarihi : 24.10.2016 08:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Günlük kiralık evlere terör uyarısı

ÖZEL HABER-TANER UYANIKER

İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen ile otelcilerin sorunlarından, İzmir turizmine ve günlük kiralık evlere kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Başkan Gönen, özellikle günlük kiralık evlere dikkat çekerek bu evlerin vergi kaybına ve güvelik zafiyetine neden olduğunu belirterek bir önlem alınmasını istedi. Ayrıca Gönen, İzmir’de turizmin gelişmesi için fuarcılığın ön plana çıkartılmasını istedi.

Gündemde yerini koruyan ve hem vergi kaçakçılığı hem de güvenlik açısından önemli riskler oluşturan günlük kiralık evlere karşı sert eleştirilerde bulunan Gönen, “Günlük kiralık evler denetimsiz bırakılıyor ve bu durum güvenlik açısından büyük risk oluşturuyor. Çevremizdeki kuralsızlık ve düzensizlikler fark edilmez ve önleyici mekanizmalar ya da kamusal duyarlılıklar oluşturulmazsa daha büyük suçların ve kuralsız davranışların ortaya çıkmasına neden olacaktır” dedi.

Günlük kiralık evlerin, son dönemde inşaat sektörünün ivme kazanmasıyla ortaya çıkan bir sorun olduğunu belirten Gönen, “Büyük sitelerde inşa edilen 1+1 ve stüdyo dairelerin önceleri yalnız yaşayan kişiler ve öğrenciler tarafından tercih edilmesiyle talep ve satışı artmış ancak art arda inşa edilen büyük sitelerde ihtiyaç fazlası evler boş kalınca bazı kişiler bu evleri günübirlik kiralayarak büyük kazançlar elde ettiklerini fark etmeleriyle yeni bir günlük konaklama sektörü doğmuştur. Kazanç oluşturan yönü ise kayıt dışı oluşu ve vergi sisteminin dışında kalarak büyük gelirler elde edilmesidir. Günlük kiralanan bu evleri kiralayan kişilerden 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ve ilgili yönetmeliğe göre alınması gereken kimlik bilgileri ve bildirimleri alınmıyor ve kolluk birimlerine bildirilmiyor. Bu tür yerlerin tercih edilme nedeni de otellere göre ucuzluğunun yanında bu özelliği yani kimlik bilgilerini vermek zorunluluğundan kurtulmaları. Bu durum ise büyük bir güvenlik zafiyeti ortaya çıkartıyor. Günlük kiralık evler metropoller başta olmak üzere ülkemizin her yanında yaygınlaşmış durumda. Kiralık daireler genel olarak internetten, emlakçılardan, ilan panolarından, duraklara asılan yazılardan bulunuyor. İlan verenlerin sayısı on binlerle ifade edilebilir” diye konuştu.

TERÖRİSTLERİN EYLEM ÖNCESİ YERİ

Günlük kiralık evlerin terör, uyuşturucu, fuhuş ve suç örgütleri tarafından; saklanma, barınma ve faaliyet yeri olarak kullanılabileceğinin altını çizen Gönen, bu durumun büyük bir güvenlik zafiyeti yaratabileceğini ifade etti. Kamu otoritesi tarafından üzerinde durulması gereken en önemli konunun bu olduğunu belirten Gönen şunları söyledi: “Kiralık evler konut dokunulmazlığı nedeniyle belediye ve kolluk kuvvetlerinin yetki alanı dışında kalıyor. Bu sorun daha çok büyümeden önlemler alınmalı özellikle suç ve terör örgütlerine fırsat verilmemelidir. Tüm bu bilgiler ışığında bir özet yapmak istersek, günlük kiralık evler sorununu önlemek için duyarlı olmak, toplumsal ve kamusal duyarlılığı oluşturmak gerekiyor. Bazı terör örgütlerinin canlı bomba eylemlerinde kullandıkları teröristleri bu tür denetim dışı yerlerde sakladıkları ve sık sık yer değiştirerek bu evlerde saldırılarını planladıkları biliniyor. Günlük kiralık evler kayıt ve vergi sistemi içine alınmalıdır. Yasal açıdan bir düzenleme yapılarak kolluk kuvvetleri ve belediyelere kontrol ve denetim yetkisi verilmeli. Mevcut denetimler daha da artırılmalı. Site ve apartman yöneticileri yanında bu binalarda oturanlar da sorumluluk üstlenmeli ve şüpheli gördükleri kişi ve yerleri kolluk birimlerine bildirmelidir. Kiralık dairelere giren çıkanlar belli değil ve bu kontrolsüzlük suç riski yaratıyor. Kimlik bildirme yasasına aykırı uygulamalar dikkat çekiyor.”

KAYIT DIŞILIĞA KARŞIYIZ

Bugün kiralık ev uygulamasının İspanya ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerinde yaygın olduğunu söyleyen Gönen, ancak buradaki evlerin hepsinin kayıt altında çalıştığını ifade etti. Gönen günlük kiralık evlere karşı olmadıklarını kayıt dışılığa karşı olduklarını söyledi. Gönen, “Bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamadan, eşit olmayan koşullarda para kazanıyorlar. Bu işi sadece ev sahipleri değil; emlakçılar, hatta kiracılar da yapıyor. Bu konuda Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, bakanlıklara, belediyelere, emniyete kadar her sorumlu kuruma ihbar dilekçeleri yazdık, dosyalar hazırlayıp gönderdik. Sonuç olarak Ev Turizmi Derneğinin Kültür ve Turizm Bakanlığımıza vermiş olduğu taslağın acilen yasallaştırılmasını istiyoruz. Bizler bu tatil adı verilen evlere karşı değiliz. Ancak,Otel ve Pansiyon İşleten esnaflarımız haksız rekabetle karşı karşıya kaldıkları için haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını istiyoruz.Verilen bu taslağı destekliyoruz” dedi.

İZMİR EKSİKLİKLERİNİ GİDERMELİ

İzmir’in kent olarak belli başlı eksikliklerinin turizmi kötü etkilediğinin altını çizen Gönen, “Turizm sorunlarının İzmir’de nedenlerin başında tanıtım eksikliği, kenti kucaklayan müzelerin olmaması, fuarların azlığı, kongre salonlarının küçük olması, kötü mimarı, alt yapı sorunları ve diğer sorunlar, turizm sorunlarının başında geliyor. İzmir, kültür ve sağlık turizminin, kongre ve fuar organizasyonlarının ön plana çıkarılacağı; her şey dahil sisteminin değil kişiye yönelik hizmetin verileceği bir kent olmalı. Bunun için yapılan çalışmalar ve tesisler doğa ve çevreyle uyumlu planlanmalı. Kentimiz kültürel mirasını değerlendirmek ve korumak gerekmektedir. Kısacası, İzmir turizmi için ciddi bir stratejik tanıtıma (kısa orta ve uzun vade ) gereksinim duymaktadır. Ayrıca, İzmir'in hikayesinin uluslararası platforma, medyaya, hedef kitlelere; en önemlisi ise İzmir'i pazarlayacakların da içinde bulunduğu gerçek satıcılara ve paydaşlara anlatılması gerekmektedir.Bu anlamda, İzmir’in tüm turizmin paydaşlarının içinde olduğu bir tanıtım meclisine (Valilik,Büyükşehir Belediyesi,İlçe Belediyelere,Ticaret Odası, İZKA, İZTAV, sivil toplum örgütleri,Esnaf ve Sanatkarlar Odası) veya bir tanıtım platformuna ihtiyacı vardır” dedi.

Otelcilerin yaşadıkları sorunlara değinen Gönen, sorunlardan birisinin de eğlence, dinlenme ve barınma sektöründe teknolojiyi takip eden ve bunu iş hayatında sürdürülebilir hale getiren personel eksikliği olduğunu söyledi. Gönen yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı: “İnovasyon hakkındaki bilgi eksikliği, Yetişmiş personel bulma sorunu. İşgücü yaratma açısından özellikle kat hizmetleri departmanlarında çekilen sıkıntılar. Turizm işletmelerine yönelik kurum eğitimlerinin alınmasında üniversiteler ile gerekli diyaloğun kurulamaması. Konaklama sektörü işletmelerinin bütçe ve maliyet odaklı olmaları. Sektördeki işletmelerin birbirine karşı şeffaf olması gerekirken olmaması. Yasal mevzuatın yarattığı sorunlar. İzmir’deki konaklama işletmelerinin birliktelik içerisinde olamaması. Yerel yönetimlerden gelen desteğin yetersiz olması. Üniversitelerin, sektör temsilcilerinin ve yerel yönetimlerin bir araya gelmede sıkıntılar çekmesi.”

FUARCILIK GELİŞTİRİLMELİ

Genel ekonomik durum nedeniyle işlerinin durgun olduğunu ifade eden Gönen, “Ülkemizde toplumun çoğunluğunun gelirleri sınırlı ve insanlar (özellikle bankalara) borçlu bulunmaktadırlar. Bu durum da insanların tüketimlerini kısmalarına yol açmakta, zincirin devamında doğrudan halka hizmet sunan esnaf sanatkârlarımızın iş hacimlerinin düşmesine neden olmaktadır” dedi. Alınan vergilerinde otelcilerin belini büktüğünü söyleyen Gönen, “Sermayesi ve finans olanakları sınırlı olan üyelerimize ekonomik anlamda destek vermek için vergi oranlarında indirim yapılabilir. Esnafa sağlanacak vergi kolaylıkları da onların istihdam, üretim ve yatırım potansiyellerinin artmasına, ekonomiye daha fazla katkı vermelerine yol açacaktır” diye konuştu.

Kayıt dışılığın sektörde ki en büyük sorunlardan olduğunu ifade eden Gönen, “Devletine ve ekonomiye katkı veren üyelerimizin gözetilmesi gerekmektedir. Kayıt dışı, üyelerimizin en fazla rahatsız olduğu konuların başında gelmektedir. Denetimlerin sıklaştırılması ve denetim yapan kurumların artırılması gerekmektedir” dedi. İnovasyonun önemine de değinen Gönen, “Çağımız her geçen gün hızla değişmekte ve gelişmektedir. Mali durumu iyi olmayan üyelerimizin bu değişime ayak uydurabilmeleri için İnovasyon ve yeniliğe açık mesleklerin desteklenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Fuar etkinliklerinin artırılması, gerekli tanıtımın ve ilginin sağlanmasının turizm açısından önemli olduğunu vurgulayan Gönen, “Fuar kenti olarak bilinen İzmir’de fuarcılık büyük oranda desteklenmeli, özellikle yerel yönetimler bu konu ile daha yakından ilgilenmeli. Kültür Parkla ile ilgili değişimi de destekliyoruz” dedi.

Mehmet Gönen Kimdir?

İzmir doğumluyum. İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyorum. Aynı zamanda İzmir Kurukahveciler odası üyesi olup tarihi Kemeraltı’nda Lider Kurukahve’nin İşletme Sahibiyim ve çiftçilikle uğraşmaktayım. Hobilerimin içinde deniz kaptanlığı ve balık tutmak gelir. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Denetim Kurulu Başkanlığı, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Fuar-Turizm Komisyon Başkanlığı, Konak Belediyesi Başkan Vekilliği İl ve İlçe Başkan Yardımcılığı, Encümen Üyeliği, Çevre Komisyon Başkanlığı görevlerinde de bulundum.

Foto altı: İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, “Günlük kiralık evler denetimsiz bırakılıyor ve bu durum güvenlik açısından büyük risk oluşturuyor” dedi.

Yarın: Basmane’de bulunan otellerin sorunlarını ve tarihi oteller hakkında söyleşimiz devam edecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber Merkezi