- Gündem
- 21.05.2025 18:33
Kayıt dışı ekonomi olarak adlandırılan seyyar satıcıların; güvencesizlik, sahipsizlik ve yoksunluk ile mücadele ettiğini vurgulayan Başkan Laçin, “Seyyarın tek bir umudu kaldı, sokak!” dedi
SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER
Türkiye’nin güvencesiz çalışanları olarak bilinen müzisyenler, seyyar satıcılar, işportacılar, ayakkabı boyacıları ve hamallar ile birlikte 6 milyon esnaf, çaresizliğin sonunu sokaklarda görüyor! İzmir’de ardı ardına yaşanan müzisyen intiharları ise sokakların bile artık çare olamadığını gösteriyor… Özellikle aktarma merkezleri olan Halkapınar ve Hilal Metro istasyonlarında ürün satan seyyar esnafı için birçok şikayet ve tepki gündeme gelirken; güvencesizliğin, sahipsizliğin ve artan işsizlikle birlikte gelen yoksunluğun mutsuzluğa neden olduğu belirtiliyor.
Konuya ilişkin görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, çok önemli bir noktaya değinerek, salgın sonrasında seyyar satıcı sayısının daha da arttığını, geçen yıllara kıyasla yükselen bu sayının ise Türkiye’deki hayat pahalılığının geldiği durumu gösterdiğini vurguladı. “Seyyarın tek bir umudu kaldı, sokak!” diyen Başkan Laçin, kayıt dışı ekonomi olarak adlandırıldıklarını ancak kayıt dışı olmak istemediklerini söyleyerek “Muhakkak örgütlenmeliyiz” çağrısında bulundu.
SEYYARIN TEK BİR UMUDU KALDI…
“Ülkenin hali ortada. İşsizlik almış başını gidiyor. İnsanlar artık hiçbir şekilde geçinemiyor” sözleriyle konuşmasına başlayan Başkan Evren Laçin, “Bugün bu şartlar altında, kendi beden gücüyle, ürünü halka daha ucuza satan bir insan topluluğu yoktur. Manava, alışveriş merkezlerine gidiyorsun, seyyar esnafının sattığı hiçbir fiyata ürün bulamıyorsun. Hayat pahalılığından, işsizlikten, ekonomik krizden dolayı insanlarımız seyyar satıcılığa daha fazla yöneldi. İşini kaybeden, fabrikadan çıkan, her geçen gün derneğimize gelen birçok işsiz arkadaşımız var. Çaresizliğin sonu da, çözümü de sokaklar. Seyyarın tek bir umudu kaldı, sokak! Her şey bir tarafa enflasyonu da önlüyorlar. Alışveriş merkezlerinin ya da büyük marketlerin satamadığı meyve, sebzeleri bugün arkadaşlarımız uygun fiyatlara satmaya çalışıyor. Ülke ekonomisine can veren seyyar satıcılarımızdır. Hem işsizliği hem de enflasyonu engellemeye çalışan tek kesim diyebiliriz” bilgisini paylaştı.
PANDEMİDE SEYYAR SAYISI ARTTI
Laçin, sözlerine şöyle devam etti: “Seyyar esnafımızdan alışveriş yapmayan vatandaşımız olsaydı zaten ortada seyyar satıcı denilen bir durum kalmazdı. Halk rağbet ediyor ki satıcılarımız halen satışlarına devam edebiliyor. Yurttaşımız alışveriş yapmazsa zaten böyle bir satış kültürü de olmaz… Geçen yıllara kıyasla seyyar satıcıların sayısı artmaya başladı. Derneğimiz bünyesinde şu an 68 bine yakın üyemiz var. Biz pandemiden önce bu derneği kurduk. 3 yıllık bir derneğiz. Bu süreçte seyyar satıcılar olarak çaresizliğin, işsizliğin, ekonomik krizin, pahalılığın, alım gücünün her geçen gün elimizi, kolumuzu bağladığını gördük. Bu yüzden diyebilirim ki gün geçtikçe artan üye sayımız Türkiye’de yoksunluğun ne kadar derinleştiğini gösteriyor. Seyyar satıcıları yasaklamak ya da onları şikayet etmek yerine oturup bu durumun ya da sayının neden bu denli arttığını, insanların neden seyyara yöneldiğini düşünmek lazım. Ortaya çıkan görüntü bizi yönetenlerin kendi insanını getirdiği son noktayı gösteriyor.”
MUHAKKAK ÖRGÜTLENMELİYİZ!
“Ülke ekonomisinin her geçen gün kötüye gittiği bir dönemdeyiz. Bunu asla yadsıyamayız” yorumunda bulunan Laçin, “Vekillerimiz mecliste konuşacağına sahiden sahaya inip, kalka bir dokunsunlar bakalım. Ekran başında bu sorunları konuşmak çok basit çünkü. Siyasetçilere kullandığım bir cümle var: ‘O yüksek mertebelerde değil de sokaklarda insanlara dokunun, onları dinleyin.’ Hani birçok kişi seyyar esnafımız için ‘kayıt dışı ekonomi’ diyor ya biz kayıt dışı olmak istemiyoruz ki… Devletin ya da yerel yönetimlerin yapamadığını bizler dernek olarak yapmaya çalışıyoruz. Sokaklarda kimler çalışıyorsa çoğunu kayıt altına almaya başladık. Dernek ve kooperatiflerimizi kurarak Türkiye’nin 36 ilinde örgütlenmeye başladık. Bugün seyyar satıcılar emin olun ki ülkenin görünmeyen kahramanları! Enflasyonu, işsizliği önleyen kesimiz. Piyasaya sıcak para aktarıyoruz. İnsanlara fayda sağlamak için çıktık bu yola. Asla örgütlenmeden hak talep edilemez ve hiç kimse sizleri muhatap almaz. Muhakkak örgütlenmeliyiz” cümlelerini kullandı.
BU UTANCI PAYLAŞIYORUZ…
Öte yandan, toplumun her gün işsizlik nedeniyle yaşanan bir intihar haberine uyandığını da kaydeden Başkan Evren Laçin, “Güvencesizlik, sahipsizlik mutsuzluğumuzu arttırıyor. Umutsuzluk ve artan işsizlikle birlikte gelen yoksulluk, hayatının baharındaki genç yetenekleri intihara sürüklüyor. Arkadaşlarımız tüm Türkiye’ye ders olacak bir ahlaki sorumlulukla aramızdan ayrıldı. Birkaç bin liralık borçlarını ödeyememenin utancını ise tüm zenginlere ve suskun kalanlara bıraktılar. Türkiye’nin güvencesiz çalışanları olarak müzisyenler, seyyar satıcılar, işportacılar, ayakkabı boyacıları, hamallar ile 6 milyon esnaf adına bu gidişe ‘dur’ diyoruz. Komşumuz açlıktan intihar edecek noktaya gelmişken bizler üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiremediğimiz için tüm insanlıkla bu utancı paylaşıyoruz” dedi.