Güvenli gıda için yerli tohum

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, tarım sektörünü de olumsuz etkiledi. Uzmanlar, güvenli gıdaya erişim için yerli tohumlarla üretim yapmanın önemine değindi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.03.2020 07:56
  • Güncelleme Tarihi : 25.03.2020 07:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Güvenli gıda için yerli tohum haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, tarım sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu süreçte sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmanın önemine dikkat çeken TMMBO Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Banu Onan Erdal, sezonun açılması ile mevsimlik işçilerin devreye gireceğini ve sirkülasyonun artacağını hatırlattı. Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi ise, yerelde üretme ve tüketmenin ne kadar önemli olduğunun bu salgınla bir kez daha ortaya çıktığını ifade ederek, “Bu konu hem dışa bağımlı olmama adına hem de sağlık açısından son derece önemli. Bunun için de küçük üreticinin korunması ve desteklenmesi gerekiyor. Yerli tohumlarımızla üretim yapmak son derece önem kazandı” ifadelerini kullandı.



GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI
Sezonun açılması ile mevsimlik işçilerin devreye gireceğini ve sirkülasyonun artacağını hatırlatan Erdal, “Bu konuda mutlaka önlemler alınmalı. Ayrıca yaşanacak olan ekonomik kriz tüm sektörler gibi zaten yaralı olan tarım sektörünü de vuracak. Tarım mutlaka desteklenmeli, insanların güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşması sağlanmalı. Ama bu yapılırken sağlıklı ve güvenli üretim çok önemli… Önümüzde Ramazan ayı var, insanların bu dönemde özellikle kırsalda önlemlerine dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.



YERLİ TOHUMLA ÜRETİM 
Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi ise, gıdada yerelde üretmenin ve tüketmenin ne kadar önemli olduğunun bu salgınla bir kez daha ortaya çıktığını ifade ederek, “Bu konu hem dışa bağımlı olmama adına hem de sağlık açısından son derece önemli. Bunun için de küçük üreticinin korunması ve desteklenmesi gerekiyor. Yerli tohumlarımızla üretim yapmak son derece önem kazandı” dedi.
TARIMDA İŞÇİ SAĞLIĞI VURGUSU
Koronavirüs salgınının tarımı da etkilediğine vurgu yapan Çiftçi, alınması gereken önlemler konusunda şunları söyledi: “Tarımsal üretimi insan unsuruyla birlikte yapıyoruz. Dolayısıyla çok dikkatli olmalıyız. Şu günlerde tarımsal üretimin yavaşladığı, ara bir dönemdeyiz. Bu bir şans aslında... Kırsal kesimde bir bilinçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Büyük işletmeler de gerekli önlemleri almalı. Bu sıkıntılar nedeniyle işçi sayısında bir düşme yaşanabilir. Bu da tarımsal üretimi olumsuz etkiler. Hasat ve işleme aşamalarında çok daha dikkatli olmak lazım. İşçi sağlığı son derece önemli.”