Sayfa Yükleniyor...
İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği (İzmir HALIMDER) Başkanı Naci Ölçen son iki yılda halıcılıkta dünya merkezi haline gelen Gaziantep ile işbirliği yaparak İzmire fuar kazandırmayı arzu ettiklerini söyledi
Yağmur UYGUR
İstanbulda düzenlenen 37. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2014ü, İTOnun düzenlediği organizasyon çerçevesinde ziyaret eden İzmirli üreticiler İzmirde de bir fuar olması gerektiğini ifade etti. Konu hakkında görüşünü aldığımız İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği (İzmir HALIMDER) Başkanı ve İTO 23. Halı Zemin ve Duvar Kaplamaları Meslek Komitesi üyesi Naci Ölçen, İstanbulda düzenlenen Ortadoğu ve Avrupada beğeni toplayan fuarı ziyaret ettiklerini ifade ederek, 292 oda üyesinden bazılarının iş ilişkileri kurduğunu söyledi. Fuarlara katılan oda üyelerine katılımlarının önemini sıklıkla anlattıklarını ve dikkat çektiklerini söyleyen Ölçen, fuarlar şehri İzmirde de sektör ile ilgili bir fuar görmeyi arzu ettiklerini ve görüşmeler yaptıklarını söyledi. Halıcılar derneği olarak organizasyonların önemini anlatmak için çeşitli bağlantılar sağladıklarını ifade eden Ölçen, aktiviteler ile fuarları zenginleştirdiklerini sözlerine dile getirdi.
İzmirli iki firmanın 37. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2014de katılımcı olarak bulunmasından gurur duyduklarını söyleyen Ölçen, fuarların sektör için büyük önem taşıdığını dile getirdi.
İZMİRDE DE OLMALI
İzmirin sektörel fuarcılıkta her geçen gün büyük adımlar attığını ifade eden Ölçen, halı ve yer döşemeleri fuarı konusunda destek beklediklerini ifade etti. Sektöre 7 branş olduğunu ancak bu branşların aynı tüketici grubuna hitap ettiğini anlatan Ölçen, Fuar için çalışmalarını 2011den beri sürdürdüklerini kaydederek, Bizim sektörümüzde 7 branş- dal var aynı tüketici grubuna hitap ediyor. Biri halıcılık yani el halıları, antik halılar, makina halıları ve son olarak da duvardan duvara halı. 3 ayrı branştır bunlar. Yer döşemeleri; buna da PVC yer kaplamaları, çim halı, lamine parke bir diğeri ise duvar kâğıdı ve kaplamaları iç mekân dekorasyon alanlarında bazı dekorasyoncular ve halı yıkamacılar. Bunlar hepsi bizim meslek grubumuzda şekillenmiş. NACE kodları farklı olmasına rağmen aynı branş gösteriliyor. Gerek komitenin gerekse derneğin ki derneğimiz sektörel bir teşekkül, oda statüsünde çalışıyor; işbirliğinde çalışıyoruz dedi.
Dünyada halı üretiminin merkezi olma unvanını 2 yıldır Belçikadan alan Gaziantep ile fuar konusunda işbirliği yapmak istediklerini anlatan Ölçen Gaziantepin biraz çekindiğini ifade ederek, Gaziantepte günde 1 milyon 200 bin metre kare halı dokunuyor ve satılıyor. Bir halı ve yer kaplamaları fuarı oluşturabilmemiz için bir kere Gaziantep ile işbirliği içinde olmalıyız. Biz bu kapsamda İzmir Ticaret odası ile fuar organizasyonlarını yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Her gittiğimizde Gaziantepte ilgiler ile sürekli görüşme halinde oluyoruz. Bu durumda Gaziantep biraz ürktü. İzmir Halı fuarını elimizden alır mı? endişesi oluştu. Ancak bizim amacımız o değildi. Bizim amacımız, İzmire de bir fuar kazandırmaktı. Gaziantepi ekarte etmek değildi. Bu kapsamda görüşmeleri ilerlettik. Geçtiğimiz dönem en son mart ayında yapılan zemin ve yer kaplamaları fuarı vardı. Önceleri bu fuar İstanbulda yapılıyordu. Başarısız olunca Gaziantepe alındı. Gaziantepte de başarılı gitmiyor. Bu fuarı İzmire kaydıralım anlamında bir işbirliğine gitmek istemiştik. Ancak genel olarak oranın oluşturduğu platform bir yıl İzmirde bir yıl Antepte yapılacak Halı Günleri adı altında bir fuar ya da festival yapabiliriz dedi. Biz bunu tam olarak istemiyoruz. Bu konu ile ilgili İzmirde ilgililerle sıkı görüşmeler yapıyoruz. Destekler sayesinde önümüzdeki dönemle bizim de önemli bir fuarımız olacağını ümit ediyoruz şeklinde konuştu.
Mayıs sonunda Antepte başlayacak yeni fuar ile birlikte görüşmeleri süreceğini söyleyen Ölçen, Antepte değişen Ticaret Odası Yönetimi ile konuyu yeniden görüşeceklerini ifade etti.
Haber Merkezi