Sayfa Yükleniyor...
Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, sokak sütüne alternatif olarak tüketiciye soğuk zincirde, kontrollü ve sağlıklı süt sunacak Halk Sütü Büfeleri Projesinin hayata geçirilmesi için belediye başkanlarına çağrı yaptı
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
1967 yılında kurularak bugün yaklaşık 2 bin süt üreticisinin birlikteliğiyle dünyaya örnek kırsal kalkınma modeli oluşturan Tire Süt Kooperatifi, üretici ve tüketiciyi korumaya yönelik projeler üretmeye devam ediyor.
Bugüne kadar birçok başarılı projeye imza atan kooperatifin Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmirde yasak olmasına rağmen 250 ton sokak sütü satıldığını ve buna alternatif olarak Halk Ekmek gibi Halk Sütü Büfeleri Projesi hazırladıklarını dile getirdi.
SAĞLIKLI SÜT TEMİNİ
Eskiyörük, projenin hayata geçirilmesi için tüm belediye başkanlarına çağrı yaparak, Vatandaşlara ve çocuklarımıza riskli olmayan sağlıklı süt temin etmesinden, aracıyı ortadan kaldırarak hem üreticiyi hem tüketiciyi koruması açısında çok anlamlı bir proje. Haksız kazanç sağlayanları aradan kaldıralım ve kooperatifler kanalıyla halka direk satışlar yapalım. Halk Ekmek varsa Halk Sütü neden olmasın dedi.
TOPLU TAŞIMA ALANLARINA BÜFELER KURULACAK
Halk Sütü Büfesi Projesi ile sokak sütünün önüne geçerek, vatandaşın daha ucuz ve sağlıklı süte ulaşmasını amaçladıklarını söyleyen Eskiyörük, Türkiyede sokak sütü denen bir kavram var. Bunlar kontrolsüz alınıp direk vatandaşa satılan sütler. Bu halk sağlığını da ciddi derecede tehdit ediyor. Çünkü hiçbir denetim yok. Projemiz, sokak sütünün önüne geçerek vatandaşın daha ucuz ve sağlıklı süt elde edebilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında belediyelerle ortaklaşa, toplu taşıma araçlarının duraklarına büfeler kurulacak. Burada vatandaşa uygun fiyata pastörize süt satılacak. Şu an sütler içerisinde mineral, protein ve vitamin bakımından en zengin olanı pastörize süt. Projeyi hazırladık ve modelini çizdirdik. Proje ile ilgili belediyelere başvuru yapıyoruz. İlk olarak Bornova Belediyesine projeyi birlikte hayata geçirmeyi teklif ettik. Halka ucuz, piyasa fiyatının altına süt vermek için aradaki farkın sübvanse edilmesi gerekiyor. Bunun bir kısmını kooperatif kendi öz kaynaklarıyla, bir kısmı da belediye desteğiyle karşılanırsa proje hayata geçebilir. Çünkü ekmek kadar süt de bugün dünyanın en değerli ihtiyacı. Haksız kazanç sağlayanları aradan kaldıralım ve kooperatifler kanalıyla halka direk satışlar yapalım. Bir belediye başkanının bunu başlatması lazım. Köylerdeki insanlar, ekonomik ve sosyal yaşamı kötü olduğu için şehirlere gidiyor. Köyleri yaşanır hale getirirsek, çiftçinin para kazanmasını sağlarsak göçü önleriz. Umarım bir belediye başkanı bunu anlar da örnek yaratırız. Halk Sütü Projesi, tüm Türkiyeye örnek olsun diyerek belediyelere çağrı yaptı.
TÜRKİYEYE ÖRNEK MODEL
Tire Sütün, Okul Sütü ve Süt Kuzusu Projeleri ile başarılı ve güvenilir bir marka olarak vatandaş tarafından kabul gördüğüne dikkat çeken Eskiyörük, Süt Kuzusu Projesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi okul öncesi çocuklara süt dağıtıyor. Tire Sütün güvenilir bir marka olmasının nedeni okul sütünde gösterdiği başarıdır. 2013 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi pastörize sütü bizden alarak çocuklarımıza dağıtıyor. Pastörize süt böyle bir iklimde riskli olan ve bir saatte bozulan bir süttür. Bugüne kadar bir tek çocuk hastanelik olmadı. Bundan dolayı halkın güvenini kazandık. Ocak ayında tüm belediye başkanlarına, Üretici zor durumda, süt fiyatları 75 kuruşlara düştü. Böyle giderse ineklerimiz yine kesilecek. Gelin, İzmir Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı projeyi siz de yapın diye çağrı yaptım. Hiçbirisinden dönüş olmadı. Onlar da aynı projeyi uygulasaydı süt krizini, tozlaştırma yerine önleyecek en doğru yol bulunmuş olacaktı diye konuştu.
AMAÇ KÖYLÜNÜN GELİRİNİ ARTIRMAK
Kooperatif olarak başka projeleri de hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirten Eskiyörük, Hayvanların TOKİsi olarak nitelendirdiğimiz bir projemiz var. Köy meralarına barınaklar yapalım diyorum. Bir ortak sağımhane. Herkes kendisi bakacak hayvanlarına. Sağımını kooperatif olarak biz yapacağız, veterinerlik hizmetini biz vereceğiz. Bunu biraz daha geliştirebiliriz dedik ve hayvanların dışkılarıyla bir biyogaz tesisi kuralım, enerji elde edelim, onun yanına bir sera yapalım istedik. Burada amaç, köyün gelirini artırmak dedi. Diğer projelerinden de bahseden Eskiyörük, bunlardan bir tanesinin de bebek yoğurdu üretmek olduğunu söyledi. Eskiyörük, kooperatif olarak bir Hayvancılık Meslek Yüksekokulu yapmayı da düşündüklerini dile getirdi.
Haber Merkezi