- Gündem
- 21.04.2025 19:27
Deprem konusundaki bilincin her geçen gün artması, konuya ilişkin araştırmaları da artırıyor. Fay hattı nedir? Fay hattı ile ilgili bilinmesi gerekenler. Hangi illerde diri fay hattı geçiyor? İşte detaylar…
Jeolojik açıdan en aktif deprem kuşağı üzerinde konumlanan Türkiye, deprem bölgesi ülkelerinden biridir. Ülkemizde yaşanan büyük depremler, depreme dair konularda vatandaşları bilinçlenme çabasına itti. Deprem ile ilgili kavramlar hakkında bilgi edinen kişiler, özellikle fay hattı nedir sorusunu inceleme altına aldı. Türkiye fay hatları nereden geçiyor, fay hattı sorgulama işlemi nasıl yapılıyor gibi sorular, pek çok insanın gündeminde bulunuyor. Hangi illerde diri fay hattı geçiyor? Konuya ilişkin detaylara haberimizin devamında ulaşabilirsiniz.
Jeoloji bilim dalının kavramlarından biri olan fay hattı, özellikle deprem bölgesi konumunda olan ülkeler için son derece önemlidir. Yer kabuğu levhalardan meydana gelir. Bu levhalar hareketlidir. Hareket etmelerinin sonucunda birtakım gerilme ve sıkışmalar oluşur. Böylelikle de yer kabuğunda bulunan bazı bölümlerde, yüzyıllar boyunca enerji birikir. Ancak biriken bu enerjilerin ne zaman ortaya çıkacağı belli değildir. Yer kabuğunda meydana gelen bu hareketli kesimler, fay olarak adlandırılır. Levhalar birbirlerinin hareket alanını kısıtlar. Bu kısıtlama dolayısıyla da sürtünme başlar. Levhalar birbirine sürtünürken, büyük kaya kütleleri arasında kalan zayıf yerlere fay adı verilir. Sürtünme esnasında zorlanan faylarda enerji birikmeye başlar. Devam eden zorlanma ve sürtünme, zaman içerisinde şiddetli kırılma ve hareketin ortaya çıkmasına neden olur. Bu da deprem dediğimiz doğal afetin yaşanmasını sağlar. Ana şok olarak da bilinen deprem, şiddetli bir biçimde meydana gelen sarsıntının etkisiyle, bulunduğu bölgedeki diğer zayıf kısımları da kırar. Bu da artçı şok, yani artçı depremlere yol açar.
Bir fay hattının içerisinde; parçalanmış ve ezilmiş kayaçlar, soğuk ve sıcak su kaynakları, gölcükler, traverten oluşumları ve genç volkan kolonileri yer alır.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması, fay hattı konusunda çeşitli araştırmalar yapılmasına neden oluyor. Ülkemizde kaç adet fay hattı olduğu ve bu fay hatlarının nerelerden geçtiği merak konusu oluyor. Türkiye’de 3 adet ana fay hattı bulunuyor. Bu fay hatları: Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olarak isimlendiriliyor.
Jeolojik açıdan en aktif deprem kuşağı üzerinde konumlanan Türkiye, bu nedenle sık sık depremlerin yaşandığı bir ülke olarak kendini gösteriyor. Bu durum da pek çok kişinin fay hattı sorgulama ihtiyacı hissetmesine neden oluyor. Evinin, iş yerinin ya da herhangi bir bölgenin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek isteyen kişiler, AFAD tarafından sunulan bir hizmet ile deprem haritası sorgulama işlemi yapabiliyor. Bunun için de http://yerbilimleri.mta.gov.tr adresinde yer alan harita üzerinden sorgulama sağlanıyor.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye’de hangi illerden diri fay hattı geçtiğini gösteren listeyi güncelledi. Buna göre toplam 485 adet diri faydan söz edilirken, 45 il ve 110 ilçe de risk altında bulunuyor. Alfabetik sıraya göre diri fay hattı geçen illerin ve bu illerin ilçelerinin listesi şu şekildedir:
Adıyaman: Gölbaşı
Afyonkarahisar: Çat, Dinar, Kızılören, Sandıklı
Ankara: Şereflikoçhisar
Antalya: Demre
Aydın: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Kuşadası, Nazilli, Söle, Sultanhisar, Yenipazar
Balıkesir: Gönen, Manyas
Batman: Kozluk
Bingöl: Karlıova, Yedisu
Bolu: Gerede, Yeniçağa
Bursa: Kestel, Gemlik, Mustafakemalpaşa
Çanakkale: Çan, Yenice
Çorum: Laçin
Denizli: Babadağ, Çameli, Çardak
Diyarbakır: Lice
Düzece: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı
Elazığ: Palu, Sivrice
Erzincan: Üzümlü
Eskişehir: İnönü
Gaziantep: İslahiye
Hakkari: Şemdinli
Hatay: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas
Isparta: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu
İzmir: Kemakpaşa, Seferihisar, Tire
Kahramanmaraş: Nurhak, Türkoğlu
Kayseri: Talas, Yeşilhisar
Kırıkkale: Keskin
Kırşehir: Akpınar, Mucur
Kocaeli: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe
Konya: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın
Kütahya: Gediz, Simav
Malatya: Akçadağ
Manisa: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu
Mersin: Çamlıyayla, Mut
Muğla: Menteşe, Milas
Niğde: Altunhisar, bor
Osmaniye: Düziçi, Toprakkale
Sakarya: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca
Şanlıurfa: Bozova
Siirt: Eruh
Şırnak: Beytülşehap
Sivas: Altınyayla, Yıldızeli
Tokat: Niksar, Reşadiye, Pazar
Van: Çaldıran, Özalp
Yalova: Altınoava, Çınarcık
Ülkemizde en az fay hattı geçen iller; Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak olarak karşımıza çıkıyor.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HAARP nedir, gerçekte deprem yaratabilir mi? İşte HAARP hakkında merak edilenler…