Harmandalı’nda çöp çıkmazı: Devrim mi tehdit mi?

Harmandalı’nda çöpten elektrik enerjisi elde edebilmek için yapılacak yakma işleminin etkilerine dikkat çeken Dr. Ahmet Soysal, “Çöpten elektrik üretmek demek insanları aldatmak demektir. Bu işlem sırasında havaya bırakılacak dioksin, kanserojen bir gazdır. Çöp sorununu çözmenin en temel faktörü çöpü azaltmaktır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.06.2019 07:22
  • Güncelleme Tarihi : 10.06.2019 07:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Harmandalı’nda çöp çıkmazı: Devrim mi tehdit mi? haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda kurulan Biyogaz Tesisi ile eylül ayından itibaren çöpten elektrik üretiminin başlaması hedefleniyor. Çöpten elektrik enerjisi elde edebilmek için gerçekleştirilecek yakma işleminin yol açılacağı sonuçlar ise açıklamalarda yer almıyor. Uzmanlar, yakma sonucu ortaya çıkacak baca gazı emisyonları içinde dioksin ve furan gibi ‘kanserojen’ atıkların ortaya çıktığı vurgulanıyor. İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal, “Atık yakma tesisi yapıyoruz deselerdi herkes karşı çıkacaktı. Bunun önüne geçebilmek için atıklardan elektrik üreteceğiz deniyor. Bu insanlara daha romantik geliyor. Ama atığın elektrik üretiminde kullanılması için onu yakacaksınız. Atık yakma tesislerinin en önemli özelliği havaya dioksin gazı bırakmasıdır. Bu kanserojen bir gazdır. Çöpten elektrik üretmek demek insanları aldatmak demektir. Sorunu çözmenin en temel faktörü çöpü azaltmaktır” diye konuştu.



KANSEROJEN GAZ ORTAYA ÇIKIYOR
Konuya ilişkin açıklama yapan İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal, “Biz atık yakma tesisi yapıyoruz deselerdi herkes karşı çıkacaktı. Bunun önüne geçebilmek için atıklardan elektrik üreteceğiz deniyor. Bu insanlara biraz daha romantik geliyor. Ama atığın elektrik üretiminde kullanılması için onu yakacaksınız. Atık yakma tesislerinin en önemli özelliği havaya dioksin gazı bırakmasıdır. Bu kanserojen bir gazdır. Dünyada atık yakma tesisleri neden kullanılır? Depolama kapasiteniz ortadan kalkmıştır; bundan dolayı yakarsınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı’na ben elektrik üretim tesisi kuruyorum demesi atık yakma tesisi kuruyorum demesidir. Atık yakma tesisi kuruyorum demesinin altında yatan neden ise alternatif bir atık depolama merkezi için yer bulamadım demektir ve bu da beceriksizliktir. Çevrecilik adına yapılan yanlışlar var” dedi.
TÜKETİMİ AZALT, YENİDEN KULLAN
Çöpten arınmış bir çevre yaratmanın insan davranışları ile mümkün olduğundan bahseden Soysal, “Yakılan çöp bir yığın çevre sorununa neden oluyor. Çöpten elektrik üretmek demek insanları aldatmak demektir. Sorunu çözmenin en temel faktörü çöpü azaltmaktır. İnsanları eğitmektir. Çöpten geri dönüşümü arttırmaktır. Geri dönüşüm evlerde başlar. Ürettiğimiz çöpü azaltmak ve çöpü doğru yere atmak tamamen bizim elimizde. Çöpü doğru yere atmanın çözümünün aslında son adımı olduğuna özellikle dikkat çekmek istiyoruz. Asıl önemli olan doğru tüketim alışkanlıkları edinerek, daha satın alma aşamasındayken üreteceğimiz çöp miktarını azaltacak şekilde davranmak. Atık sorununa en iyi çözüm; çöpü, çöpe gitmeden azaltmaktır. Hem atık yakma tesisleri hem de düzenli depolama alanları atık sorununa yanlış yönlendirilmiş yaklaşımlardır” ifadelerini kullandı.
DAKİKADA 13 KİŞİ!
Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin kirli hava yüzünden hayatını kaybettiğini bildirdi. Hava kirliliğinin büyük bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkati çeken DSÖ, enerji için fosil yakıt tüketimi, ulaşım ve sanayinin hava kirliliğine yol açarken, karbon salınımı ve küresel ısınmanın artmasına de neden olduğu uyarısında bulundu. DSÖ açıklamasında, bu sorunların üstesinden gelmenin, önemli sağlık sorunlarının aşılmasına da önemli katkı sağlayacağı ifade edildi.