Harmandalın’dan Ovacık’a uzanan 20 yıllık ‘atık’ sorunu!

Kentin, Harmandalın’dan başlayıp Ovacık’a kadar uzanan ‘çöp’ problemi, doğal sit alanlarını tehdit etmeye devam ediyor. Çeşme’de yazın çıkan yangınlar ‘atık sahalarını’ işaret ederken EKİNOKS, “Affedilemez ve kabul edilemez” açıklamasını yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.08.2022 05:37
  • Güncelleme Tarihi : 04.08.2022 05:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Harmandalın’dan Ovacık’a uzanan 20 yıllık ‘atık’ sorunu! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER

İzmir’in Harmandalı bölgesinde meydana gelen çöp sorununun benzeri Çeşme Ovacık’ta yaşanıyor. Türkiye’nin gözde tatil beldesi Çeşme adeta çöp dağlardan oluşmaya başladı! 31 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan ‘İzmir’in dağları ‘çöp’ kokmasın’ başlıklı haberimiz ile sorunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak aradan geçen 3 yıla rağmen Çeşme halkı çöpün esiri olmaya devam ediyor… Sorunun daha da derinleştiği ve İzmir Valiliği’nin dahi Çeşme Belediyesi’ne engel olamadığı gözlemlenirken, yakılarak yok edilmeye çalışılan atıklar için acil çözüm bekleniyor!

YANGINLAR OVACIK’TAN MI ÇIKIYOR?

20 yıllık Çeşme çöplüğünün, yazın ilçede yaşanan yangınlar ile de bağlantılı olduğu iddia edilirken, belediye tarafından yapılan ‘kendiliğinden oluşan yangınlar’ açıklaması da şüphe oluşturmaya başladı.

Konuyu bizlerle paylaşarak gündeme getiren EKİNOKS İzmir Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş, oluşturulan çöp dağların, hem sağlık hem de Çeşme’nin prestiji açısından uygun olmadığını vurguladı. Kamyonlarla getirilen ve yakılarak yok edilmeye çalışılan çöplerin, geri dönüşüm için de düşünülmediğini belirten Kumaş, Ovacık’taki doğal sit alanının göz göre göre atık merkezi olarak kullanıldığını iddia etti.

HİÇ BİRİ AYRIŞTIRILMIYOR

Kumaş’ın verdiği bilgiye göre; Ovacık’taki atık sahasının Harmandalı çöplüğünden farkı dönemin İzmir Valisi Mustafa Toprak aracılığıyla soruşturma açılarak kapatılmasına rağmen dökümlerin halen devam ediyor olması… Doğal sit alanına dökülen hafriyat atıkları için İzmir Valiliği’nin harekete geçerek alanı iki kere mühürlediğini ancak Çeşme Belediyesi tarafından tekrar kullanılmaya başlandığını açıklayan Kumaş, şunları belirtti: “CHP’li Çeşme Belediyesi, alanı ‘bahçe atıklarını depoladığı’ gerekçesiyle tekrar kullanmaya başladı. Bahçe atıkları dışında birçok hafriyat malzemesi çevreyi kirletiyor. Atıklar arasında odun talaş gibi yanıcı maddeler de var. Yaz aylarında tutuşan bu malzemeler bölgede yangına neden olabiliyor. Çöpler arasında dönüşüme uygun atıklar da var, ama hiç biri ayrıştırılmıyor.”

AFFEDİLEMEZ VE KABUL EDİLEMEZ!

Sadece bugün değil, Çeşme halkının yaklaşık 20 yıldır hafriyat çöplerine maruz kaldığını vurgulayan Başkan Kumaş, “Mesuliyetleri olan mevzuat hükümleri yerine getirilmiyor. 2004 yılında yürürlüğe giren ‘Çöp Yasası’ dediğimiz ‘Katı Atık Yasası’ ne yazık ki İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçelerinde ciddiye alınmamıştır. Harmandalı’dan başlayıp Çeşme’ye kadar uzanan çöp sorunu ve ‘çöp dönüşüm, kaynağında ayrıştırma’ yasaları ısrarla uygulanmıyor. Belediyelerin tutumu İzmir’in affedilemez ve kabul edilemez ayıbıdır” dedi.

YA TOPRAK DÖKÜLÜYOR YA DA YAKILIYOR!

Alanın, orman ve sit arazisi, tarım bölgesi ile sulak alan koruma havzası içerisinde yer aldığı halde kaçak dökümün önüne geçemediklerini aktaran Başkan Kumaş, “Ovacık’ta illegal bir atık depolama alanı oluşturuldu. Yetkililer burada ilkel depolama metotlarıyla hareket ediyorlar. İlkelden kastımız her şeyin birlikte atıldığı, plastik ve benzerlerinin ayrıştırılmadığı, evsel atıkların, budama atıklarının, molozların tek bir yerde toplandığı illegal saha. Hiçbir arıtma, geri dönüşüm olmaksızın çöpler bölgeye atılarak üzerine toprak dökülüyor. Kimi zaman da yakılarak imha ediliyor. Zaten ilkel depolamada yakmak da yasaktır. Çeşme’de yazın ortaya çıkan yangınlardan hemen sonra ‘kendiliğinden oluşan yangınlar’ şeklinde açıklamalar yapılıyor. Fakat ne hikmetse hep yaz aylarında, özellikle depo alanının maksimum limitlere çıktığı zamanlarda çıkan yangınlar” bilgisini paylaştı.

Kumaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çeşme Belediyesini acilen göreve davet ederek turizm cennetinin artık ‘çöp’ ile anılmamasını rica etti.