- Gündem
- 11.05.2025 23:35
Türk Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Atıcı, hastanelerde bazı idarecilerin sendikal baskı ve mobbing uyguladığını iddia etti. Atıcı, ayrıca artan enflasyon ile sağlık memurlarının geçinmekte zorluk yaşadığını söyledi
TANER UYANIKER
Türk Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şubesi, Kamu-Sen binasında basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasını gerçekleştiren Şube Başkanı Şenol Atıcı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Hastanelerde bazı idarecilerin, sendikal baskı ve mobbing uyguladığını iddia eden Atıcı, Sağlık çalışanları her geçen gün daha fazla sendikal baskılara maruz kalıyor. Örnek verecek olursak; bir hastane yöneticisinin, Tıbbi Sekreterler Gününde yayınlamış olduğu mesajda, bir sendikanın sayfasından kopyalayarak kendi özel sayfasında ve hastanenin sitesinde yayınlayarak açıkça taraf olduğunu belirtmektedir. Ayrıca bir sağlık çalışanı, servis değişikliği veya il içi tayin talebiyle başvuru yaptığında, bazı sağlık bakım müdürleri tarafından sendika değiştirmeye zorlandığı sendikamıza; birçok hastaneden hemşire, laborant, röntgen teknisyeni, memur ve hizmetliler tarafından şikâyetler gelmekte ve her geçen gün de artmaktadır. Bizim Türk Sağlık Sen olarak görevini yapan ve adil olan yönetici ve idarecilerle sorunumuz yoktur ama asli görevini unutup sağlık çalışanlarını sendika değişikliğine zorlayan ve çalışanların özgürce ve kendi iradeleriyle seçtiği sendikalara üye olmasını engelleyen, haktan ve adaletten uzak yönetici ve idarecilerle sorunumuz vardır" dedi.
AYKIRI GÖREVLENDİRME SÖZ KONUSU
Sağlık Bakanlığının yönetmeliği, genelgesi olmadığı halde merkezi randevu sisteminde hekimlerin hasta bakma süresini 10 dakikadan 5 dakikaya düşüren yöneticilerin olduğunu ileri süren Atıcı, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığına görüş sorduklarında böyle bir talimatları olmadığını söylediklerini ifade etti. Atıcı, Türk Sağlık Sen olarak hukuk tanımaz bu yönetici ve idarecilerin 4688 sayılı yasayı açıp okumalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü sendikal faaliyetleri engelleyen ve bir sendikaya taraf olmanın, 1 yılla 3 yıl arasında cezası vardır. Yine bazı hastanelerde yasaya ve yönetmeliklere aykırı biçimde görevlendirmeler söz konusudur. Yüksek lisans mezunu, lisans mezunu çalışan arkadaşlarımız dururken yerine eğitim durumu uymayan kendilerine yakın veya torpilli kişilerin görevlendirildiği görülmektedir. Bu görevlendirmeleri, yapmak sadece şöyle izah edilir. Adam kayırmak, torpil ve en önemlisi de hukuk tanımamalarıdır" diye konuştu.
DÖNER SERMAYEYE TEPKİ
Artan enflasyon rakamları ile sağlık çalışanlarını geçim sıkıntısına girdiğini de belirten Atıcı, şunları söyledi: Çalıştıkça artması gereken döner sermaye ne hikmetse artık çalıştıkça düşmektedir. İş yoğunluğunun her geçen gün arttığı muayene ve ameliyat sayılarının bir yılda bir milyona yakın artış gösterdiği hastanelerimizde iş, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığının ödenmesine gelince bütün değerler sıfıra doğru ilerledi. Performansa dayalı döner sermaye sistemi artık ek ödemeyi sabitlemeye dayalı bir sistem halini aldı. Bugün sağlık çalışanları 5-6 yıl önce aldıkları döner sermayeleri mumla arar olmuşlardır.