Sayfa Yükleniyor...
Pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntı, insanlara; tesbih, saat, halı-kilim, madalya ve şamdan gibi aile yadigârı eşyalarını satmak durumunda bırakırken, bu dönemde antikacıların işleri de yüzde 50 arttı
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Tüm dünyayı hem sağlık hem de ekonomik olarak olumsuz etkileyen pandemi, insanlara aile yadigârı eşyalarını satmak durumunda bıraktı. Öyle ki çok iyi bilinen ve üzerinde alım-satım yapılan bir internet sitesi ile antika dükkânlarında satış patlaması yaşanıyor. Raflarda aile yadigârı ürünler boy gösteriyor. Site üzerinden veya antika dükkânlarında satışa çıkarılan ürünler arasında antika tablo-çerçeve, plaklar, aile yadigârı asırlık halı ve hurç, antika halı-kilim, aile yadigârı antika orijinal saat, antika 3 boyutlu göz kolye ve telefon gibi birbirinde farklı binlerce ürün farklı fiyatlardan alıcısını bekliyor. Aile yadigârı eşyaların site üzerindeki fiyatları ise 350 TL ile 50 milyon TL arasında değişiyor. Sadece internet sitesi üzerindeki ürünlerin toplam değeri yaklaşık 110 milyon TL’yi buluyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalar yapan ve Kemeraltı’nda antika dükkânı da bulunan İzmir Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp, pandemiyle beraber diğer esnaf gruplarının tersine antikacı ve koleksiyoncuların satışlarının genel olarak yüzde 50, bazı ürünlerde ise yüzde 100 arttığına dikkat çekiyor. Üsküp, şöyle devam ediyor: “Evde kalan insanlar koleksiyoncu, bir bakıma antikacı oldu”
AİLE YADİGÂRI PİYASAYA DÜŞTÜ!
Pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntının insanların aile yadigârı eşyalarını piyasaya düşmesine sebebiyet verdiğini belirten Üsküp, bu süreçte antikacıların işlerinin de arttığına vurgu yaptı. Üsküp, “Maalesef küresel çaptaki pandemi ile beraber ülkemizde de ekonomik sıkıntı baş gösteriyor. Böyle durumlarda insanların aklına ilk gelen şeylerden bir tanesi de aile yadigârı olan antikaların ve kıymetli eşyaları elden çıkarmak oluyor. Ben Kemeraltı’nda antikacılık yapıyorum. Pandeminin yarattığı olumsuzluktan dolayı hem Türkiye hem İzmir’de birçok esnafımız ekonomik olarak zor bir süreç yaşarken ironik bir şekilde biz antikacıların ticareti daha çok gelişti. Alışverişimiz hareketlendi. Ekonomik sıkıntıdan dolayı insanlar ellerindeki kıymetli malzemeyi elden çıkarıyor. Biz antikacılar da bu elden çıkarılan malzemeleri yeni sahiplerine ulaşılmasında aracılık ediyoruz. Bu aracılığı yaparken de işlerimiz ciddi şekilde hareketlendi” dedi.
PANDEMİ FIRSAT OLDU!
Koleksiyoncuların pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntıyı fırsat olarak gördüğünü belirten Üsküp, “Bu kimi koleksiyoncular için bir fırsat dönemi olarak görülüyor. Piyasada enteresan ve nadir bulunan mallar satışa çıktığı için koleksiyoncular fırsat görüp bunları edinmek istiyorlar. İnsanlar da bir nebze de olsa ekonomik sıkıntıları aşmak için bunları nakde çevirmiş oluyor” diye konuştu.
SATIŞLARIMIZ YÜZDE 50 ARTTI!
Ahmet Kaya’dan Fikret Kızılok’a ilk plakların satıldığı bir süreç yaşadıklarını söyleyen Üsküp, antika satışlarının genel olarak yüzde 50 arttığını açıkladı. Üsküp, “Satışlarımız arttı çok enteresan bir şekilde fiyatlarımız da arttı. Şu anda genel olarak pandemi öncesine göre antika ve koleksiyon ürünlerinde yüzde 50’lik bir satış artışımız mevcut. Bazı ürünlerde özellikle plaklarda 45’lik ve Long Play’lerde yüzde 100’ü bulan bir artıştan da söz edebiliriz. İnsanlar daha çok koleksiyona yöneldi. Pandemiden dolayı evde kalan insanlar bu mezatları ve koleksiyonerliği evde vakit geçirirken bir meşgale unsuru olarak gördüler. Pandemi ile buldukları vakitleri sayesinde de plaklarda hem koleksiyon yapıyor hem de plağı dinleyerek hoş da vakit geçirebildiği için daha çok tercih ettiler. Dediğim gibi pandemi öncesine göre plaklara yoğun ilgiden dolayı fiyatları yüzde yüz arttı. Bazı nadir plaklar inanılmaz fiyatlara geldi. Mesela Ahmet Kaya’nın ilk baskılı Long Play’leri 5-6 bin TL, Fikret Kızılok’un yine uzun çalan 33’lük Long Play’leri 7-8 bin TL. Hatta az bilinen erken dönem yerli rock gruplarının 15-20 bin TL’ye kadar tek bir plağın eder ettiği enteresan nadir plaklar var” şeklinde konuştu.
BİRBİRİNDEN FARKLI TARİHİ ESERLER!
Bu dönemde en çok rağbet edilen ürünleri de sıralayan Üsküp, “Bu dönemde en çok rağbet edilen ve satışa çıkarılan ürünler internet üzerinden yoğunlaştığı için plak, aile yadigârı kilimler, cep ve kol saatleri kargo ile kırılmadan taşınabilecek ufak tefek eşyalar madalya nişan gibi eski Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait kağıt ve metal paralar revaçta. Bunları insanlar internetteki mezatlarda ya da son dönemlerde moda olan canlı müzayede takip edip almaya çalışıyorlar. Birçok arkadaşımız da bu mezatlarda yöneticilik yapıyor yahut da mallarını burada değerlendiriyor” ifadelerini kullandı.
BÜYÜK ESERLER ORTAYA ÇIKTI!
Pandeminin ülkeye mal olmuş bir takım eserleri ortaya çıkardığını da sözlerine ekleyen Üsküp, “Pandemi aynı zamanda ülkeye mal olmuş bazı eserleri de gün yüzüne çıkardı ve bu eserler bilinen tanıdık ailelere satıldı. Ancak bunları açıklamak doğru olmaz” dedi.
Haber Merkezi