- Gündem
- 05.07.2025 00:21
Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasının nedenini Deprem Kuvveti Organize Sistemi’nin etkisi altında olmamızdan kaynaklı olduğunu iddia etti
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Sonbahar mevsiminin son ayında olmamıza rağmen yurdun pek çok yerinde hava sıcaklıkları halen mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Genellikle küresel ısınma ve iklim krizinin etkileri olarak görülen mevsim değişikliklerine yönelik pek çok makale ve haber yayınlansa da Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü, bu durumu Deprem Kuvveti Organize Sistemi’nin (DEKOS) etkisi olarak değerlendirerek, deprem olduktan sonra açığa çıkan ve 180 kamyon dolusuna denk gelen 10 tonluk enerjinin hava sıcaklığını etkilediğini söyledi. Sütçü, hava sıcaklığının mevsim normallerine dönebilmesi için ise Yunanistan’dan Türkiye’ye alçak hava basıncının girmesi gerektiğini vurgulayarak “Bu giriş engellendiği sürece Türkiye’de sıcaklık artışı devam edecektir. Balkanlar’dan gelen soğuk hava tabakası Yunanistan üzerinde oluşan bulut oluşumundan dolayı Türkiye’ye giremiyor. O bulut oluşumu da Karadeniz’in kuzeyine çekilerek bize Kuzey Yarım Küre’den soğuk hava gelmesini engelliyor” diye belirtti.
AFRİKA SICAKLIKLARI
“Deprem olduktan sonra açığa çıkan 180 kamyon dolusu, 10 tonluk enerjinin atmosfere çıktığı zaman ne işlem gördüğünü bilim dünyası neden anlatmıyor?” sorusunu yönelten Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması ile ilgili de bunun iki şekilde açıklanabileceğini ifade etti. Sütçü, “Türkiye’deki sıcaklık ile ilgili veriler iki şekilde açıklanabilir. Birincisi, depremlerin olacağına işarettir. İkincisi ise Yunanistan istikameti ile İran semalarından bize bulutların girişi oradaki depremler sebebiyle engellenirse Türkiye’ye Afrika sıcaklıkları girer ve hava sıcaklığını arttırır. Böyle bir durumda bu Türkiye için büyük bir depremin işareti değildir ama hem İran’da hem de Yunanistan istikametinde bir depremin işaretidir” şeklinde konuştu.
SAPMA YAŞADIK
Batıda 6.5 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ve bunun da süresinin dolduğunu sözlerine ekleyen Sütçü, “Batıda deprem olmaz ise doğuda olur dedik ve 8 Kasım’da İran’da 5.9 büyüklüğünde bir deprem oldu ve olmaya da devam edecek. Tahminlerimizde sadece 0.6 oranında bir sapma yaşadık. Tüm bunlar Türkiye’de şu anda havanın soğumamasına etki ederken, beraberinde ortaya çıkan Deprem Kuvveti Organize Sistemi bulutların ülkemize girmesine de izin vermiyor. İran tarafından yani Kızıldeniz’den itibaren bize bir bulut gelmesi lazım fakat oradaki deprem kuvveti bunu kesiyor. Kestiği zamanda bulut doğudan ülkemize giremiyor. Batıda da Akdeniz ve Yunanistan’da olan depremler bizim Balkanlar’dan gelecek olan bulut kümesini kesiyor. Şu ana kadar da Türkiye’de bulut oluşturan bir durum olmadığı için Türkiye yüksek hava basıncı içerisine giriyor. Yani hava sıcaklığı düşmüyor” dedi.
DEPREM OLURSA SOĞUK HAVA
Hava sıcaklığının mevsim normallerine dönebilmesi için ise Yunanistan’dan Türkiye’ye alçak hava basıncının girmesi gerektiğini belirten Kadir Sütçü, “Bu giriş engellendiği sürece Türkiye’de sıcaklık artışı devam edecektir. Balkanlar’dan gelen soğuk hava tabakası, bize Yunanistan üzerinde oluşan bulut oluşumundan dolayı giremiyor. O bulut oluşumu da Karadeniz’in kuzeyine çekilerek bize Kuzey Yarım Küre’den soğuk hava gelmesini engelliyor. Bu da Kuzey Yarım Küre’de deprem olmadığını gösteriyor. Eğer orada bir deprem olsa soğuk havayı bize püskürtecek. O da olmayınca Afrika sıcaklıkları ülkemize giriyor” diye konuştu.